Singapore-matkaopas

Singapore-matkaopas

Singapore opas
Singapore on tiiviisti rakennettu tulevaisuuden kaupunki.

Singaporelaisia ei voi syyttää ainakaan suhteellisuudentajun puutteesta: he kutsuvat kotikaupunkiaan lempinimellä Little Red Dot, Pieni punainen piste. Ja juuri sellaiselta Singapore näyttääkin maailmankartalla: piste tuntuu olevan jatkuvassa vaarassa hautautua kärpäsen jätöksen alle.

Mutta se on piste, jossa maailmat kohtaavat.

Malakansalmella sijaitseva Singapore on maailman vilkkaimpia satamia ja tärkeimpiä finanssikeskuksia. Kymmenet miljoonat ihmiset kulkevat vuosittain kaupungin lentokentän kautta maailman ääreltä toiselle. Suomestakin pääsee lentämään suoraan Singaporeen ja Singaporesta vaikka Australiaan.

Singapore on itsessäänkin upea lomakohde, yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista.

Jos Singapore nauttiikin mainetta sääntöjen ja lakien ohjaamana hieman tylsänä kaupunkina, on maine vanhentunut. Singaporessa riittää tekemistä ja elämyksiä useampaakin käyntiä varten.

Erityisen kiehtovaksi matkakohteeksi Singaporen tekee se, että Singaporessa tulee tehneeksi matkan omanlaiseensa utopiavaltioon. Pikkuruinen kaupunkivaltio on helppo kuvitella suojaavan lasikuvun sisälle: yhtä puhdasta ja järjestäytynyttä paikkaa ei uskoisi päiväntasaajalta löytävänsä. Tropiikin valtiot kun tavataan tuntea pikemminkin kaoottisuudestaan.

 

Singapore utopia
Marina Bayn näkymiä hallitsevat jättimäinen Marina Bay Sands -hotelli ja rikotulta kananmunan kuorelta näyttävä tiedemuseo.

Aasiaan ensimmäistä kertaa matkustavalle pikkuruinen kaupunkivaltio tarjoaakin pehmeän laskun eksoottiselle mantereelle. Kokeneille Aasian-matkaajille Singapore on sitäkin ihmeellisempi: niin paljon se eroaa naapureistaan.

Talouslehti Forbes on nimennyt Singaporen maailman turvallisimmaksi matkakohteeksi. Matkailijaa eivät uhkaa Singaporessa vorot, humalaiset, kaahailijat eivätkä luonnonmullistukset.

Enintään matkailija saattaa kärsiä elämysähkystä – sen verran täyteen pieni kaupunkivaltio on pakattu näkemistä ja tekemistä.

On suitsukkeessa kylpeviä kiinalaispyhättöjä, värikkäitä hindutemppeleitä ja komeita moskeijoita. On Chinatown, Pikku-Intia, arabikorttelit ja brittiläistä siirtomaa-arkkitehtuuria. Aivan pilvenpiirtäjien kupeessa on säilynyt kortteleittain 1800-luvun kiinalaisia kauppiastaloja, joiden julkisivuja koristavat kukkaornamentit ja taruolennot.

Päälle tulevat huvipuistot, eläintarhat, kasvitieteelliset puutarhat sekä aasialaista kulttuuria ja taidetta esittelevät museot. Ostoskatu Orchard Roadilta löytää kymmeniä kauppakeskuksia.

Ja joka puolelta kaupunkia löytyy ruokamarkkinoita, joilla pääsee herkuttelemaan pilkkahintaan koko aasialaisen ruokakulttuurin laajuudelta.

Utopian hintana ovat demokratian puuttuminen ja tiukat kiellot, joilla Singapore on ansainnut toisen lempinimensä Fine City. Sen voi kääntää joko hienoksi kaupungiksi tai sakkostadiksi. Suhteellisuuden tajun lisäksi singaporelaisilla tuntuukin olevan myös itseironia kohdallaan.

Jos olet luullut Singaporea tylsäksi paikaksi, olet väärässä. Pieni kaupunkivaltio on uskomattoman mielenkiintoinen kohde muutaman päivän vierailulle.

Singaporen kummallisuus on lumonnut tämän oppaan kirjoittajan, Antti Helinin, joka on asunut vuosia Aasiassa ja vieraillut Singaporessa puolentusinaa kertaa.

Singapore ja maailman ihmeet

Singapore superpuut
Futuristiset ”superpuut” ovat Singaporen uuden kasvitieteellisen puutarhan vetonauloja.

Singapore on itsessään aikamoinen maailmanluokan ihme. Singapore tuntuu muuttavan muotoaan jokaisen vierailun välissä, niin paljon uutta sinne rakennetaan.

Uusi keskusta Marina Bay on noussut pilvenpiirtäjineen muutamassa vuodessa meren päälle kasatulle täyttömaalle.

Marina Bayn huikein nähtävyys on futuristinen uusi kasvitieteellinen puutarha Gardens by the Bay, joka muistuttaa enemmän Avatar-elokuvan lavasteita kuin perinteistä kasvitieteellistä puutarhaa. Gardens by the Bayn vetonauloja ovat 50 metriä korkeat, ihmisen luomat ”superpuut”, joiden latvustoissa on näköalatasanteita.

Singaporessa riittää muitakin huippuluokan nähtävyyksiä. Lue lisää Singaporen nähtävyyksistä.

Singaporen kaupunginosat

Singaporessa on säilynyt paljon upeita vanhoja kiinalaistaloja.
Singaporessa on säilynyt paljon upeita vanhoja kiinalaistaloja.

Singaporen keskusta on yllättävänkin kompakti: paikasta toiseen on helppo kävellä. Ja vaikka ollaan päiväntasaajalla, on kävely yllättävän miellyttävää, siitä pitävät huolen jalkakäytäville varjoja luovat puut, jotka muutenkin viilentävät ilmaa.

Singaporen keskustan ytimessä on ostoskatu Orchard Road. Siitä kävelymatkan päässä sijaitsevat niin Chinatown, Pikku-Intia kuin Clark Quain baari- ja ravintola-aluekin.

Pikku-Intia on Singaporen intialaisen kulttuurin keskus. Pikku-Intiasta löytyy niin värikkäitä hindutemppeleitä, intialaisia ravintoloita kuin edullisia hostellejakin.

Chinatown on Singaporen tunnelmallisinta aluetta: Chinatownissa on säilynyt korttelikaupalla koristeellisia vanhoja kiinalaistaloja modernien pilvenpiirtäjien kupeessa. Vanhoihin kiinalaistaloihin on remontoitu tunnelmallisia hotelleja kuten ihana Hotel 1929 ja romanttisen tunnelmallinen The Scarlet Hotel.

Keskustan edessä avautuu tekomaalle rakennettu Marina Bay, josta löytyvät mahtavan kokoinen Marina Bay Sands -kasino ja hotelli, Tieteen ja taiteen museo sekä futuristinen Gardens by the Bay -kasvipuutarha.

Vieressä on durian-hedelmältä näyttävä kulttuurikeskus Esplanade.

Keskustan ulkopuolella metromatkan päässä sijaitsevat esimerkiksi Singaporen eläintarhat ja lintupuisto.

Sentosa on singaporelaisten viikonlopunviettopaikka, lyhyen matkan päässä keskustasta sijaitseva saari, jolla on hiekkarantoja ja Universal Studios -huvipuisto. Sentosalta löytyy myös useita upeita hotelleja kuten W Singapore Sentosa Cove, jossa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman.

Singaporen kulttuuri

Singapore on aidosti kulttuurien sulatusuuni. Singaporen suurin asukasryhmä ovat kiinalaiset, joita on 74 prosenttia asukkaista. Malaijeja on 13 ja intialaisia 9 prosenttia. Kaupungissa asuu paljon myös länsimaalaisia.

Kaupungin keskustasta löytyvätkin kiehtovat Chinatown, Pikku-Intia ja Arabikorttelit, joissa kaikissa on omanlaisensa tunnelmat.

Tosin Arabikortteleissa arabialaista ovat moskeija ja kadunnimet (kukapa voisi olla kääntymättä Bagdad Streetille?), mutta muuten alue on kehittynyt trendikkääksi putiikki- ja baarialueeksi.

Parhaiten singaporelaisen kulttuurin kokee museoiden sijaan ravintoloissa. Singaporelainen keittiö kun on mielenkiintoinen sekoitus kaupunkivaltion kiinalaisia, intialaisia ja malesialaisia juuria. Historia maistuu täällä lautasella!

Singaporelainen ruoka

singapore ruoka
Kanariisi on Singaporen kansallisruoka.

Singapore on herkullinen matkakohde. Singaporelaiset rakastavat syömistä ja Singaporessa ruoka tehdään huolella ja pikkutarkasti. Ja yleensä se on halpaa, varsinkin jos syö paikallisten suosimissa pikkuravintoloissa tai Hawker Center -nimellä kutsutuilla ruokamarkkinoilla, joita on ympäri keskustaa.

Singaporelainen ruoka on pääosin kiinalaisvaikutteista, mutta myös intialaisia ruokia on laajalti tarjolla.

Singaporelaisista herkuista kuuluisimpia ovat kanariisi, luukeitto ja kalanpääcurry sekä monenlaiset nuudeliruuat. Klassinen aamiainen ovat todella vetelät kananmunat, jotka tarjoillaan soijan ja valkopippurin sekä kaya-marmeladilla voideltujen paahtoleipien kanssa. Yksinkertaista mutta todella herkullista!

Lue lisää singaporelaisesta ruuasta.

Singaporen ostokset

Singapore Orchard Road
ION on Singaporen hienoimman näköisiä ostoskeskuksia.

Singaporessa shoppailukin on kulttuuria – ainakin paikalliseen elämänmenoon tutustumisen muodossa.

Shoppailu on keskittynyt sademetsäpuiden reunustamalle Orchard Roadille, jolla on rivissä kymmeniä toinen toistaan suurempia ostoskeskuksia. Futuristisimpia ostoskeskuksia ovat 313@Somerset ja ION Orchard.

