Pietarin keisarilliseksi keittiöksi kutsutaan suuntausta, joka syntyi, kun Pietarin palatseihin Ranskasta kutsuttujen keittiömestareiden tietämys yhdistyi venäläiseen ruokakulttuuriin. Klassinen esimerkki on stroganoff-lihapata.
Teksti Antti Helin
Hyvä esimerkki Pietarin keisarillisesta keittiöstä on stroganoff, kermainen lihapata, joka on aito tsaarinajan luomus.
Ja nyt sopii unohtaa suomalaisen peruskoulun makkarastroganoff. Oikea stroganoff on kirjaimellisesti herttuoiden herkkua.
Nimensä ruoka on saanut samannimiseltä, suunnattoman rikkaalta Stroganoffin suvulta, jonka komea palatsi on Moika-kanavan rannalla.
Strofanoffissa ranskalainen sinappikastike saa venäläisen silauksen kastikkeen tekoon käytetystä smetanasta. Suikaloitu marmoroifilee sulaa suuhun.
Pushkinin perunat
Stroganoffin rinnalle sopivat Puskinin perunat.
Tarinan mukaan Aleksandr Puskin, pietarilaisten eniten rakastama runoilija, palasi kerran yömyöhällä ystäviensä luota kotiinsa eikä löytänyt keittiöstä muuta syötävää kuin kylmiä, keitettyjä perunoita.
Liedessä hehkui vielä hiillos ja runoilija keksi paistaa perunat voissa pannulla.
Entäs alkupala?
Alkupalaksi voi tilata Itä-Euroopan juutalaisten perinteisen herkun, vorschmakin, joka kuului myös Pietarissa asuneen Mannerheimin lempiruokiin.
Vorschmak on valmistettu pieneksi hakatusta, maidossa liotetusta suolasillistä, silputusta sipulista, smetanasta, lihaliemestä, pippureista ja vatkatuista munista.
Kuulostaa epäilyttävältä ja maistuu, no kokeilkaa itse.
Lue lisää: Venäläinen ruoka
Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!