Bac Ha – Pohjois-Vietnamin parhaat markkinat

Bac Han sunnuntaimarkkinat ovat pakollinen nähtävyys jokaiselle Pohjois-Vietnamissa matkustavalle ulkomaalaiselle. Torin sydämenä sykkii karjamarkkina-alue, mutta vielä sitäkin parempi syy markkinoilla pistäytymiseen ovat torille kauppaa käymään saapuvat etniset vähemmistöt.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Näitä koiranpentuja ei kaupata ruuaksi, vaan lemmikeiksi.

Musta porsas kiljuu henkensä edestä, kun kaksi pulskaa rouvaa sulloo sitä juuttisäkkiin. Rimpuileva paketti köytetään tiukasti mopon tarakalle. Kukaan ei kiinnitä huomiota porsaan parkumiseen: torikansa on keskittynyt muihin esillä oleviin eläimiin.

Miehet kiertävät vantteria vesipuhveleita, jotka maksavat ainakin puolen vuoden tulojen verran. Vieressä lisää sikoja sullotaan säkkeihin – mopojen sarviin ripustettaville kanoille riittää sen sijaan jalkojen sitominen yhteen.

Pienellä aukiolla seisoskelee kirjaviin perinneasuihin pukeutuneita naisia, joiden jaloissa leikkii söpöjä koiranpentuja. Oppaani Hung rauhoittelee, että pennut on tarkoitus myydä lemmikeiksi, ei ruuaksi.

”Pohjois-Vietnamin heimot eivät yleensä syö koiria. Me perusvietnamilaiset taas syömme mitä tahansa: koiria, käärmeitä ja tietenkin myös kissoja!”

Bac Han sunnuntaimarkkinat ovat pakollinen nähtävyys jokaiselle Pohjois-Vietnamissa matkustavalle ulkomaalaiselle. Torin sydämenä sykkii karjamarkkina-alue (puhveleita, sikoja, hevosia, lintuja, liskoja ja jopa heinäsirkkoja), mutta vielä sitäkin parempi syy markkinoilla pistäytymiseen ovat ihmiset.

Pohjois-Vietnamin vähemmistökansat

Pohjois-Vietnamissa elää kymmeniä etnisiä vähemmistöjä. Ne ovat onnistuneet säilyttämään perinteensä: vähemmistökansat asuvat syrjäisillä vuoristoseuduilla riisiä viljellen ja karjaa kasvattaen. Yleensä he pistäytyvät etnisten vietnamilaisten kansoittamissa kaupungeissa vain markkinapäivinä.

Monet hmong, dao ja tay -kansojen ihmiset – etenkin naiset – pukeutuvat käsin kudottuihin ja kauniisti kirjailtuihin hamppuvaatteisiin. Kirjavimmat asut kuuluvat ”kukkais-hmongeille”.

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Käsitöiden määrä Bac Han torilla on häkellyttävä.

Bac Han markkinat ovat yksi Pohjois-Vietnamin suosituimmista nähtävyyksistä. Onneksi suurin osa turistiryhmistä saapuu vasta lounasaikaan – aamulla torin käsityöpuotien ympärillä häärää vain pari tusinaa kameroitaan heiluttelevaa länsimaalaista. Suurin osa väestä on lähiseudulta kotoisin.

Maalaiset ovat tulleet kaupunkiin myymään ja ostamaan maataloustyökaluja, lastenvaatteita, riisiviinillä täytettyjä muovikanistereita, ja suuria tupakkakääröjä.

Ihmeteltyämme markkinahumua parin tunnin ajan on aamiaisen aika. Tungemme toriravintolan pöytään, mutta ruokalistan perään on turha kysellä. Ainoa myynnissä oleva annos on riisinuudelikeitto nimeltä pho.

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Bac Han markkunoilla kannattaa poiketa syömään kulhollinen pho-keittoa.

Pho on klassinen aamiaiskeitto, jota myydään euron hintaan kaikkialla Vietnamissa. Luista keitettyä lientä haudutetaan yön yli, ja nuudelit sekä muutama viipale rapeaa porsasta lisätään juuri ennen tarjoilua. Keitto maustetaan chilillä ja reilulla kourallisella tuoreita mintunlehtiä, ja koko komeuden päälle puristetaan limettiä. Tästä ei soppa parane.

Matka Bac Han markkinoille

Bac Han sunnuntaimarkkinoille tehdään päiväretkiä Sapasta käsin. Markkinoiden tunnelma on parhaimmillaan aamuvarhain ennen turistiryhmien saapumista (eli ennen ko 9), joten kannattaa ehdottomasti yöpyä jossain Bac Han monista majataloista. Suositeltavia pikkuhotelleja aivan markkina-alueen vieressä ovat Ngan Nga Hotel ja Cong Fu Hotel.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi