Weimar, Wartburgin linna ja paska paikka

Wartburgin linnaan kuljetaan pitkin jykevää puolustustunnelia.

Seppo Räty kutsui Saksaa paskaksi maaksi, ja ainakin sikäli hän oli oikeassa, että Saksasta löytyy kaupunki nimeltä Paska. Pakkohan Paskassa on käydä pyörähtämässä ­– vaikka vain pikaisesti tunnelmaa nuuhkimassa.

Lähellä Tšekin rajaa sijaitseva Paska itsessään on varsin ilmeetön saksalainen pikkukaupunki, mutta Paskassa voi pyörähtää samalla, kun vierailee Weimarissa ja Wartburgin linnassa.

Weimar – Goethen ja kirjailijoiden kaupunki

Weimarin teatterin edessä seisovat kaupungin kuuluisimmat asukkaat, kirjailijat Goethe ja Schiller.

Toisen maailmansodan tuhoilta säästynyt ja kauniisti vanhan asunsa säilyttänyt Weimar on Saksan kuuluisin kirjailijakaupunki. Goethe muutti kaupunkiin 1700-luvulla ja asui kaupungissa 50 vuoden ajan kuolemaansa saakka.

Goethen elämään voi tutustua hänen kotitalossaan, Goethehaus, joka on säilytetty kirjailijan viimeisten elinvuosien asussa.

Weimar on säilyttänyt kauniin vanhan asunsa.

Goethen kanssa samaan aikaan Weimarissa asui runoilija Friedrich Schiller, jonka talo toimii sekin museona. Schillerin kuuluisin runo on Oodi ilolle, joka innoitti Beethovenia säveltämään 9. sinfoniansa.

Oma museonsa on omistettu myös kaupungissa vaikuttaneelle unkarilaiselle säveltäjälle ja pianovirtuoosi Franz Lisztille.

Weimar tunnetaan myös kaupungissa perustetutusta Bauhaus-tyylisuunnasta, mistä muistuttaa Bauhaus-museo.

Goethea ja Bauhausia paremmin moni suomalainen taitaa tosin muistaa Weimarin nimen termistä Weimarin tasavalta. Nimellä tarkoitetaan Saksan epävakaita vuosia 1919–1933, jolloin Berliinistä johdettu valtakunta oli pahassa syöksykierteessä. Berliiniä ravistelivat katumellakat ja pääkaupungissa oli niin levotonta, että perustuslaki jouduttiin allekirjoittamaan Weimarissa, mistä nimitys.

Katso tarjoukset Weimarin hotelleihin.

Buchenwaldin keskitysleiri

Weimarin lähellä sijaitseva Buchenwaldin keskitysleiri oli Saksan suurimpia toisessa maailmansodassa. Vaikka leiri ei ollutkaan varsinainen tuhoamisleiri, kuoli moni vanki kamaliin työoloihin, nälkään ja julmiin lääketieteellisiin kokeisiin. Buchenwald on nykyisin museo.

Wartburgin linna

Wartburgin linnan pihan tunnelmia.

Weimarista kannattaa käydä tutustumassa Wartburgin linnaan, jossa Martin Luther piileskeli vuosina 1521 ja 1522 kääntäessään Uutta testamenttia saksan kielelle.

Vuonna 1067 perustettu Wartburgin linna on Unescon maailmanperintökohde ja Saksan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia linnoja. 400 metriä korkean kukkulan laella seisova linna on upea nähtävyys, vaikkei Lutherin perintö niin kiinnostaisikaan.

Katso lentotarjoukset Saksaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi