Maailman parhaat luontokohteet

Victorianputoukset Sambiassa. Kuva: Ville Palonen

Maailman parhaat luontokohteet tarjoavat unohtumattomia elämyksiä: sanoinkuvaamattoman hienoja maisemia ja kohtaamisia silmästä silmään niin maailman hurjimpien kuin söpöimpien eläinten kanssa.

Upeimmat luonnonihmeet

Horseshoe Bend (Hevosenkenkämutka). Grand Canyon, Arizona. Kuva: Wisanu Boonrawd / Shutterstock

Jos maailmasta pitäisi valita yksi luonnonihme ylitse muiden, se olisi Yhdysvaltain Grand Canyon. Kanjoni kun on mittasuhteiltaan ja maisemiltaan yksinkertaisesti mahtava. Yhdysvaltain kansallispuistoissa voi kokea monta muutakin upeaa luonnonihmettä.

Komeisiin luonnonihmeisiin kuuluvat myös maailman mahtavimmat vesiputoukset kuten Victorian putoukset Sambian ja Zimbabwen rajalla.

Erittäin vaikuttava on myös aboriginaalien pyhänä pitämä Uluru, joka nousee mahtavana monoliittina keskeltä Australian autiota sisämaata.

Maailman kauneimmat maisemat

Landmannalaugarin maisemista Islannista löytyy maailman paras kuuma kylpy.

Kokonaisuutena maailman kaunein maa on Islanti, jossa on pienellä alueella käsittämätön määrä todella upeita maisemia. Toinen toistaan kauniimpia maisemia on myös Uudessa-Seelannissa, tosin Islantia paljon laajemmalle alueelle levittäytyneenä.

Maailman kauneimpiin maisemiin kuuluvat myös Aasian karstivuoristot, joissa muinaisista koralliriutoista muodostuneet vuoret ja saaret ovat muotoutuneet outoihin muotoihin. Karstimaisemista kuuluisimpia ovat Kiinan Guilin ja Yangshuo, Vietnamin Halong Bay ja Thaimaan Krabi.

Kaikkein paratiisimaisimmat karstimaisemat odottavat Filippiinien Palawanilla.

Satumaista kauneutta löytää myös aavikoilta. Maailman kauneimpana aavikkona pidetään – ja aivan ansiosta – Jordanian Wadi Rumia.

Ikimuistoinen elämys on myös lentää vesitasolla yli Malediivien atollien: käsittämättömän kaunista!

Mahtavimmat vuoret

Annapurna Nepal
Annapurnan vaelluksella patikoidaan lumihuippujen viertä. Kuva: Antti Helin

Upeita maisemia tarjoavat myös vuoristot. Nepal on paras paikka vaeltaa Himalajalla, maailman korkeimmassa ja mahtavimmassa vuoristossa.

Maailman kaunein vuori, Matterhorn, löytyy puolestaan Sveitsistä.

Poikkeuksellisen hieno vuori on myös Kilimanjaro, joka nousee Tansanian savannien keskeltä kuin lumihuippuinen kangastus.

Upeista vuoristomaisemista pääsee nauttimaan monessa muussakin paikassa, esimerkiksi Norjan vuonoilla, Italian Dolomiiteilla ja Chilen ja Argentiinan Patagoniassa.

Päälle tulevat maailman upeimmat tulivuoret, kuten Italian Stromboli, joka on jo parin tuhannen vuoden ajan puskenut ilmaan lähes päivittäin tulta ja tappuraa.

Maailman parhaat kohteet safarille

Gepardi saaliinsa kanssa. Masai Mara, Kenia. Kuva: Ville Palonen

Maailman kuuluisimmat safarikohteet löytyvät itäisestä ja eteläisestä Afrikasta, mutta hienoille safareille pääsee myös Intiassa ja Nepalissa, joissa molemmissa voi nähdä tiikereitä.

Yalan kansallispuisto Sri Lankassa on puolestaan maailman parhaita paikkoja nähdä leopardi.

Suurista kissapedoista vaikeimmin bongattava on sademetsien siimeksessä lymyilevä jaguaari. Jaguaarin bongaamiseen parhaita paikkoja ovat Belize ja Pantanalin kosteikkoalue Brasiliassa.

Myös Suomi kuuluu maailman parhaisiin eläinkohteisiin. Kuhmo on maailman parhaita paikkoja nähdä susia ja karhuja.

Upeita kohteita eläinten ihailuun ovat myös omalaatuisesta luonnostaan tunnetut Galapagossaaret ja Madagascar.

Entäpä maailman söpöimmät eläimet? Laiskiaisia voi bongata Costa Ricassa, ja pandoja ihailla niiden luonnollisessa elinympäristössä Kiinan Sichuanissa.

Parhaat paikat nähdä gorilloita, simpansseja ja orankeja

Orangit ovat mahtavia ja sympaattisia ihmisapinoita. Kuva: Ville Palonen

Maailman upeimpiin luontokokemuksiin kuuluu myös kohtaaminen ihmisapinoiden kanssa.

Etenkin gorillojen kohtaaminen on todella ikimuistoinen kerran elämässä -elämys. Gorillojen elämää pääsee seuraamaan tunnin ajan aivan läheltä: kuinka gorillat syövät, lepäävät ja pitävät toisilleen seuraa. Kuinka läheisiltä ja samalla kaukaisilta sukulaisilta gorillat vaikuttavatkaan.

Gorillojen bongaamiseen paras paikka on Uganda. Gorillojen katselu Ruandassa on huomattavasti Ugandaa kalliimpaa. Seikkailullisin valinta on Kongo.

Ihmisten lähimpiä sukulaisia eläinmaailmassa ovat simpanssit ja seksihurjasteluistaan kuuluisat bobonot. Simpansseja voi bongata gorillojen ohella Ugandassa, tosin simpanssit tapaavat lymyillä korkeilla puissa.

Ihmisapinoita voi nähdä myös Malesiassa ja Indonesiassa, jossa oranssin väriset – ja äärettömän sympaattiset – orangit elävät puolestaan Borneolla ja Sumatralla. Malesian puoleinen Borneo on suosituinta aluetta orankien ihailuun, mutta elämyksellisin kohde on Sumatran Bukit Lawang.

Parhaat paikat nähdä valaita

Miekkavalas vuonossa Norjan Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Maailman upeimpiin luontoelämyksiin kuuluu myös kohtaaminen valaan kanssa. Valaita näkee monessa maassa – vaikkapa Norjan Lofooteilla ja Islannin Husavikissa – eikä valaita nähdäkseen tarvitse matkustaa maailman ääriin.

Mutta mahdollisuus päästä uimaan valaiden kanssa on erittäin harvinaista.

Tyynenmeren saarivaltio Tonga on harvoja paikkoja maailmassa, jossa voi snorklata valaiden kanssa. Valaiden kanssa pääsee uimaan myös Moorean saarella Ranskan Polynesiassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi