Oodi Hanoin bun cha -lihapullille

Bun cha -lihapullia, nuudeleita ja yrttejä. Kuva: Bonchan / Shutterstock

Maailman parhaat lihapullat saattavat hyvinkin löytyä Vietnamista. Bun cha -pullat vievät kielen ja mielen mennessään. Niiden perässä on valmis matkustamaan vaikka maan ääriin.

”Suren kaikkia niitä elämäni 17 vuotta, joina en tiennyt bun chan olemassaolosta. Kuinka monta kulhollista bun chaa olisinkaan voinut syödä noiden vuosien aikana?” pohti vietnamilainen toimittaja ja kirjailija Nguyen Qui Duc kokoomateoksessa Vietnam With Love.

Syynä tietämättömyyteen oli se, että Qui Duc oli kotoisin Keski-Vietnamissa ja bun cha on maan pohjoisosien herkku.

Vietnam on pitkä maa, 1650 kilometriä pohjoisesta etelään, mikä vaikuttaa ruokiin ja ilmastoon. Kun pohjoisessa Hanoissa on talvisin viileää, etelän Ho Chi Minhissä on aina trooppisen lämmintä. Pohjoisvietnamilainen ruoka tapaakin olla eteläistä tuhdimpaa.

Nykyisin bun chaa löytää myös etelästä, esimerkiksi Saigonista, kiitos Ho Chi Minhiin muuttaneiden hanoilaisten. He eivät yksinkertaisesti osaa elää ilman suosikkiruokaansa. Parhaimmillaan herkku on toki kotikaupungissaan Hanoissa. Lihapullien äärelle kaipaavan kannattaa muistaa, että bun chaa tarjoillaan tavallisesti vain lounaalla.

Heti ensimmäisen suupalan jälkeen alkaa ymmärtää kirjailija Nguyen Qui Ducia.

Yksinkertaisessa hanoilaisessa ravintolassa tarjoilija kiikuttaa pöytään lautasellisen kukkurallaan tuoreita vihreitä lehtiä ja yrttejä. Jokaisen ruokailijan eteen hän nakkaa kolme pikkukuppia.

Yhdessä kupissa on minikokoisia jauhelihapullia ja ohuita, pekonimaisen rapeita possunsuikaleita. Toisessa on viileäksi jäähdytettyjä nuudeleita. Kolmannessa on vedellä laimennettua kalakastiketta, johon on lisätty limeä, makeaa viinietikkaa ja raa’an papaijan siivuja

Katsomme paikallisista mallia ja dippaamme lihanpalasia, salaattia ja nuudeleita liemeen. Heti ensimmäisen suupalan jälkeen alkaa ymmärtää kirjailija Nguyen Qui Ducia.

Pienet jauhelihapullat on maustettu ruohosipulilla ja inkiväärillä, voideltu sokerilla ja grillattu puuhiilillä. Karamellisointi on tehnyt ne päältä rapsakoiksi, ja hiilille valuneen rasvan ansiosta mukana on kevyt savun maku.

Yhdessä nuudelien, salaatin ja kalaliemen kanssa syntyy kokonaisuus, joka on samaan aikaan syntisen rasvainen, makea ja aavistuksen hapan mutta silti raikas.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!