Barcelona-matkaopas

Tapas-baari Barcelonassa. Kuva: Tutti Frutti / Shutterstock

Barcelona Euroopan rakastetuimpia kaupunkikohteita. Ja kukapa voisikaan vastustaa Barcelonan huimaavaa yhdistelmää: Gaudin mielikuvituksellista arkkitehtuuria, kiinnostavia museoita, loistavia ravintoloita, vilkasta yöelämää ja pitkiä hiekkarantoja?

Maailmasta löytyy harvaa yhtä hyvää kohdetta yhdistää kaupunki- ja rantalomailu. Suosiostaankin huolimatta Barcelonan hintataso on edelleen suomalaisittain kohtuullisen edullinen.

Barcelona on Madridin jälkeen Espanjan toiseksi suurin kaupunki. Laajemman metropolialueen väkiluku on lähes saman verran kuin Suomessa. Ja jos barcelonalaiset saisivat päättää, Barcelona olisi itsenäisyydestä haaveilevan Katalonian pääkaupunki.

La Rambla – Barcelonan pääkatu

Barcelona_Moyan_Brenn_1
La Rambla on Barcelonan yli kilometrin mittainen pääkatu. Kuva: Moyan Brenn (CC)

Barcelonaan tutustuminen alkaa usein La Ramblalta (jota kutsutaan usein myön monikossa Las Ramblas), keskustan halki kulkevalta Barcelonan pääkadulta. La Rambla kulkee 1,2 kilometrin matkan Plaça de Catalunya -aukiolta alas Port Vell -satamaan.

Suurin osa La Ramblasta on puiden reunustamaa bulevardimaista kävelykatua. Katutaiteilijoiden ja matkamuistopuotien lisäksi La Ramblan varrelta löytyy lukemattomia ruokapaikkoja ja kauppoja. Tunnelma on turistinen.

Ja kuinkas ollakaan, heti kulman takana La Ramblalta, kauniin Plaça Reialin reunnalla, sijaitsee Barcelonan maineikas bilehostelli Kabul.

La Ramblan molemmin puolin levittyy Barcelonan sokkeloinen vanhakapunki: Barri Gòticin ja Ravalin korttelit. Plaça de Catalunyan päästä alkaa puolestaan ruutukaavaan rakennettu Eixamplen kaupunginosa.

Barri Gòtic – Barcelonan vanhakaupunki

Barri Goticista löytyy tunnelmallisia kujia. Kuva: Ansharphoto / Shutterstock

Goottilaistyylinen Barri Gòtic on Barcelonan vanhin kaupunginosa ja yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista keskustoista. Se alkaa heti La Ramblan vasemmalta puolen, kun bulevardia kuljetaan Plaça de Catalunyan aukiolta rantaa kohden.

Barri Gòticin kapeat kujat sopivat loistavasti kiireettömään harhailuun: suurin osa kaduista on autottomia, mutta tunnelmallisia kahviloita ja pieniä puoteja on sitäkin enemmän.

Barri Gòticin nähtävyyksiä ovat 600-vuotias goottilainen katedraali sekä tori Mercat Gòtic, jolla myydään antiikkia ja kirpputoritavaraa. Kaupunginosan keskellä sijaitsee Sant Jaume -aukio, jonka reunalla ovat Katalonian hallituspalatsi ja kaupungintalo.

Barri Gòticista löytyy myös Barcelonan suosituin museo. Museu Picasso esittelee nimensä mukaisesti taidemaalari Pablo Picasson (1881–1973) töitä ja elämää. Kokoelmissa on töitä etenkin taiteilijan varhaisimmilta vuosilta, mutta myös esimerkiksi Siniseltä kaudelta (1900–1904).

Kaupunginosan reunalla, kapeiden katujen puristuksessa, on häikäisevän upea, jugendtyylinen konserttitalo Palau de la Música Catalana.

Erinomainen hotelli Barri Gòticin alueella on Hotel Neri, upeasti kunnostettu keskiaikainen kartano. Bonuksena pieni kattoterassi ja alakerran fantastisen hyvä ravintola.

