Sapa – vinkit Pohjois-Vietnamin vaelluskeskukseen

Sapa – vinkit Pohjois-Vietnamin vaelluskeskukseen

Sapa Sisters / trek
Sapan maisemia hallitsevat riisiterassit.

Sapa (kirjoitetaan myös Sa Pa) on Pohjois-Vietnamin vuorille suuntautuvan matkailun keskus. Riisiterassien ympäröimä pikkukaupunki sijaitsee Kiinan rajan tuntumassa.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Sapaan tullaan vaeltamaan eksoottisten etnisten vähemmistökansojen maille vuoristomaisemiin , mutta moni viihtyy Sapassa pitempäänkin pikkukaupungin rennosta ilmapiiristä nauttien.

 

Sapa Sisters / trek
Sapan pikkukaupunki on rakennettu kukkulan rinteelle.

Sapa on myös loistava paikka lähteä moottoripyöräretkelle syrjäseuduille Pohjois-Vietnamin upeisiin maisemiin.

Kaupungissa on lukemattomia majataloja ja hotelleja, ravintoloita ja baareja, sekä käsityöpuoteja ja retkeilyvälinekauppoja.

Bac Ha -kylän sunnuntaimarkkinat

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Bac Ha tunnetaan värikkäistä sunnuntaimarkkinoistaan.

Bac Han sunnuntaimarkkinat ovat suosittu nähtävyys: matkailijat saapuvat kylän torille ihastelemaan perinneasuihin pukeutuneita vuoristolaisia.

Jos arvostaa autenttista markkinahumua ilman turistilaumoja, kannattaa Bac Haan matkata jo lauantaina – ja mennä laajalle torialueelle aikaisin sunnuntaiaamuna.

Vinkit Sapan vaelluksille

Turistit saapuvat Sapaan tutustumaan alueen vähemmistökansojen elämään. Paras tapa on 2–3 päivän vaellus kaupunkia ympäröiviin kyliin paikallisen hmong-kansaan kuuluvan oppaan kanssa. Hampusta valmistettuihin perinnevaatteisiin sonnustautuneet hmong-naiset paitsi opastavat vaellusturisteja, myös kauppaavat heille käsitöitä lepotauoilla.

Sapan alueen alkuperäiskansat valmistavat taidokkaita käsitöitä.

Hmongien perinteisten hamppuvaatteiden tekemisessä käytetään vanhoja työkaluja: rukkeja ja kangaspuita. Hmongit värjäävät vaatteidensa hamppukankaat tummansinisiksi indigo-kasvista uutetulla luonnonvärillä. Hmongien lisäksi Sapan alueella asuu muitakin vähemmistökansoja, esimerkiksi punaisiin päähineisiin sonnustautuneita dzaoja.

Paikalliset asukkaat suhtautuvat turisteihin ystävällisesti.

Vaellusreitit kulkevat pikkukylästä toiseen. Paikalliset asukkaat suhtautuvat turisteihin ystävällisesti, sillä moni saa mukavat lisätienestit käsitöitä myymällä tai kotimajoitusta järjestämällä.

Loistava ja erittäin suositeltu vaellusfirma on Sapa Sisters, jossa kolmen päivän vaellus aterioineen ja majoituksineen maksaa sata euroa. Opas saa summasta puolet. Loppurahasta suurin osa menee kotimajoituksiin, aterioihin ja viimeisen vaelluspäivän moottoripyöräkyytiin takaisin Sapaan.

Elämyksiä Sapan kotimajoituksissa

Useimmiten vaelluksilla yövytään paikallisissa kodeissa, joissa ylimääräiset huoneet – tai koko yläkerta – on varattu vieraiden käyttöön. Olosuhteet ovat yksinkertaiset: patjoista tehty siskonpeti lattialla ja katosta roikkuvat hyttysverkot. Majapaikoista löytyy myös yhteissuihku, sillä viranomaiset eivät myönnä kotimajoituslupia kaikkein yksinkertaisimmille taloille.

 

Sapa Sisters / trek
Kotimajoituksen yksinkertainen siskonpeti.

Parasta kotimajoituksissa on paikallisiin tutustuminen. Eniten kokemuksesta saa irti, kun tarjoutuu auttamaan illallisen kokkaamisessa keittiön avotulella.

Wild betel -lehteen kääräistyjen possunlihakevätkääryleiden väkertäminen on elämys, jollaisesta hotellissa asuessa on turha haaveilla.

Sapa-vinkki: vuokraa skootteri tai Minsk-moottoripyörä

Ha Giang Vietnam / motorbike trip
Moottoripyöräretkellä näkee Pohjois-Vietnamin syrjäseutuja.

Sapasta löytyy lukuisia paikkoja vuokrata skootteri (5 €/pvä). Kaupungista voi myös vuokrata legendaarisen Minsk-moottoripyörän, jolla kelpaa huristella viikoksi syrjäiseen Ha Giangin provinssiin.

Jos haluaa vuokrata Minsk-moottoripyörän kannattaa ottaa yhteyttä Manh Hùngiin (mountainmansapa@yahoo.com, minsktours@yahoo.com). Minskin vuokraaminen maksaa 15 €/pvä ja Hungin opaspalvelut 40 €/pvä.

Moottoripyöräillessä on syytä pitää mukana ajokortti (suomalainen henkilöautokortti kelpaa mainiosti) – sekä hankkia etukäteen sellainen matkavakuutus, joka korvaa myös ajaessa sattuneet onnettomuudet.

Vuoriston mutkaiset tiet sopivat täydellisesti moottoripyörällä kurvailuun.

Vuoriston mutkaiset tiet sopivat täydellisesti moottoripyörällä kurvailuun. Usein varsinkin sivutiet ovat niin huonossa kunnossa, ettei niille kannata uskaltautua kuin kunnollisella nelivetoautolla, traktorilla – tai moottoripyörällä.

Prätkäretkellä ei kannata pitää kiirettä. Pohjois-Vietnamin ylä- ja alamäet ovat yhtä neulansilmämutkaa, ja yleensä on mahdotonta tietää mikä kulman takana odottaa: maanvyöry, leikkivä lapsilauma vai tonnin painoinen vesipuhveli  makaamassa keskellä tietä.

Majoitus Pohjois-Vietnamissa

Pohjois-Vietnamissa majoitus on edullista. Kahden hengen huoneen saa simppelistä majatalosta kymmenellä eurolla. Maaseudun ja pikkukaupunkien motellit maksavat saman verran.

Paikallisen perheen luona kotimajoituksessa nukkuminen on ikimuistoinen kokemus, ja maksaa yleensä alle 10€ aterioineen päivineen.

Hotellit ja majatalot – Sapa

Hotellit ja majatalot – Lao Cai

Matka Sapaan

Sapaan on helpointa matkustaa Hanoin kautta.

Lue täältä, kuinka löydät halvimmat lennot Hanoihin ja muualle Vietnamiin.

Kukkulan laella olevaan Sapaan pääsee helpoimmin Hanoista lähtevällä yöjunalla (30-40 €). Juna pysähtyy Lao Cain kaupungissa, josta jatketaan mutkaiseen ylämäkeen minibussilla (3 €). Jos varaa huoneen etukäteen, hotellin tai majatalon väki hankkii junalipun ja järjestää minibussikuljetuksen rautatieasemalta.

Pohjois-Vietnamin sää

Paras aika vierailla Pohjois-Vietnamissa on elo-marraskuu. Silloin lämpötila on miellyttävät 15-25 astetta, riippuen siitä kuinka korkealla vuoristossa mennään. Sää on hyvin paikallista: kun vuorenharjanteella paistaa aurinko, saattaa seuraavassa laaksossa ropista vettä.

Varsinkin jos aikoo moottoripyöräilemään, kannattaa ennen lähtöä ostaa sadevaatteet ja kumisaappaat Sapasta, ja pakata tarakalla kulkevat matkatavarat vedenpitäviin säkkeihin.

Sapan siskot – vaelluksella Pohjois-Vietnamissa

Vietnam-opas