Minne voi nyt matkustaa – näin matkakohteet avautuvat yksi toisensa jälkeen

Isle of Skye Old Man of Storr
Katse kohti matkailun lähitulevaisuutta. Kuvassa Isle of Skye Skotlannissa, jonne sai matkustaa vielä kesäkuun 8. päivä asti vapaasti. Sen jälkeen matkustavien pitää Isossa-Britanniassa viettää 14 päivää karanteenissa. Kuva: Joshua Earle / unsplash

Tilanteet ja asenteet vaihtuvat nopeasti, näin korona-aikana. Kun vielä viikko sitten julkaisimme – yleisön reaktiota hieman pelätenkin – artikkelin Saako korona-aikana matkustaa, nyt tuntuu jo aivan asialliselta ja hyväksytyltä kysyä: Minne korona-aikana voi matkustaa?

Kun vielä viikko sitten pelkäsimme, että meidät leimataan eristysrikkojiksi, nyt tuntuu, että olemme ajastamme jäljessä, jos emme riemuitse, että kohta voi taas matkustaa.

(Vaikka totuuden nimissä, suosittelemme edelleen kesäloman viettämistä kotimaassa – koska Suomessa on niin paljon hienoa koettavaa ja kotimaiset hotellit, ravintolat ja muut yritykset tarvitsevat nyt kaiken tukemme.)

Asenteiden muutokseen on varmasti monta syytä. Ensinnäkin lomat lähestyvät, ja kotona jököttäminen ei todellakaan kuulu ihmisten ajatuksiin kivasta lomasta. Varsinkin, kun siellä kotona on kökitty jo kerrakseen.

Toisekseen pandemia on saatu isossa osassa maita sen verran hyvin aisoihin, että maat ovat avaamassa rajojaan matkailulle.

Kolmas, ja symboliarvoltaan kaiketi jopa tärkein syy, on se, että Finnair ilmoitti aktivoivansa lentotoimintaansa. Sehän tuntuu jo melkein viralliselta kehotukselta matkustaa. Emmehän me halua, että Finnair tekee tappiota ja tulevaisuudenkin lentoreittimme olisivat sitä kautta uhattuna?

Matkustaa saa – mutta pystyykö?

Haapsalu
Kohta pitää päästä matkustamaan, muuten matkailuelinkeino on raunioina kuin Haapsalun linna. Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Mutta mutta. Asenteiden muutoksesta on toki vielä matkaa varsinaiseen matkustamiseen. Totuus on, että juuri nyt, toukokuun lopulla, suurimpaan osaan maista estää lentojen vähyyden lisäksi se, että niihin saapuvilta vaaditaan 14 päivän karanteenia.

Tai vaikka karanteenimääräystä ei olisikaan, maissa saattaa olla vielä päällä eristyssäännöt, jotka estävät kaiken epäolennaisen liikkumisen.

Monet maat ovat kuitenkin luvanneet – tai ainakin vihjanneet – poistavansa rajoituksia ja toivottavansa matkailijat tervetulleeksi pitkin kesää ja syksyä. Matkailu on niin tärkeä elinkeino, että maat haluavat osansa se tuomista rahoista.

Alla on esitelty maita, jotka ovat antaneet ainakin valistuneita arvioita, koska ne tulevat avaamaan rajansa matkailulle ilman karanteeniaikaa. Paljon on toki maita ja alueita, joiden suunnitelmista ei vielä tiedetä.

Kannattaako nyt varata matkaa?

Kannattaa huomioida, että koronan toinen aalto on mahdollinen ja rajojaan avaavat maat saattavat ne myös sulkea nopeasti uudestaan. Eli jos aikaa matkustaa, lennot ja hotellit kannattanee varata aivan viime tingassa.

Lennot on varminta varata suoraan lentoyhtiöstä. Hotellinvarauspalveluista parhaita vaihtoehtoja lienee Booking.com, jonka varaukset voi yleensä peruuttaa aivan viime hetkille asti.

Muista karanteeni kotimaassa!

Huomioithan, että jos matkustat, Suomen valtion kehottaa kansalaisiaan omaehtoiseen 14 päivän karanteeniin kotimaahan palattuaan. Pidetään tästä kiinni eikä aiheuteta omalla matkustelulla muille riskiä.

Toukokuu – Ruotsi, Hollanti, Serbia, Meksiko ja Tansania

Ruotsi vaellus
Pohjois-Ruotsissa odottavat upeat vaellusmaisemat. Matkalla kohti Kebnekaisea. Kuva: Mats Hagwall

Ruotsiin ja Hollantiin on saanut matkustaa koko tämän korona-ajan, vaikka sitä ei olekaan moni tiennyt. Näihin maihin on myös ollut lentoyhteydet.

