eFoil – kokeile sähkösurffausta Helsingissä

efoil
Tämä tyylinäyte on kyllä jostain iham muualta kuin Helsingistä – kaiketi lajin syntyseudulta Puerto Ricosta. Kuva: Electric Adventures

eFoil eli sähkösurffaus tai kantosiipisurffaus on kuin suoraan tulevaisuudesta. Laudalla leijaillaan hieman vedenpinnan yläpuolella, ja sitä ohjaillaan kehon painopistettä muuttamalla.

Suomalaiset ovat innostuneet kantosiipisurffauksesta aika lailla ensimmäisten joukossa – Helsingissä on ehditty järjestää jo lajin MM-kilpailutkin.

Sähkösurffauksen ensimmäiset MM-kisat käytiin Suomessa

Elo-syyskuun taitteen lämpimänä viikonloppuna nähtiin Helsingin Soutustadionin edustalla jotain poikkeuksellista: Seurasaarenselällä liisi merenpinnan yllä hahmoja lautojen päällä. Moni saattoi hieraista silmiään, mutta kyseessä olivat eFoilin eli sähkösurffauksen ensimmäiset ”MM-kisat”.

Osallistujia Soutustadikalle oli saapumassa niinkin kaukaa kuin Puerto Ricosta asti. Valitettavasti molemmat ulkomaalaiset osanottajat peruivat viime hetkellä, ja kisat oli pidettävä kotimaisin voimin.

Miesten sarjan voitti vuonna 2019 FWC Race Teamin Antti Koskinen ja naisten Contribyte Race Teamin Mia Leppälä. Tunnettuna ilonpilaajana kysyin Koskiselta, vähensikö ulkomaalaisten poissaolo kisojen arvoa?

”Kyseessä oli kansainvälisesti avoin kutsukilpailu. Tämän vuoden kilpailuilla saadaan varmasti huomiota ja lisää osallistujia ympäri maailmaa vuoden 2020 kisoihin, jolloin voidaankin jo puhua hieman vakavammalla sävyllä oikeista maailmanmestaruuskisoista, mutta kyllä mm-titteli on virallinen”, Antti Koskinen vastasi.

”Kehitämme yhdessä Sami Seliön ja muun RaceWKND tiimin kanssa uutuuslajille UIM:n (Union Internationale Motonautique) valvomaa sääntökirjaa, joka tarkoittaa sitä, että teoriassa lajilla on mahdollisuus kasvaa tulevaisuudessa jopa Olympialaisiin asti!”

Sähkösurffaus onnistuu vaikka omassa saunarannassa

Surffaamaan – tai kuten vanhakansa sanoo lainelautailemaan – pääsee Suomessa harvoissa paikoissa, harvoina päivinä vuodessa. Nyt ei kuitenkaan tarvitse matkustaa Hankoniemeen ratsastaakseen aaltojen harjalla. Se onnistuu, vaikka sisävesillä, saunarannassa. Mökkinaapurikaan ei häiriinny eFoilin eli sähkösurffilaudan tai kantosiipilaudan hiljaisesta hurinasta kuten vesiskootterin aiheuttamasta metelistä ja aallokosta.

Silti aktiiviharrastajia on Suomessa vain noin kymmenen ja maailmalla tuhatkunta. Harrastajien määrää rajoittaa varmasti lautojen hinta, joka on samaa luokkaa kuin pienellä henkilöautolla.

Ei siis mikään halpa lelu, mutta sellaisen voi myös vuokrata harrastusta kokeillakseen. Sähkösurffilautoja maahan tuova Electric Adventures pitää Helsingissä eFoil-kursseja entisen Lapinlahden sairaalan rannassa. Jotkut ohimeloneet hemeläiset lienevät kyseisen pelin siellä nähneetkin.

Sähkösurffilauta on uusi tulokas Euroopassa

Eurooppalaisille markkinoille sähköinen kantosiipisurffilauta saapui vasta hiljattain. Sen alkuperä vaihtelee lähteestä riippuen.

Yhtenä kantosiipilautailun isistä pidetään amerikkalaista surffaajalegendaa Laird Hamiltonia, joka kehitteli ideaa Havaijin residenssillään vuosituhannen alussa. Sähkömoottorin keksi yhdistää kantosiipeen Nicholas Leason käytyään Havaijilla kuusi vuotta sitten. Hän perusti Lift Foils nimisen yrityksen, joka alkoi valmistaa eFoiliksi ristimiään lautoja Puerto Ricon Isabelassa sijaitsevassa autotallissa.

Tuotanto on edelleen pitkälti käsityötä, mikä osaltaan vaikuttaa laudan korkeaan hintaan. Laudan sisuksiin piilotettu tietokone ja korkeakapasiteettinen litiumakku lisäävät osaltaan vempeleen arvoa.

Kantosiipilautaa kokeilemassa

Ja tässä kotimainen eFoil -taidonnäyte. Kuva: Antti Koskinen / Electric Adventures

Lajin omaksuu huomattavasti nopeammin kuin varsinaisen lainelautailun. Jo ensimmäisen tunnin aikana onnistui laudan päällä seisominen, ja muutaman sekunnin ajan kantosiiven varassa liitäminen. Vaikka ”foilissa” pysyisin ensimmäisellä kerralla vain muutamia sekunteja, kuten allekirjoittanut, olo on mahtava: hyvin lähellä lentämistä.

Suppauksen harrastamisesta on varmasti hyötyä laudan päällä pystyssä pysymiseen. Asento on tosin pitempi kuin pystymelonnassa. Vauhtia säädetään kaukosäätimestä, mutta laudan liikkeitä ohjataan painonsiirtelyllä – vähän samalla tavalla kuin rullalaudoissa, jollaisen sähköistä versiota sama yritys tuo myös maahan.

Veden päällä luunmurtumien riski on kuitenkin lähes olematon, eikä propellin silpomaksikaan tulemisesta ole juuri vaaraa, jos noudattaa kouluttajan ohjeita.

eFoil-kantosiipisurffilaudan mitat ja tekniset tiedot

Tältä eFoil näyttää pinnan päällä. Kuva: Antti Koskinen / Electric Adventures

Laudan pohjassa on 75 senttimetriä pitkä kantosiipi, jonka varassa lauta nousee liidossa noin puolen metrin korkeuteen vedenpinnasta. Lautaa ohjataan siirtelemällä painoa ja nopeutta kontrolloidaan kädessä olevalla bluetooth-yhteydessä olevalla kaukosäätimellä, joka joutuessaan vedenvaraan katkaisee virran ja pysäyttää kantosiiven kärjessä pyörivän potkurin, jolla on kolme eri nopeusaluetta.

Pituus: 176.64 cm / leveys: 71.12 cm / korkeus: 10 cm

Teho: 5kW (n. 7hv) / huippunopeus: 45–50 km/h

Hinta Suomessa: 15 400 euroa

eFoilin voi tilata myös suoraan Yhdysvalloista, mutta laivauksen ja verojen jälkeen se ei tule merkittävästi halvemmaksi. Päälle tulee vielä paperisota.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi