Naantali – tällainen on Suomen paras kesäkaupunki

Naantali puutalot
Naantalin sivukujat ovat ihastuttavia. Torikadun ja Hamppukehruunkadun kulmassa on upea vanha, punainen puutalo. Kuva: Visit Naantali

Uskallame väittää: Naantali on Suomen paras kesäkaupunki. Täällähän viettää kesänsä Suomen presidenttikin Kultarannassa, omassa ”kesämökissään”! Ja kuka voisi vastustaa sanontaa Hymyilee kuin Naantalin aurinko? Auringon sanotaankin paistavan Naantalissa innokkaammin kuin missään muualla Suomessa.

Matkakohteena Naantali tunnetaan parhaiten Muumimaailmasta, ja idyllinen puutalokeskusta on tuttu Risto Räppääjä -elokuvista. Ei siis liene ihme, että Naantalia pidetään eritysesti perhekohteena.

Naantali sopii kuitenkin hyvin myös pariskunnille. Heitä houkuttelee paikalle Naantalin kylpylä, joka on yksi Suomen parhaista kylpylöistä. Golfaajille Naantalilla on puolestaan tarjottavanaan loistava golfkenttä, Kultaranta Golf.

Mannerheiminkatu – kävelykatu Naantalin keskustassa

Naantali
Kaunis Mannerheiminkatu on Naantalin sydän. Kuva: Visit Naantali

Viihtyisä kävelykatu Mannerheiminkatu kulkee Naantalin keskustan halki. Täältä on hyvä aloittaa Naantaliin tutustuminen. Nykyisen nimensä entinen Pitkäkatu sai vuonna 1942, marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivänä.

Söpöissä, värikkäissä puutaloissa on monenlaisia gallerioita ja käsityöpuoteja. Taloista vanhimmat ovat 1700-luvulta, suurin osa 1800-luvulta.

Kannattaa muistaa poiketa myös kauniille ja rauhallisille sivukujille, joiden varrella Naantalin keskusta on tunnelmallisimmillaan. Voiko olla mainiompaa kadunnimeä kuin vaikkapa Katinhäntä? Nimi ei lupaa turhia, vaan kyseessä on hyvin viehättävä, kapea umpikuja.

Aivan keskustassa sijaitsee useita mukavia majataloja kuten Luostarikadun viihtyisä Hotel Palo ja Kaivokadun Bridget Inn.

Vierasvenesatama ja vohveliravintola Amandis

Naantalin vierasvenesataman maisemia hallitsee komea keskiaikainen kirkko. Kirkon edustalla on Naantalin kaivohuone. Kuva: Amazing Mikael / Shutterstock

Mannerheiminkadun päässä on kaupungin sykkivä sydän: Naantalin vierasvenesatama. Sataman varustukseen kuuluu tiestysti myös kaunis, vanhanajan puinen jäätelökioski. Oi idylliä!

Satamasta aukeavat näkymät Naantalin komealle kirkolle ja sen edustalla olevalle Naantalin kaivohuoneelle, keltaiselle ravintolarakennukselle, joka on ollut jo vuodesta 1868 kesäkaupungin seuraelämän keskuksia.

Kaivohuoneen vieressä vierasvenesatamaa seurailevalla Nunnakadulla on muitakin mukavia ravintoloita. Hinta–laatusuhteeltaan paras lienee hotelli-ravintola Amandis, joka ei juurikaan liioittele, kun se lupaa vohveliensa olevan Suomen parhaat. Vai olivatko ne peräti maailman parhaita? Tarjolla sekä suolaisia että makeita vohveleita.

Naantalin kirkko ja Nunnalahden uimaranta

Naantalin kirkko on vaikuttava ja tuntuu suhteettomankin suurelta kaupungin pieneen keskustaan nähden. Se on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko heti Turun tuomiokirkon jälkeen.

Alun perin kirkko rakennettiin Naantalin birgittalaisluostarin kirkoksi. Kaupunki kasvoi sen ympärille palvelemaan pyhinvaeltajia ja luostarin tarpeita. 1440-luvulla perustettu luostari oli Suomen ensimmäinen paikka, joka tarjosi koulutusta naisille.

Luostarin lopuksi koitui uskonpuhdistus 1500-luvun puolivälissä, mutta kirkko säästyi, samoin Naantalin nimi, joka tarkoitti aikoinaan ruotsiksi Armon laaksoa.

Kirkon hautausmaan vieressä on viehättävä uimaranta Nunnalahti. Mahtoivatkohan nunnat käydä siellä aikoinaan uimassa?

Nunnalahden puistossa on myös nätti mutta matala näkötorni, johon voi nousta maisemia katsomaan.

Muumimaailma – Naantalin paras kohde perheille

Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo.
Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo. Kuva: Visit Finland / Muumimaailma

Nunnakadun päästä johtaa silta Muumimaailmaan, joka sijaitsee tunnelmallisesti pienellä saarella. Muumimaailmassa ei ole vauhdikkaita härveleitä, vaan elämys perustuu tuttujen satuhahmojen kohtaamiseen. Parhaimmillaan pienten lasten kanssa.

Muumimaailman pääsymaksu on varsin korkea, mutta saarella saa kävellä vapaasti, vaikkei teemapuistoon aikoisikaan. Polku johtaa yleiselle hiekkarannelle, jolta voi vakoilla Muumimaailman menoa. Mikäs siellä pilikistää? Tietysti merihirviö!

Casa Haartman – Naantalin paras museo

Naantalin paras museo on aivan ihastuttava Casa Haartman. Kyseessä on taitelija Axel Haartmanin ja hänen Hedvig-vaimonsa ateljeekoti. Kaikki näyttää juuri siltä kuin taiteilijapariskunnan talossa asuessa.

Kalustus kertoo tarinaansa Haartmanien elämästä eri puolilla Eurooppaa ennen asettumistaan Naantaliin ja seinät ovat täynnä taiteilijaystävien töitä. On Victor Westerholmia, Helene Scherfbeckiä ja Haartmanin omia töitä.

”Vaan kuka Haartman?” saatat kysyä. Haartman (1877–1969) on aika lailla suureen yleisön unohtama taiteilija, sillä hän vaihtoi vapaan taiteilijan uran pestiin Turun taidemuseon intendenttinä (tössä hän kävi Naantalista junalla). Niinpä hän ei juuri kehdannut laittaa omia töitään framille.

Haartmanin mielestä hänen kotinsa olikin hänen tärkein taideteoksensa ja siksi se onkin säilytetty alkuperäisessä asussaan. Tämä on todellinen aikamatka 1900-luvun alkupuolen kulttuurivaikuttajan kotiin.

Museo sijaitsee lähellä Naantalin kirkkopuistoa. Casa Haartman on avoinna kesäisin ja muina aikoina vain viikonloppuisin.

Naantalin museot Humppi ja Hiilola

Siinä missä Casa Haartman on melkein pakollinen vierailukohde, varsinaisen Naantalin museon voi hyvin sivuuttaa. Samantapaisia pieniä paikallismuseoita löytää ympäri Suomea.

Naantalin museo koostuu kahdesta rakennuksesta, joihin pääsee samalla lipulla. Molemmat sijaitsevat Itsenäisyydenpuiston laidalla. Humppi esittelee Naantalin historiaa. Nähtävillä on esimerkiksi vähintäänkin outo, nukkekotimainen pienoismalli Naantalin luostarista. Hiilolan aiheena on puolestaan paikallisen porvariperheen elämä 1800-luvun lopulla.

Kuparivuori – Naantalin paras näköalapaikka

Puukeskustan reunalla kohoaa Kuparivuori, jonka rantakallioille kannattaa kivuta ihailemaan ihania merimaisemia. Ja mielellään vaihtaa suudelma rakkaansa kanssa. Yhtä komeita rantakallioita harvoin näkee.

Kalliioiden kupeessa on myös laituri, josta pääsee pulahtamaan uimaan.

Kuparivuorelta katsottuna lahden toisella puolen on Kultaranta, Suomen presidentin kesäasunto. Lahden yli pääsee pitkin sangen komeaa Ukko-Pekan siltaa.

Vuonna 1934 valmistunut kaksiholvinen silta nimettiin presidentti Pehr Evind Svinhufvudin lempinimen mukaan, mikä oli sikälikin sopivaa, että silta rakennettiin juuri Kultarannan takia. 1980-luvulla viereen rakennettiin moderni silta, joka ei onneksi pilaa sillan estetiikkaa Kuparivuorelta päin.

Surullisen kaunis Kultaranta – Naantalin paras nähtävyys

Kultaranta
Presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarha on Suomen hienoimpia. Kuva: Visit Naantali

Naantalin ykkösnähtävyys on presidentin kesäasunto Kultaranta, komea, jugendhenkinen graniittihuvila, jonka puutarhassa pääsee vierailemaan kesäisin opastetuilla kierroksilla ja perjantai-iltaisin ilmaiseksi.

Jos Kultaranta symboloikin nyt huoletonta kesänviettoa, on rakennuksella ollut synkätkin hetkensä. Vuonna 1916 valmistuneen Kultarannan piirsi sankariarkkitehti Lars Sonck ja sen rakennutti kesäasunnokseen Alfred Kordelin, joka oli noussut merimiehen pojasta yhdeksi Suomen rikkaimmista miehistä.

Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain yhden kesän, kun hän kuoli maatilallaan Mommilan kartanon kahakassa venäläisen matruusin surmaamana. Samana päivänä bolsevikit olivat ottaneet Pietarissa vallan lokakuun vallankumouksessa, ja venäläiset olivat etsimässä Mommilan kartanosta aseita.

Kordelinilta jäi jälkeensä valtava omaisuus, jota hoitava säätiö on yksi Suomen merkittävimmistä tieteen ja taiteen tukijoista.

Naantalin golfkenttä

Presidentin kesäasunnon lähettyvillä sijaitseva Kultaranta Golf on yksi Suomen upeimmista golfkentistä ja sitä sopii esitellä ulkomaalaisillekin vieraille.

Golfkentän yhteydessä toimii komea hotelli Kultaranta Resort, jonka ravintolassa kannattaa käydä syömässä muidenkin kuin golfarien. Lounaat ovat tavanneet olla edullisia ja erinomaisia.

Naantalin tori ja Pieni Kirjapuoti

Naantalin tori on heti vanhan puutalokeskustan laidalla. Torin modernit laatikkorakennukset ovat aikamoinen antiteesi kaupungin puutaloidyllille. Täällä kannattaa silti käydä, sillä torin laidalla on erinomainen kirjakauppa, Pieni Kirjapuoti.

Naantalin kylpylä ja ravintola Thai Garden

Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.
Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.

Naantalin kuuluisin hotelli on Naantalin kylpylä, joka panostaa etenkin ravintoloidensa laatuun. Naantalin kylpylästä löytyykin Suomen paras thairavintola Thai Garden. Ravintola on saanut virallisen tunnustuksen makujensa aitoudesta myös Thaimaan valtiolta.

Naantalin kylpylä sijaitsee puolentoista kilometrin päässä keskustasta Maijamäessä.

Retket Naantalista – Seili ja Louhisaaren kartano

Mannerheim Louhisaaren kartano
Tässä huoneessa Mannerheim syntyi Louhisaaren kartanossa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Naantalista tunnin ajomatkan päässä Rymättylän perällä on Hangan yhteysaluslaituri, josta kulkee laivoja Seilin saarelle ja Nauvoon, Saariston rengastien varrelle.

Louhisaaren kartanoon, Mannerheimin synnyinkotiin, ajaa Naantalista puolessa tunnissa.

Majoitus Naantalissa

Edellä mainittujen majapaikkojen ohella maininnan ansaitsee myös Villa Sukka – jo ihan nimensä takia. Miten kukaan ei ole keksinyt tätä aiemmin? Vanhaan keskustaan kertyy kävelyä vajaan 10 minuutin verran.

Naantalin keskustassa, Kaivokadun varrella odottaa kaupungin kehutuin majatalo – tai oikeastaan pieni boutique-hotelli – Bridget Inn. Vanhassakaupungissa sijaitseva pieni ja sympaattinen hotelli toimii vuonna 1880 rakennetussa puutalossa, jonka sisätilat on saneerattu vanhaa kunnioittaen. Lopputulos on moderni ja tyylikäs, muttei kuitenkaan liian pramea. Bridget Innin palvelu ja aamiainen ovat ensiluokkaisia. Kaiken kukkuraksi tarjolla on varaussauna ja ympäri vuoden käytössä oleva ulkoporeallas.

Katso tarjoukset Naantalin hotelleihin.

Maatilamajoitus Naantalissa

Jos ei haittaa asua keskustan ulkopuolella, Tammiston Bed & Breakfast tarjoaa satumaisen kaunista maatilamajoitusta. Päärakennus on yli sadan vuoden takaa, ja lampaiden rapsuttelu kuuluu huoneen hintaan.

Toinen erityisen nätti, keskustan ulkopuolella sijaitseva majapaikka on Perhehuvila kuin koti. Tämä olisi kiva paikka vuokrata kokonaan vaikka isommalle porukalle (tilaa on yhteensä 12 hengelle). Toki myös yksittäisiä huoneita vuokrataan.

Matka Naantaliin

Monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka lähellä Turkua Naantali sijaitsee. Matkaa on vaivaiset 15 kilometriä, siis saman verran kuin Helsingin keskustasta Vuosaareen. Naantalissa onkin helppo käydä vaikkapa osana Turun-reissua. Matkan taittaminen onnistuu vaivatta vaikka polkupyörällä.

Bussit 6 ja 7 kulkevat vartin välein Turun kauppatorilta Naantaliin. Busseja kulkee myös illalla ja yöllä, tosin harvemmin. Lippu maksaa kolme euroa.

Jos saapuu Naantaliin omalla autolla, kannattaa huomioida, että parkkipaikkoja on keskustassa rajallisesti. Hyvä, ilmainen pysäköinti on Kuparinvuoren parkkipaikka lyhyen kävely päässä vanhasta kaupungista.

Kesäisin Naantaliin voi myös risteillä Turusta perinteisellä Ukkopekka-höyrylaivalla tiistaista lauantaihin. Matka kestää vajaa kaksi tuntia.

Naantali kokemuksia

Mitä itse pidät Naantalista? Voit kertoa omia Naantalin-kokemuksiasi ja vinkkejäsi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi