Sapa – Pohjois-Vietnamin vaelluskeskus

Sapa (kirjoitetaan myös Sa Pa) on Pohjois-Vietnamin suosituin matkakohde. Heti riisiterassien ympäröimän pikkukaupungin ulkopuolelta alkavat eksoottiset vaellusmaastot vähemmistökansojen maille.

Sapa Sisters / trek
Sapan maisemia hallitsevat riisiterassit.

Sapa on Vietnamin pohjoisimman osan ylivoimainen turistimagneetti. Suosion syyn ymmärtää yhdellä vilkaisulla: Sapassa riittää komeita vuoristomaisemia ja eksoottisia alkuperäiskansoja.

Sapan vetonaula on patikoiminen eksoottisten etnisten vähemmistökansojen kylissä. Vaelluksista on kehittynyt kukoistava bisnes, joka hyödyttää sekä turisteja että paikallisia asukkaita. Turistit saavat ainutlaatuisen tilaisuuden vierailla maaseudun kylissä, yöpyä yksinkertaisissa kotimajoituksissa, ja nähdä vilauksen Vietnamin maaseudun arkea.

Vähemmistökansat (joista suurin on hmong-heimo) taas tienaavat lisätuloja esittelemällä kulttuuria, josta ovat ylpeitä. Sapassa on kokonaiset 300 vaellusopasta, joista suurin osa on paikallisia nuoria naisia.

Sapan vaellukset kestävät muutamasta tunnista muutamaan päivään. Mukana on paikallinen englantia puhuva opas, joka järjestää ruokailut ja yöpymiset matkan varrelle osuvissa pikkukylissä.

Sapa Sisters / trek
Sapan pikkukaupunki on rakennettu kukkulan rinteelle.

Sapan tunnelma on rento ja vuoriston ilmasto niin miellyttävä, että moni matkaaja viihtyy kaupungissa useammankin päivän. Sapassa on lukemattomia majataloja ja hotelleja, ravintoloita ja baareja, sekä käsityöpuoteja ja retkeilyvälinekauppoja.

Suosittu päiväretkikohde on Bac Ha -kylän sunnuntaimarkkinat. Sapa on myös hyvä paikka lähteä moottoripyöräretkelle Pohjois-Vietnamin syrjäseutujen upeisiin maisemiin.

Bac Ha -kylän sunnuntaimarkkinat

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Bac Ha tunnetaan värikkäistä sunnuntaimarkkinoistaan.

Bac Han sunnuntaimarkkinat ovat suosittu nähtävyys: matkailijat saapuvat kylän torille ihastelemaan perinneasuihin pukeutuneita vuoristolaisia.

Jos arvostaa autenttista markkinahumua ilman turistilaumoja, kannattaa Bac Haan matkata jo lauantaina – ja mennä laajalle torialueelle varhain sunnuntaiaamuna. Sapasta lähteneet turistibussit saapuvat markkinoille vasta aamuyhdeksän tai kymmenen kieppeillä.

Lue lisää Bac Han sunnuntaimarkkinoista.

Vinkit Sapan vaelluksille

Turistit saapuvat Sapaan tutustumaan alueen vähemmistökansojen elämään. Paras tapa on 2-3 päivän vaellus kaupunkia ympäröiviin kyliin paikallisen hmong-kansaan kuuluvan oppaan kanssa. Hampusta valmistettuihin perinnevaatteisiin sonnustautuneet hmong-naiset paitsi opastavat vaellusturisteja, myös kauppaavat heille käsitöitä lepotauoilla.

Sapan alueen alkuperäiskansat valmistavat taidokkaita käsitöitä.

Hmongien perinteisten hamppuvaatteiden tekemisessä käytetään vanhoja työkaluja: rukkeja ja kangaspuita. Hmongit värjäävät vaatteidensa hamppukankaat tummansinisiksi indigo-kasvista uutetulla luonnonvärillä. Hmongien lisäksi Sapan alueella asuu muitakin vähemmistökansoja, esimerkiksi punaisiin päähineisiin sonnustautuneita dzaoja.

Vaellusreitit kulkevat pikkukylästä toiseen. Paikalliset asukkaat suhtautuvat turisteihin ystävällisesti, sillä moni saa mukavat lisätienestit käsitöitä myymällä tai kotimajoitusta järjestämällä.

Turistin on syytä pitää mielessä hyvät käytöstavat:

  • Naisten ei ole sopivaa käyttää liian paljastavia vaatteita.
  • Lapsilta ei pidä ostaa käsitöitä (tai mitään muutakaan), sillä heidän pitäisi olla koulussa.
  • Valokuvan ottamiseen kannattaa aina pyytää lupa.
  • Paikallisia pitää kunnioittaa ja olla heille kohtelias.

Loistava ja erittäin suositeltu vaellusfirma on Sapa Sisters, jossa kolmen päivän vaellus aterioineen ja majoituksineen maksaa noin 100 euroa. Opas saa summasta puolet. Loppurahasta suurin osa menee kotimajoituksiin, aterioihin ja viimeisen vaelluspäivän moottoripyöräkyytiin takaisin Sapaan.

Sapa Sistersin kanssa on mahdollista mennä myös kauemmas, vähemmän vierailtuihin kyliin. Alkumatka taitetaan autolla, tai vaihtoehtoisesti joidenkin kylien välillä siirtymät tehdään moottoripyörän kyydissä.

Vaelluksella kuljetaan suurimmaksi osaksi poluilla ja pikkuteillä. Sadesäällä osa reiteistä voi olla mutaisia, joten iltaa varten kannattaa pakata mukaan varakengiksi sandaalit. Kotimajoituksessa yöpymistä varten on hyvä ottaa mukaan myös otsalamppu ja silkkilakana.

Scandinavian Outdoor myy otsalamppuja, silkkilakanoita ja muita matkailuun sopivia varusteita.

Lue lisää vaelluksesta Sapa Sisterin seurassa.

Voit varata kätevästi netistä Sapan retket ja vaellukset.

Elämyksiä Sapan kotimajoituksissa

Kotimajoituksen yksinkertainen siskonpeti.

Useimmiten vaelluksilla yövytään paikallisissa kodeissa, joissa ylimääräiset huoneet – tai koko yläkerta – on varattu vieraiden käyttöön. Olosuhteet ovat yksinkertaiset: patjoista tehty siskonpeti lattialla ja katosta roikkuvat hyttysverkot. Majapaikoista löytyy myös yhteissuihku, sillä viranomaiset eivät myönnä kotimajoituslupia kaikkein yksinkertaisimmille taloille.

Parasta kotimajoituksissa on paikallisiin tutustuminen. Eniten kokemuksesta saa irti, kun tarjoutuu auttamaan illallisen kokkaamisessa keittiön avotulella. Wild betel -lehteen kääräistyjen possunlihakevätkääryleiden väkertäminen on elämys, jollaisesta hotellissa asuessa on turha haaveilla.

Illallisen jälkeen istutaan iltaa isännän (tai emännän), oppaiden ja muiden vaeltajien kanssa happy wateria eli kotipolttoista riisiviinaa siemallen.

Sapa-vinkki: vuokraa skootteri tai Minsk-moottoripyörä

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Moottoripyöräretkellä näkee Pohjois-Vietnamin syrjäseutuja.

Sapasta löytyy lukuisia paikkoja vuokrata skootteri (5 €/päivä). Kaupungista voi myös vuokrata legendaarisen Minsk-moottoripyörän, jolla kelpaa huristella viikoksi syrjäiseen Ha Giangin provinssiin.

Jos haluaa vuokrata Minsk-moottoripyörän kannattaa ottaa yhteyttä Manh Hùngiin ([email protected], [email protected]). Minskin vuokraaminen maksaa 15 €/päivä ja Hungin opaspalvelut 40 €/päivä.

Moottoripyöräillessä on syytä pitää mukana ajokortti (suomalainen henkilöautokortti kelpaa mainiosti) – sekä hankkia etukäteen sellainen matkavakuutus, joka korvaa myös ajaessa sattuneet onnettomuudet.

Vuoriston mutkaiset tiet sopivat täydellisesti moottoripyörällä kurvailuun. Usein varsinkin sivutiet ovat niin huonossa kunnossa, ettei niille kannata uskaltautua kuin kunnollisella nelivetoautolla, traktorilla – tai moottoripyörällä.

Prätkäretkellä ei kannata pitää kiirettä. Pohjois-Vietnamin ylä- ja alamäet ovat yhtä neulansilmämutkaa, ja yleensä on mahdotonta tietää mikä kulman takana odottaa: maanvyöry, leikkivä lapsilauma vai tonnin painoinen vesipuhveli  makaamassa keskellä tietä.

Lue matkakertomus viikon mittaisesta moottoripyöräretkestä Ha Giangin provinssissa.

Sapan hotellit ja majatalot

Pohjois-Vietnamissa majoitus on edullista. Kahden hengen huoneen saa simppelistä majatalosta kymmenellä eurolla. Maaseudun ja pikkukaupunkien motellit maksavat saman verran.

Paikallisen perheen luona kotimajoituksessa nukkuminen on ikimuistoinen kokemus, ja maksaa yleensä alle 10€ aterioineen päivineen (ilman aterioita vain 3-4 euroa).

Katso tarjoukset Sapan hotelleihin.

Yöjuna Hanoista Sapaan

Sapaan on helpointa matkustaa Hanoin kautta.

Katso lentotarjoukset Hanoihin ja muualle Vietnamiin.

Kukkulan laella olevaan Sapaan pääsee helpoimmin Hanoista lähtevällä yöjunalla (30-40 €). Juna pysähtyy Lao Cain kaupungissa, josta jatketaan mutkaiseen ylämäkeen minibussilla (3 €).

Jos varaa Sapasta huoneen etukäteen, hotellin tai majatalon väki hankkii junalipun ja järjestää minibussikuljetuksen Lao Cain rautatieasemalta.

Pohjois-Vietnamin sää ja ilmasto

Paras aika vierailla Pohjois-Vietnamissa on elo-marraskuu. Silloin lämpötila on miellyttävät 15-25 astetta, riippuen siitä kuinka korkealla vuoristossa mennään. Sää on hyvin paikallista: kun vuorenharjanteella paistaa aurinko, saattaa seuraavassa laaksossa ropista vettä.

Sadonkorjuuaika syyskuussa on monen mielestä kiehtovin ajankohta vierailla Sapassa.

Jos aikoo moottoripyöräilemään, kannattaa ennen lähtöä ostaa sadevaatteet ja kumisaappaat Sapasta, ja pakata tarakalla kulkevat matkatavarat vedenpitäviin säkkeihin.

Lue lisää:

Sapan siskot – vaelluksella Pohjois-Vietnamissa

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi