Vietnamilaiset lettukestit

Banh xeo -lettuja. Kuva: AS Food studio / Shutterstock

Yksi Saigonin kulinaarisista erikoisuuksista on banh xeo -lettu, jonka alkuperän sanotaan olevan eteläintialaisissa dosa-lätyissä. Saigonin letturavintoloista kuuluisin on yksinkertainen katukeittiö nimeltä Banh Xeo 46A.

Teksti Antti Helin

Heti ei uskoisi, että edessä on yksi Ho Chi Minhin klassikkoravintoloista. Keittiö on erotettu umpikujaan päättyvästä kadunpätkästä pelkillä metallilevyillä ja yksinkertaisella aaltopeltikatoksella. Avotulella on rivissä kymmenen valtavaa, noenmustaa paistinpannua, joista vanhimpien kerrotaan olleen käytössä ravintolan perustamisesta saakka.

Ravintola Banh Xeo 46A on ollut pystyssä viisikymmentä vuotta.

Pannuissa paistuvat yhdet Saigonin erikoisuuksista: kookosmaidolla ja kurkumalla maustetut banh xeo -letut. Täytteeksi kokki nakkaa silavansiivuja, katkarapuja, rouskuvia ituja ja mungopavun siemeniä. Herkun alkuperän uskotaan olevan eteläintialaisissa dosa-lätyissä.

Heti ei uskoisi, että edessä on yksi Saigonin klassikkoravintoloista.

Vaikka ravintolan maine ei näy puitteissa, se näkyy hinnassa: yksi lettu maksaa noin kolme euroa, mikä on kova hinta vietnamilaisessa katukeittiössä. Toki lätyt ovat suuria – kaksinkerroin taitettunakin ne levittäytyvät lautasen reunojen yli.

Annos syödään metallipöydän ääressä kadulla. Mukaan saa tuoreita sinapin- ja salaatinlehtiä, joihin letunpalasia kääritään. Lopuksi rulla kastetaan kalakastikkeeseen.

Banh Xeo 46A on keskittynyt suuriin lettuihin. Jos haluaa kokeilla niiden rinnalla myös minikokoisia, etelävietnamilaisia banh khot -pannukakkuja, voi suunnata Banh Xeo An La Ghien -ketjun ravintoloihin. Riisitaikinasta tehtyjä pannareita saa monenlaisilla suolaisilla päällisillä, kuten viiriäisen munilla, sienillä ja katkaravuilla.

46A Dinh Cong Trang. Siistimmässä ympäristössä erinomaisia lättyjä voi syödä Banh Xeo An La Ghien -ketjun ravintoloissa, joita löytyy ympäri kaupunkia.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!