El Raval – pahamaineista tunnelmaa

La Ramblan toisella puolen onkin sitten Raval, joka kantaa mainetta Barcelonan kaupunginosien pahana poikana. Ravalin synkillä kujlla riittää edelleen yöelämää, hieman kyseenalaistakin sellaista, mutta kaupunginosa on myös saanut osansa gentrifikaatiosta trendikkäine kahviloineen, designkauppoineen ja gallerioineen.

Ravalin keskeisiä katuja on Calle Joaquin Costa, jonka ympäristöstä löytää paljon ravintoloita ja baareja. Hauska pikkukatu on esimerkiksi Carrer de la Riera Baixa, jolla on useampikin vintage-putiikki.

Ravalin nähtävyytenä Gaudin suunnittelema Palau Güel, joka sijaitsee aivan La Ramblan kulmalla. Ravalin toista reunaa rajaakin sitten bulevardi Rambla del Raval, jonka varrella voi käydä ottamassa selfien Boteron veistämän jättikissan luona.

Eixample – Barcelonan kaunein kaupunginosa

Barcelona_Moyan_Brenn_6
Eixamplen kaupunginosassa sijaitseva Casa Batllo on yksi Antoni Gaudin kuuluisimmista taidonnäytteistä. Kuva: Moyan Brenn (CC)

Barcelonan suurin, kaunein ja omanlaisinsa kaupunginosa on Eixample. Voisi hyvin sanoa, että juuri Eixample tekee Barcelonasta Barcelonan.

Täällä Barcelonan arkkitehtuuri loistaa omalaatuisimmillaan, mistä kirkkain esimerkki on Ristiriitaisuuden kortteli eli Mançana de la Discòrdia. Kauniin nimensä kortteli saa siitä, että sen toisistaan kovasti poikkeavat talot on suunnitellut kolme kaupungin merkittävintä modernismin mestaria Gaudí, Domenèch i Montaner ja Puig i Cadafalch.

Eixamplessa sijaitsevat myös niinikään Gaudín suunnittelemat Casa Milà ja Sagrada Família.

Barcelonan entinen jugendsairaala Sant Pau on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Ante Hamersmit / Unsplash

Sagrada Família -kirkolta johtaa vehreä bulevardi El Guinardón kaupunginosaan. Bulevardin päässä on upea, entinen jugendsairaala, Hospital de Sant Pau, Unescon maailmanperintökohde, joka toimii nykyisin museona.

Trendikäs, Monocle-lehdenkin noteeraama hotelli Eixamplessa on Casa Bonay, jonka alakerran kahvilassa ja kattoterassilla viihtyvät paikallisetkin. Huoneet ovat pienehköt mutta viihtyisät.

Barcelonan kielletyn taiteen museo

kielletyn taiteen museo
Jani Leinosen teos McJesus on esillä Barcelonan kielletyn taiteen museossa. Kuva: Marti Estruch

Barcelonan uusimpia nähtävyyksiä on Kielletyn taiteen museo (Museu de l’Art Prohibit), joka avattiin lokakuussa 2023 lähelle Plaça de Catalunyaa, Barcelonan keskusaukiota. Museossa tuoreeltaan käynyt Petri Kosonen kertoo:

”Museo on julistautunut ensimmäiseksi pysyväksi kokoelmaksi taidetta, mitä on sensuroitu, tuomittu, mitä vastaan on hyökätty tai mikä poistettu aikaisemmista näyttelyistä.

Kokoelma, jossa ei ketään säästetä, sopii hyvin kaupungin anarkistiseen henkeen.

Yli puolen vuosisadan aikajanalla teoksia on Pablo Picassosta Andy Warholin kautta Banksyyn. Kokoelmista löytyy myös oma Jani Leinosemme, jonka McJesus (2015) sai Israelin kristityt järjestämään mielenosoituksia Haifassa ennen pandemiaa.

Diktaattoreja on muistettu laajalti Francisco Francosta (Eugenio Merino, 2012) Saddam Husseiniin (Shark, 2005, David Černý). Muunlaista vallan väärinkäyttöön liittyvää taidetta on tuotu paikalle esimerkiksi Guantanamo Bayn vankileiriltä.

Monikansalliset suuryritykset, kuten McDonalds ja palikoittensa taidekäytön kieltänyt Lego (Ai Weiwei, Filippo Strozzi in LEGO, 2016) ovat päässeet niille kuuluvaan asemaan.
Teokset vaihtelevat tauluista koko huoneen täyttäviin installaatioihin. Joskus taiteen ja fasiliteetin raja hämärtyy. Siksi kannattaa poiketa myös miestenhuoneessa, vaikka ei varsinaista asiaa olisikaan.

Kuten monissa muissakin ajan tasalla olevissa museoissa (esimerkiksi Tukholman Fotografiska) pääsylipun hinta määräytyy vierailuajankohdan mukaan.”

Sagrada Família – Barcelonan kuuluisin nähtävyys

Sagrada Familia, Barcelona. Kuva: Mapics / Shutterstock

La Sagrada Família -katedraali on Barcelonan kuuluisin maamerkki. Rakennus on keskeneräisenäkin huikea näky, mutta vielä kiehtovamman siitä tekee poikkeuksellisen pitkä rakennusprosessi, johon verrattuna Iisakin kirkko Pietarissa valmistui suorastaan pikavauhtia.

Omaperäisistä rakennuksistaan tunnettu arkkitehti Antoni Gaudi (1852-1926) suunnitteli tämän mestariteoksensa 1800-luvun loppupuolella. La Sagrada Familian rakentaminen alkoi vuonna 1882, ja jatkui yli 40 vuoden ajan. Rakennus keskeneräiseksi Gaudin kuollessa vuonna 1926.

Rakentaminen jatkuu yhä: nostokurjet hyörivät kirkon kimpussa joka päivä, eikä paikka näytä lähellekään valmiilta. La Sagrada Familia on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2026 mennessä, jolloin on kulunut tasan sata vuotta Gaudin kuolemasta.

Varmaa näin pikainen valmistuminen ei kuitenkaan ole, eikä moni paikallinen siihen uskokaan.

Katedraali on erittäin yksityiskohtainen ja pikkutarkasti suunniteltu. Sen kahdeksan tornia symboloivat Jeesuksen opetuslapsia (puuttuvat neljä tornia on tarkoitus rakentaa tulevaisuudessa). Korkein, noin 170 metriin kurkottava torni kuvaa Jeesusta itseään. Lisäksi torneja on tarkoitus pystyttää evankelistoille ja Neitsyt Marialle.

Parc Güell – Gaudin puisto

Gaudin mestariteoksiin kuuluu myös Parc Güellin puisto, yksi 1900-luvun tunnetuimmista maisema-arkkitehtuurin taidonnäytteistä. Parc Güell sijaitsee kukkulalla Gràcian kaupunginosassa, muutaman kilometrin päässä Barcelonan keskustasta.

Vuonna 1914 valmistunut puisto on erittäin mäkinen. Sitä ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä. Näköalatasanteelta aukeaa näkymä koko Barcelonan ylitse.

Surrealistista puistoa suunnitellessaan Antoni Gaudi päästi mielikuvituksensa valloilleen. Parc Güellista löytyy paviljonkeja joissa ei ole yhtäkään suoraa kulmaa, sekä “sadan pylvään sali”, jonka kaikki pylväät ovat kallellaan.

Puistossa olevassa talossa, jossa Gaudi asui rakennustöiden aikaan, toimii vaatimaton Gaudi-museo.

Port Vell – Barcelonan ”vanha satama”

Barcelona_Moyan_Brenn_5
Barcelonan satamassa on huviveneitä joka lähtöön. Kuva: Moyan Brenn (CC)

Port Vell on La Ramblan päässä sijaitseva uudehko satama-alue, jossa voi nauttia Välimeren tunnelmasta ja merellisestä ruuasta. Rantaa pitkin kulkeva Passeig Maritim -promenadi sopii mainiosti kävelyretkeen aurinkoisella ilmalla.

Port Vellissä on Euroopan suurin akvaariomaailma l ́Aquarium, jossa mereneläviä (kuten haita ja pingviinejä) pääsee ihailemaan pitkien läsikäytävien läpi. Akvaarion vieressä on Maremagnum-ostoskeskus, josta löytyy shoppailumahdollisuuksien lisäksi myös monta ruokapaikkaa.

Futbol Club Barcelona

Jalkapallofanin on pakko tehdä pyhiinvaellus FC Barcelonan kotistadionille Camp Noulle. Euroopan suurin jalkapallostadion vetää huimat 100 000 katsojaa.

Jos liput on myyty loppuun (tai Barçalla ei ole kotipeliä juuri vierailusi aikana), jalkapallokulttuurista voi nauttia myös sporttibaarissa. La Ramblalla sijaitsevan Sports Barin tunnelmaa kehutaan kovasti, ja lisää vaihtoehtoja löytyy stadionin ohi kulkevan Avenida Diagonalin varrelta.

Espanjan jalkapalloliigaa (La Liga) pelataan elokuusta toukokuuhun. Jalkapallokauden ulkopuolella tosifani voi osallistua opastetulle stadionkierrokselle, ja ostaa samalla tuliaiset fanituotteiden kaupasta.

Barcelonan nähtävyyksien pääsyliput

Voit varata kätevästi netistä Barcelonan kaupunkikierrokset, nähtävyyksien pääsyliput, kokkauskurssit ja muut aktiviteetit.

Mikä on paras aika vierailla Barcelonassa?

Näkymä Montjuïc-kukkulalta. Moyan Brenn (CC)

Barcelona on Espanjan suosituin matkakohde, joten turisteja riittää ympäri vuoden. Helteinen kesäkausi (touko-syyskuu) on paras aika vierailla, jos haluaa kaupunkiloman lisäksi nauttia Barcelonan hiekkarannoista.

Huippusesonki on elokuussa. Silloin saksalaisten, hollantilaisten ja ranskalaisten kesälomailijoiden massat valtaavat Barcelonan.

Talvikausi (loka-maaliskuu) on rauhallisempi, eikä nähtävyyksiin tarvitse juuri jonottaa. Hiljaisina aikoina myös majapaikan voi löytää edullisemmin, sillä monet hotellit hinnoittelevat huoneensa sesonkien mukaan.

Halvat lennot Barcelonaan

Barcelona on yksi Euroopan suosituimmista kaupunkikohteista, ja edullisia lentoja löytyy usein.

Pakettimatkat Barcelonaan

Barcelonaan on helppoa mennä omatoimimatkalle, mutta pakettimatkalla voi tutustua myös Costa Doradan eli Kultarannikon kohteisiin Salouhin ja Sitgesiin.

Aurinkomatkat myy lento + hotelli -paketteja Barcelonaan, sekä järjestää valmismatkoja Salouhin ja Sitgesiin.

Barcelonan hotellit

Barcelonan majoitus voi olla tyyristä varsinkin kiihkeimmän turistisesongin aikaan. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kesällä asuminen on kalleinta ja tammi-helmikuussa edullisinta. Edullisimmillaan Barcelonasta voi löytää hotellihuoneen jopa alle 60 eurolla.

Jos hotellien hinnat hirvittävät kesäaikaan (tai et muistanut varata majoitusta ajoissa), yksi hyväksi koettu kikka on asua puolen tunnin junamatkan päässä Sitgesin tai Castelldefelsin rantakaupungeissa, ja tehdä päiväretkiä Barcelonaan.

Hotellin sijaan Barcelonassa voi vuokrata myös kokonaisen huoneiston. Tämä onkin houkutteleva vaihtoehto etenkin perheille ja isommille kaveriporukoille: usein tyylikkäästi sisustettuihin ja kodikkaisiin huoneistoihin mahtuu kuusi henkeä.

Katso tarjoukset Barcelonan hotelleihin.

Barcelona-kokemuksia

Tätä Barcelona-opasta ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Ville Palonen ja Petri Kosonen. Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia kokemuksiasi Barcelonasta.

Lue lisää:

Liikkuminen Barcelonassa

Barcelonan rannat

Sitges – vaihtoehto Barcelonan biitseille

Salou – koko perheen rantakohde

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi