Manilan kiehtova kaaos

Manilan kiehtova kaaos

manila_6654
Vanha, espanjalaisajan kirkko ja jeepnie, bussin virkaa hoitava vanha jeeppi.

Ensin varoituksen sana. Manila ei ole ensisilmäyksellä kaupunki, jossa kukaan haluaisi viettää lomaansa. Amsterdamin trooppinen museokin on ottanut Filippiinien pääkaupungin Manilan esimerkiksi katastrofimaisesta kaupunkikasvusta.

Matkailijasta Manila näyttää helposti lohduttomalta, ränsistyneeltä kaupunkimatolta, jonka keskeltä nousee kuin huutomerkkeinä pankkien ja suuryritysten säihkyviä pilvenpiirtäjiä.

Manila on jatkuva liikenneruuhka, jonka yllä rikkaat lentävät helikoptereillaan.

Kun rikkaat asuvat absurdeilla asuinalueillaan, jotka on rakennettu muistuttamaan San Franciscon idyllisimpiä katuja tai Toscanan kylämaisemia, köyhimpien maailmaa ovat siltojen alle pystytetyt asunnot ja elannon etsiminen jätevuorista.

Manilaa onkin helppo vihata. Mutta Manilaa voi myös oppia rakastamaan.

Minulta se vaati useita eri pysähdyksiä kaupungissa, ja pikku hiljaa Manilan kummallinen syke kasvoi minuun kiinni.

Rikkauden ja kurjuuden ääripäiden lisäksi Manila on keskiluokan shoppailua Kaakkois-Aasian suurimmissa ostoskeskuksissa, kylmiä San Miguel -oluita ja Aasian parhaita livebändejä, erinomaisia ravintoloita ja kummallisia nähtävyyksiä (Imelda Marcosin kengät! Kuolleiden kaupunki!)

Ja vaikkei Manilaan rakastuisikaan, niin kyllähän maan pääkaupunkiin on pakko käydä tutustumassa Filippiinien-matkalla.

Tämän oppaan on kirjoittanut Antti Helin, joka vastaa Kerran elämässä -sivuston Filippiinit-oppaasta.

Manila vai Metro-Manila?

Kun puhutaan Manilasta, puhutaan yleensä itse asiassa Metro-Manilasta, joka koostuu 13 vierekkäin sijaitsevasta kaupungista.

Varsinainen Manila on kyseisistä kaupungeista vanhin. Manilalahden rannalla sijaitsevaan Manilaan kuuluvat muun muassa historiallinen Intramurosin vanha kaupunki ja Ermitan ”turistighetto”, jonka majataloihin ja hotelleihin iso osa matkailijoista majoittuu.

Alueeseen kuuluu myös kaoottinen Binondo, maailman vanhimmaksi sanottu Chinatown. Pidä lompakosta hyvää huolta!

Manilan alueella modernin maailman tunnelmia voi käydä haistelemassa Aasian suurimmaksi sanotussa ostoskeskus Mall of Asiassa, joka on noussut täyttömaalle rantaan.

Manilan bisneskeskukset Makati ja Fort Bonifacio

Makati on Metro-Manilan vaurain kaupunki, metropolin bisneskeskusta. Manilalaisen keskiluokan arkea voi käydä aistimassa poikkeuksellisen viihtyisässä Green Belt -ostoskeskuksessa.

Makatissa on myös kaksi historiaa ja filippiiniläistä taidetta esittelevää museota Ayala Museum ja Yuchengco Museum. Jälkimmäisessä kiinnostavinta on kokoelma muotokuvamaalauksia Filippiinien kansallissankarin José Rizalin tyttöystävistä.

Fort Bonifacio on Metro-Manilan uusin ja hulppein kaupunginosa, joka tulee haastamaan Makatin (jossa ajan hammas alkaa jo näkyä) metropolin bisneskeskuksena. Tänne paraikaa uusia pilvenpiirtäjiä pankkien ja luksushotellien käyttöön.

Alueesta on kasvamassa Kaakkois-Aasian hienoimpia. Kadut ovat leveitä ja kaikkialla on siistiä ja tyylikästä. Kannattaakin käydä katsomassa täällä, miltä 2020-luvun Manila saattaa näyttää.

Museo Imelda Marcosin kengille

Kummallisuuksista pitävien kannattaa käydä myös Marikinassa katsomassa Imelda Marcosin kengille omistettua museota nimeltä Marikina Shoe Museum.

Imeldahan oli Filippiinejä vuosikymmenet hallinneen diktaattorin, Ferdinand Marcosin, kuvankaunis vaimo, joka rakasti kenkiä.

Kun Marcos vihdoin syöstiin vallasta, löydettiin heidän kotoaan 3000 paria naistenkenkiä.

Manilan hotellit – missä päin Manilaa kannattaa asua?

Suurin osa matkailijoista asuu joko Ermitan alueella tai Makatissa. Ermita sopii hyvin niille, jotka aikovat käydä historiallisilla nähtävyyksillä, Makati taas sopii bisnesmatkailijoille.

Molemmista on varsin lyhyt matka Manilan kansainväliselle lentokentälle (vaikka Ermita ja Makati sijaitsevatkin eri puolilla Metro-Manilaa). Muista kaupunginosista matka sitten muuttuukin pidemmäksi ja hitaammaksi Manilan ruuhkissa.

Manilan luksushotelleista kaksi on ylitse muiden. Meren rannalla Roxasin rantabulevardin päässä sijaitsevassa Sofitel Philippine Plaza Manilassa on huikea uima-allas, ja hotellissa voikin tuntea olevansa rantalomalla kaupungin keskustassa.

Makatissa sijaitseva The Peninsula Manila tunnetaan puolestaan parhaiten siitä, että sen aulaan on ajettu sisään panssarivaunulla. Näin tapahtui marraskuussa 2007, kun armeija vastasi muutaman senaattorin ja kenraalin hotellista käsin masinoimaan vallankaappausyritykseen.

Vaikkei Peninsula Hotelissa asuisikaan, sen komeassa aulassa kannattaa käydä nauttimassa halo-halo-jälkiruoka – Peninsulan halo-haloa kun pidetään Filippiinien parhaana.

Manilan ravintolat

Filippiiniläisten vapaa-aika täyttyy aika lailla ostoskeskuksissa lorvimisesta. Ostoskeskuksista löytyy myös monipuolinen kattaus ravintoloita.

Hyvä paikka syödä filippiiniläistä ruokaa parhaimmillaan on esimerkiksi Greenbelt 5 -ostoskeskuksesta löytyvä Mesa. Ruoka on herkullista ja edullista.

Ostoskeskusten ulkopuolelta ravintoloita löytyy etenkin Ermitan kaupunginosasta, jonka ravintoloista monet ovat toimineet iät ja ajat.

Matka Manilaan

Filippiineille voi lentää Helsingistä Lufthansan tai KLM:n kyydissä. Filippiinien vilkkaimmat lentokentät ovat Manilassa ja Cebussa.

Manilasta pääsee ympäri Filippiinejä niin lentäen kuin laivoillakin. Filippiinien sisäiset lennot ovat yleensä varsin edullisia.

Lue täältä, kuinka löydät halvimmat lennot Manilaan sekä Filippiinien sisäiset lennot.