Saigonin paras ravintola

Kuva: Jeremy Weate, Flickr,CC

Ho Chi Minhissä herkuttelee mainiosti katukeittiöissä ja pienissä kuppiloissa, mutta ainakin kerran kannattaa suunnata myös hyvään ravintolaan. Silloin kannattaa valita paikallisen arkkitehtipariskunnan pitämä Cuc Gach Quan, joka on yhtä herkullinen kuin se on viihtyisä.

Teksti Antti Helin

”Tämä on suosikkini kaikista Saigonin ravintoloista”, sanoo matkailuyrittäjä Fabien Cuttelod. Hän käyttää Ho Chi Minh Citystä sen entistä nimeä, kuten monet paikallisetkin.

Cuttelod on entinen kokki, joka vetää Saigonissa pientä, ruokamatkailuun erikoistunutta Indochina Strings -matkatoimistoa. Hän tuntee kaupungin ruokakulttuurin kuin omat taskunsa.

Cuttelod on tuonut minut Cuc Gach Quan -ravintolaan, joka sijaitsee vanhassa, tyylikkäästi remontoidussa siirtomaa-ajan huvilassa. Sisältä löytyy eriparisia huonekaluja ja tunnelmallisia sohvanurkkauksia. Vanhoissa astioissa ei näytä olevan kahta samanlaista. Taustalla soi vietnamilainen iskelmä ajalta ennen kommunismia.

Ravintolan omistaa paikallinen arkkitehtipariskunta. Tarjolla on vietnamilaista kotiruokaa, sellaista jota omistajien äideilläkin oli tapana valmistaa.

”Kokkimme ei ole käynyt mitään kouluja. Hänet on palkattu maaseudulta”, tarjoilija kertoo.

”Kokkimme ei ole käynyt mitään kouluja. Hänet on palkattu maaseudulta.”

Cuttelod tilaa pöytään viisi annosta: keiton, salaatin, saviruukussa valmistetun ruuan ja kaksi paistettua annosta. Lisukkeena tulee riisiä, joka on haudutettu possunlihakastikkeessa.

”Vietnamilaisessa keittiössä monipuolinen kokonaisuus on tärkeä, niin ruoka-aineissa, mauissa kuin valmistusmenetelmissäkin”, Cuttelod selittää.

Happamassa keitossa on katkarapuja ja rapeaksi jätettyjä vihanneksia. Kesäkurpitsankukka- ja kaktuksenversosalaatti on kypsennetty pikaisesti vahvassa soija- ja valkosipulikastikkeessa. Saviruukussa on haudutettua pekonia ja voimakkaan makuista katkaraputahnaa. Paistettu kala tarjoillaan kalakastikkeen ja vihreän mangon kera.

Herkuista paras on tofu sitruunaruohon ja chilin kanssa. Annos näyttää yksinkertaiselta – lautasella ei ole muuta kuin kullankeltaisiksi paistettuja tofukuutioita ja sitruunaruohohakkelusta – mutta se on tehty taidolla. Tofu on päältä rapeaa ja sisältä pehmeää kuin sulanut juusto. Chili ja sitruunaruoho tanssivat raikkaina kielen päällä.

Aterian maut ovat voimakkaita, mutta keskenään tasapainossa. Cuc Gach Quanin asiakaskunta koostuukin pääosin paikallisista, mikä on harvinaista Ho Chi Minhin paremman luokan ravintoloissa.

Cuc Gach Quan, 10 Dang Tat. Annokset noin 5 euroa. cucgachquan.com.vn

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!