Kuusamo – Ruka ja Karhunkierros

Oulangan kansallispuiston maisemat kuuluvat Suomen huikeimpiin. Kuva: Michael Matti.
Oulangan kansallispuiston maisemat kuuluvat Suomen huikeimpiin. Kuva: Michael Matti.

”Tahdon olla vapaa ja hengittää havun tuoksua. Täällä olen kuin vanki. Lähden Kuusamoon. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Sieltä vaan, mä rauhani saan”, Danny lauloi kaihoisasti Kuusamosta.

Ja aivan ansaitusti lauloikin. Kuusamosta löytyy upeaa luontoa ja komeita maisemia. Kuusamossa on niin Rukan vilkas laskettelukeskus kuin Karhunkierroksestaan tunnettu Oulangan kansallispuistokin.

Ruka – Suomen toiseksi suosituin laskettelukeskus

Ruka on lumista seutua. Kuva: Visit Finland
Ruka on lumista seutua. Kuva: Visit Finland

Jos Suomen toiseksi suosituin laskettelukeskus Ruka jääkin rinteidensä pituudessa jälkeen Ylläksestä ja Levistä, on Ruka rakastettu kohde erityisesti parkkilaskijoiden (ja after-ski-fanien) keskuudessa.

Laskettelupäivillä laskettuna Ruka on Suomen laskettelukeskusten ykkönen laskettelukauden kestäessä yleensä lokakuusta toukokuulle.

Lisäpisteitä Ruka saa autottomasta kävelykeskustastaan, joka on tehty alppikylien henkeen.

Rukan maisemissa silmä lepää. Kuva: Juha Laine.
Rukan maisemissa silmä lepää. Kuva: Juha Laine.

Rukan hissiliput käyvät myös muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Pyhälle, jonka rinteistä voi hakea hiihtolomalleen lisää korkeuseroa.

Rukapalvelua pyörittävä Anne Murto on hurahtanut Vienan Karjalaan ja Kalevalaan ja järjestää Rukalta retkiä itärajan yli ihanalle Paanajärvelle.

Kesäisin Rukan tunturialueelta löytyy kymmeniä lyhyitä patikointireittejä.

Rukalta löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja. Katso tarjoukset Rukan hotelleihin.

Oulangan kansallispuisto ja Karhunkierros

Karhunkierros ja Oulangan kansallispuisto tunnetaan komeista koskistaan. Kuva: Michael Matti.
Karhunkierros ja Oulangan kansallispuisto tunnetaan komeista koskistaan. Kuva: Michael Matti.

Suomen kuuluisin ja suosituin vaellusreitti, Karhunkierros, kulkee Oulangan kansallispuiston alueella. Maisemat ovat upeat: on komeita mäntymetsiä, koskia ja kanjoneita. Oulangan kansallispuiston pohjoisosista löytyy laajoja suoalueita. Erityisen komea nähtävyys on Ristikallio-kanjoni, jonka seinämät kohoavat jopa 50 metrin korkeuteen.

Oulangan kansallispuisto on erityisen tunnettu koskistaan. Kiutaköngäs on maamme komeimpia erämaakoskia, ja Jyrävää pidetään puolestaan Suomen kauneimpana koskena.

Karhunkierroksen pituus on 82 kilometriä, ja sen kiertämiseen kannattaa varata neljä päivää. Jos ei halua kiertää koko lenkkiä, on valittavana myös useita lyhyempiä reittivaihtoehtoja. Karhunkierroksen varrella on 10 autio- ja varaustupaa, mutta suosion vuoksi mukaan kannattaa pakata oma teltta.

Reitillä märät kohdat on varustettu pitkospuin, ja vesistöt ylitetään riippusiltoja pitkin. Karhunkierroksella ei tarvitse kahlata jokien yli.

Paras aika Karhunkierroksen vaeltamiseen on kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin.

Erinomainen majapaikka Oulangan kansallispuiston kupeessa on Basecamp Oulanka, jossa voi viettää ihanan rauhallisen (tai todella aktiivisen!) miniloman.

Kalastus Kuusamossa

Kuusamon mahtavat erämaajoet – Oulanka, Kitka ja Kuusinki – on kautta aikojen tunnettu erinoamisina taimenjokina. Luonnontaimen lisääntyy näissä kolmessa joessa, siirtyy syönnökselle Venäjän puolella olevaan Paanajärveen, ja nousee muutaman vuoden kuluttua kutemaan syntymäjokeensa.

Villin taimenen väsyttäminen on unohtumaton kokemus, mutta vastuullinen kalastaja miettii tarkasti, onko touhussa nykyään järkeä: kaikkien kolmen joen taimenkanta on käytännössä uhanalainen. Taimenen sijaan sekä Kitkalla että Kuusingilla sopii narrata harjusta, jonka kanta on suhteellisen voimakas.

Matka Kuusamoon

Kuusamossa on lentokenttä, joka on varsin vilkas varsinkin talvikaudella. Eräseikkailujen jälkeen voi rentoutua Kuusamon tropiikki -kylpylässä lentokentän lähellä.

Lähin rautatieasema on kolmen tunnin bussimatkan päässä Oulussa, josta on hyvät bussiyhteydet Rukalle.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}