Cebu – portti Visayas-saaristoon

Cebu – portti Visayas-saaristoon

Cebu on portti Visays-saaristoon.
Cebu on portti Visays-saaristoon.

Cebu on sekä saaren että kaupungin nimi. Cebun kaupunki on tavallaan Filippiinien versio Turusta: maan toiseksi tärkein kaupunki, joka on historiallisesti pääkaupunkiakin merkittävämpi.

Cebuanojen eli cebulaisten ja manilalaisten välillä on samanlainen terve kilpailu- ja naljailusuhde kuin helsinkiläisillä ja turkulaisilla.

Matkailijaa Cebussa kiinnostaa eniten se, että Cebu on portti kuvankauniiseen Visayas-saaristoon. Cebu on Visayasin liikenteen keskus, ja Cebun kautta pääsee lentäen ja laivoilla ympäri Visayasia.

Cebun kaupungissa on oma viehätyksensä. Cebussa pääsee kokemaan ja näkemään eläväisen filippiiniläisen kaupungin elämää paljon pääkaupunkia Manilaa viihtyisämmässä ja helpommin lähestyttävässä paketissa.

Cebun rannat ja lähisaaret

cebu-2886
Plantation Bayn uima-allas on valtava, turkoosi tekolaguuni.

Entäpä Cebun saari? Pitkä ja kapea saari on maisemiltaan kaunis, mutta sillä on yllättävän vähän omia mainitsemisen arvoisia hiekkarantoja. Poikkeuksen tekee Moalboal, joka tunnetaan rantojaankin paremmin yhtenä Filippiinien parhaista sukelluskohteista.

Aivan Cebun keskustan vieressä, pitkän sillan päässä, on Mactan-saari. Mactanin rannat eivät ole kummoiset, mutta saaren hotellit kuuluvat Filippiinien parhaisiin. Mactan onkin mainio paikka levähtää päivän tai parin ajan lennon jälkeen.

Cebusta kannattaa jatkaa matkaa pääsaaren vieressä sijaitseville pienille paratiisisaarille. Aivan vieressä on upea ja monipuolinen Bohol-saari, joka tunnetaan rannoistaan, suklaakukkuloistaan, ja hyvänä sukelluskohteena.

Cebun pohjoiskärjessä on kaksi kaunista saarta: Malapascua ja Bantayan.

Suomalainen sukelluskeskus Cebussa

Sukeltamassa Cabilaon komealla seinämällä.
Sukeltamassa Cabilaon komealla seinämällä.

Cebusta löytyy myös suomalainen sukelluskeskus. Sukellus Asiaan -blogin pitäjät pyörittävät Dive Point Alcoy -hotellin sukelluskeskusta. Alcoy sijaitsee kolmen tunnin bussimatkan päässä etelään Cebun kaupungista.

Kannattaa käydä tutustumassa mukaviin suomalaisiin sukelluksenopettajiin Nikoon ja Teijaan. Sukelluskin on ensiluokkaista: Alcoysta käydään sukeltamassa läheisen Bohol-saaren upeilla kohteilla.

Alcoysta käsin pääsee käymään kasomassa myös Oslobin valashaita (ks. alla).

Oslobin valashait

Oslobissa snorklataan jättiläisten kanssa.
Oslobissa snorklataan jättiläisten kanssa.

Kolmen tunnin bussimatkan päässä Cebun kaupungista sijaitsee Oslob, vaatimaton kylä, joka on tullut kuuluisaksi valashaista.

Oslobin edustalla näkee takuuvarmasti valashaita, sillä niitä ruokitaan. Kokemus on kaukana luonnollisesta muttei niin paha kuin voisi kuvitella. Lue lisää Oslobista.

Cebun nähtävyydet

Cebun katedraali.
Cebun katedraali.

Cebun kaupungin nähtävyydet ehtii kiertää puolessa päivässä. Keskustassa meren äärellä on tunnelmallinen pieni San Pedro -linnoitus (pääsymaksu 30 pesoa).

Cebussa on komea katedraali, mutta sitä kiehtovampi vierailukohde on Basilico St. Nino. Korallikivestä tehty basilika on paitsi tunnelmallisempi myös arvossapidetympi kuin Cebun katedraali. Basilikassa on pieni, juhlapukuun puettu St. Ninon eli Jeesus-lapsen patsas.

Pyhiinvaeltajat käyvät ihmettä toivoen hieromassa lasikaappia, joka suojaa patsasta.

 

cebu-magalhaes-risti
Magalhaesin risti.

Santo Ninon basilikan vieressä on pieni kappeli, jonka sisällä on niin sanottu Magalhaesin risti. Näkyvissä oleva risti on repoduktio, joka sisällä suojassa sanotaan olevan alkuperäisen, löytöretkeilijä Ferdinand Magalhaesin Filippiineille tuoman ristin.

Paikka on tärkeä pyhiinvaelluskohde filippiiniläisille, sillä Magalhaesin ajatellaan tuoneen kristinuskon saaristoon ja kyseisen ristin olevan Filippiinien ensimmäinen risti. Hieman nurinkurisesti tosin Filippiinien kansallissankari on heimopäällikkö Lapu Lapu, joka surmasi Magalhaesin Cebun edustalla Mactan-saarella.

Mainio vierailukohde on Museo Sugbo (75 pesoa), joka toimii vanhassa kaupunginvankilassa. Museo esittelee Cebun historiaa ajalta ennen kolonialismin aikaa toiseen maailmansotaan asti.

Kiehtovia ovat esimerkiksi esillä olevat pääkallot, joiden otsa on litassa. Lättänää kalloa pidettiin aikoinaan kauneusihanteena, jonka saavuttamiseksi pienten vauvojen otsat painettiin lyttyyn.

Pääkalloilla on kultakoriseita etuhampaissa. Cebussa oli aikoinaan niin paljon kultaa, että orjillakin oli kultakoristeita.

Museossa kannattaa kysyä, onko ilmaista opasta tarjolla, niin saa paljon kokoelmista paljon enemmän irti kuin ilman opasta.

Cebun ravintolat

Cebussa on laaja valikoima ravintoloita. Muista käydä ainakin Zubu Chonissa (useita osoitteita kauppakeskusten yhteydessä) syömässä Filippiinien erikoisuutta, kokonaisena grillattua, rapeakuorista possua. Zubu Chon tekee sen niin erinomaisesti, että Anthony Bourdain on julistanut: ”Best pig… Ever!”

Cebun hotellit

Cebun Mactan-saaren hotellit ovat huikeita. Tämä kuva on Plantation Baysta, joka on ehdottomia suosikkejamme.
Cebun Mactan-saaren hotellit ovat huikeita. Tämä kuva on Plantation Baysta, joka on ehdottomia suosikkejamme.

Cebussa on paljon hotelleja kaikissa hintaluokissa. Hotellia valitessa kannattaa miettiä, haluaako asua Cebun keskustassa vai Mactan-saarella, jolla myös lentokenttä sijaitsee. Saaren yhdistää kaupunkiin pitkä silta.

Keskustassa asuessa pääsee parhaiten nauttimaan Cebun yöelämästä ja Mactanilla rantaelämästä. Mactan on myös kätevä asuinpaikka lennolta saavuttaessa tai lennolle lähdettäessä. Esimerkiksi Waterfront Airport Hotel and Casinoon voi kävellä suoraan lentokentältä. Muutkin Mactanin hotellit ovat vartin taksimatkan päässä lentokentältä, kun taas kaupungista pitää ruuhkien varalta varata matkaan enemmän aikaa.

Mactan saarella on majatalojen kuten edullisen ja viihtyisän Eloisa Royal Suitesin lisäksi useita upeita rantahotelleja kuten ikimuistoinen (ja silti sangen kohtuuhintainen) luksushotelli Plantation Bay Resort.

Katso lisää hotelleja Cebusta.

Matka Cebuun

Cebu on filippiiniläisen halpalentoyhtiö Cebu Pacificin kotikenttä, ja Cebuun onkin hyvät lentoyhteydet eri puolilta Filippiinejä ja Aasiaa. Katso parhaat lentohinnat Cebuun.

Cebusta on myös vilkkaat laivayhteydet ympäri Filippiinejä. Visayas-saariston lisäksi laivoilla pääsee niin Manilaan kuin Mindanao-saarellekin.

Suomesta Cebuun lentää kätevästi esimerkiksi Bangkokin, Singaporen tai Hong Kongin kautta.