Piirakkakestit Pietarissa – mistä löytyvät Pietarin parhaat piirakat?

Suurin osa Pietarin asukkaista on ainakin tästä asiasta yhtä mieltä: kaupungin parhaat piirakat, pirogit, löytyvät Stolle -ketjun kahviloista.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuva Ville Palonen

Vasilevskyn saaren 1. linjalla sijaitseva Stolle, ketjun ensimmäinen piirakkakahvila, avattiin vuonna 2002. Valoisan ravintolan pöydissä istuu toisiaan silmiin tuijottelevia pariskuntia, bisneksiään puivia ulkomaalaisia, ja muutama työmatkalla oleva pietarilainen.

Pietari_Venaja_66

”Eräs ystäväni osti täältä piirakoita ja tarjosi niitä ulkomaalaisille vierailleen itse leipominaan”, hymyilee 33-vuotias tilintarkastaja Galina Kocheshkova ja haukkaa uuden palan piiraastaan.

Hän on käynyt Stollessa viiden vuoden ajan, eikä edes yritä leipoa piirakoita kotonaan. Kocheshkovan lempitäyte on kaali, joka on myös koko kahvilaketjun suosituin piirakkalaatu.

Komeasti koristellut piirakat ovat jopa kahden kilon painoisia. Ne leivotaan vanhojen venäläisten reseptien mukaan, ja kuten perinteisiin kuuluu, piirakoissa on runsas valikoima erilaisia täytteitä.

Kuorien sisältä löytyy lohta, jänistä tai sieniä suolapalaksi, ja rahkaa tai marjoja makeannälkään.

Kahvilassa valtavat piirakkalevyt leikataan sopiviksi paloiksi, mutta suosittua on myös kokonaisen piirakan ostaminen juhlia varten. Piirakkaa tarkoittava sana pirog nimittäin juontaa juurensa vanhasta sanasta pir, joka tarkoittaa syöminkejä.

”Työpaikallani kaikki rakastavat piirakoita ja osaavat Stollen ruokalistan ulkoa”, Kocheshkova kertoo.

”Minäkin ostan aina piirakan syntymäpäivilleni kakun sijaan.”

Stolle

Pietarin parhaaksi kehutulla piirakkaketjulla on kymmenkunta kahvilaa ympäri kaupunkia. Valoisissa kahviloissa on piirakoiden lisäksi tarjolla mm. borssi- ja kaalikeittoa.

Vasilievsky ostrov, 1. linia 50 (metro Vasileotrovskaya). Piirakanpala (n. 125 g) n. 2€

Pirozhkovaya

Älä anna pikaruokalamaisen olemuksen hämätä, sillä Pirozhkovayassa leivotaan herkullisia piirakoita perinteisten venäläisten reseptien mukaan.

Vosstaniya ulitsa 1 (metro Ploschad Vosstaniya). Avoinna 9-22. Piirakat alk. 1€.

Lue lisää:

Pietarin ravintolat

Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!