Ympärillä porhaltaa loputon ihmisvirta. Jos muualla Singaporessa tulee ihmetelleeksi ihmisten vähyyttä, vastaus löytyy täältä. Monet paikalliset viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan Orchard Roadilla.

Pieniä putiikkeja löytää Arabikortteleista. Kapealla kujalla on vieri vieressä boheemeita pikkuputiikkeja, ja ostosretken voi päättää vesipiipullisella Bagdad Streetin Café Le Cairessa.

Singapore lasten kanssa

Singapore Zoo
Singaporen eläintarhassa tehdään tuttavuutta orankien kanssa.

Singapore on loistava kohde matkustaa lasten kanssa. Singapore on turvallinen paikka perhelomalle ja kaupungissa on helppo liikkua lastenvaunujenkin kanssa (toisin kuin melkein missä tahansa muussa Aasian kaupungissa).

Singaporessa on lapsille paljon nähtävää huvipuistoista pilvenpiirtäjiin ja upeisiin eläintarhoihin ja kasvitieteellisiin puutarhoihin.

Lue lisää Singaporesta lasten kanssa.

Rantaloma Singaporessa

Singaporessa voi viettää myös rantalomaa Sentosa-saarella, joka sijaitsee aivan keskustan kupeessa. Sentosan rannat ovat ihan ok-tasoa, vaikkeivät ne tietenkään pysty kilpailemaan Kaakkois-Aasian varsinaisten rantakohteiden parhaiden rantojen kanssa. Mutta jos valitsee hienon hotellin hyvällä uima-altaalla, kuten vaikkapa Sentosan Shangri-La-hotellin, tulee rantalomasta taatusti täydellinen. Päälle tulevat Singaporen upeat nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet.

Saaritunnelmiin pääsee myös Indonesiaan kuuluvalla Bintan-saarella, joka on vain 20 minuutin laivamatkan päässä Singaporesta. Bintan-saarella sijaitsee useita erinomaisia rantahotelleja.

Singaporen hotellit ja majoitus

Raffles-hotelli on Singaporen harvoja paikkoja, jossa saa sotkea.
Singaporen Raffles on maailman legendaarisimpia hotelleja.

Singaporen hotellit tapaavat olla kalliimpia kuin muualla Kaakkois-Aasiassa. Varaudu maksamaan hyvästä hotellihuoneesta noin 70–100 euroa. Tosin hotellinvaraussivustojen kautta Singaporenkin hotelleista voi saada hyviä tarjouksia.

Singaporen edullisimmat hostellit ja majatalot sijaitsevat yleensä Pikku-Intian alueella. Sijainti on mainio: keskustan nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Monet keskihintaisista hotelleista sijaitsevat ostoskatu Orchard Roadin kulmilla, niin ikään kävelymatkan päässä keskustan nähtävyyksiltä. Viihtyisä, keskihintainen hotelli Orchard Roadin kupeessa on esimerkiksi Quincy Hotel.

Kovin suurta merkitystä hotellin sijainnilla ei Singaporessa ole, kunhan se ei aivan kaukana keskustasta sijaitse – keskusta on tiivis ja kaikkialle pääsee kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla.

Jos on Singaporessa vain lyhyellä stopover-visiitillä, voi hotellin ottaa läheltä lentokenttää.

Jos rahalla ei ole väliä, on Singaporessa oikeastaan vain yksi valinta hotelliksi, Raffles Hotel, joka kuuluu maailman legendaarisimpien hotellien joukkoon.

Hyvänä kakkosena Singporen luksushotelleista tulee Marina Bay Sands, jonka korkealla katolla sijaitseva uima-allas on liioittelematta eeppinen: edessä avautuu koko Singaporen keskusta.

Singapore – usein kysyttyä

Singapore Pinnacle@Duxton
Pinnacle@Duxton on kuin talo suoraan tulevaisuudesta.

Singaporessa on helppoa ja turvallista matkustaa. Kaikki puhuvat englantia, vaikka hieman kummallisella singaporelaisella kiinalaisaksentilla. Kävellen pääsee moneen paikkaan ja Singaporen metro on helppo käyttää.

Lue lisää vinkkejä ja kokemuksia Singaporessa matkustamisesta.

Matka Singaporeen

Singaporessa on helppo matkustaa omatoimisesti. Apollomatkoilta voi hankkia lento + hotelli -paketin.

Halvat lennot Singaporeen

Finnair lentää Suomesta suoraan Singaporeen, mutta halvemmalla saattaa päästä esimerkiksi Qatar Airwaysilla Dohan kautta. Qatar on loistava lentoyhtiö, maailman parhaita (lue lisää Qatarista ja Dohasta).

Katso parhaat lentohinnat Helsingistä Singaporeen.

Suomalainen matkaopas Singaporeen

Singaporesta on julkaistu suomeksi opaskirja Singapore – suomalainen matkaopas (alk. 17,40 e). Opaskirjasta löytää hyvät kartat ja kaiken tarvittavan tiedon Singaporen-matkalle.

Singaporen vinkit ja kokemukset

Tuleeko sinulle mieleen lisää vinkkejä Singaporeen? Kerro omista kokemuksistasi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.