Serbia poisti 22. toukokuuta kaikki rajoitukset maahan matkustamiselle. Eli Serbiaan voi nyt matkustaa. Suoria lentoja ei nyt ole, mutta yhdellä vaihdolla pääsee Belgradiin.

Serbia nähtävyydet
Miten olisi Balkanin kesäloma? Serbiaa saa taas matkustaa. Golubacin linna on Serbian komeimpia nähtävyyksiä.

Meksikoon ei ole matkustus- tai karanteenirajoituksia, kuten ei myöskään Tansaniaan.

Kun muu maailma avautuu, Iso-Britannia kulkee vastavirtaan. Sinne ei ole ollut matkustusrajoituksia, mutta 8. kesäkuuta eteenpäin Isoon-Britanniaan saapuvat määrätään olemaan 14 päivää karanteenissa. Eli siihen asti vaikkapa Lontooseen voi vielä matkustaa vapaasti.

Toukokuun tiedot perustuvat kansainvälisen lentoyhtiöiden kattojärjestö IATA:n listaan eri maiden matkustusrajoituksista. Jos aiot matkustaa, kannattaa itsekin käydä IATA:n sivuilla tarkistamassa viimeisin tilanne.

Kesäkuu – Viro, Italia ja Islanti

Islantiin saa todennäköisesti matkustaa kesäkuun puolivälistä eteenpäin. Kuva: Andrés Nieto Porras, Flickr CC

Toukokuun lopulla Viro ilmoitti avaavansa rajansa 16 maan matkailijoille kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen – eli kyseisten maiden matkailijat eivät joudu karanteeniin maahan saapuessaan. Suomi on näiden maiden joukossa, mistä matkailu sallitaan. Se on teretulemast!

Myös Italia on avaamassa ensimmäisten joukossa rajojaan matkailulle – vaikka täällähän Euroopan koronatilanne räjähti ensimmäisenä käsiin. Vaan epidemia on laantunut ja Italia on ilmoittanut toivottavansa matkailijat maahan jo 3. kesäkuuta lähtien.

Islanti pyrkii avaamaan rajansa matkailulle ilmoituksensa mukaan 15. kesäkuuta. Matkailijat joutuvat todennäköisesti lataamaan puhelimeensa koronaseuranta-appin, mikä ei kyllä kuulosta kovin pahalta vaihtokaupalta, jos sitä vastaan pääsee nauttimaan Islannin toismaallisen upeista maisemista.

Useampikin Karibian saari on ilmoittanut avaavansa rajansa jossain vaiheessa kesää. St Lucia sallii matkustamisen, kunhan on näyttää lääkärintodistus. Lennot Yhdysvaltain kautta. Myös Aruba, Bahama sekä Antigua ja Barbuda ovat kertoneet avaavansa rajansa matkailulle kesä–heinäkuussa.

Heinäkuu – Kreikka, Espanja, Dubai ja Thaimaa

Santorini ja Kreikka avaavat näillä näkymin ovensa heinäkuussa. Kuva: Michal Bednarek / Shutterstock

Kreikka on sanonut toivottavansa ensimmäiset turistit maahan jo kesäkuun puolivälissä. Mutta Suomi ei ole niiden maiden listalla. Mutta Suomestakin pitäisi päästä matkustamaan Kreikkaan 1. heinäkuuta alkaen. Maa on onnistunut pitämään koronatartunnat aisoissa, joten moni varmaan mielellään Kreikkaan matkustaakin – jos vaan lentoja löytyy.

Myös Espanja on ilmoittanut aikeistaan avata maan rajat matkailijoille jo heinäkuussa.

Joukkoon saattaa liittyä myös Dubai, joka on kertonut harkitsevansa rajojensa avaamista matkailijoille jo heinäkuussa – tai jos tilanne sitä vaatii, niin vasta syyskuussa. Heinäkuu on Dubaissa joka tapauksessa tuskalliseen kuumaa aikaa, joten maltamme kyllä odottaa myös syksyyn. Olettaen, että Dubaihin edes haluaa matkustaa maan ihmisoikeustilanteesta johtuen.

Toukokuun lopulla myös Thaimaa ilmoitti poistavansa koronarajoitukset kesäkuun loppuun mennessä ja avaavansa maan myös matkailulle heinäkuun alusta alkaen. Myös Finnair on ilmoittanut aloittavansa lennot Thaimaahan heinäkuussa.

Syyskuu – Saksa

Syksy on hienoa aikaa matkustaa Baijeriin – vaikka Oktoberfest onkin tältä vuodelta peruttu. Kuvassa Neuschwansteinin satulinna on ruskan väreissä. Kuva: Noppasin / Shutterstock

Saksa on jo avautunut kotimaanmatkailulle, mutta ulkomailta saapuvat turistit saavat vielä odottaa. Saksan viranomaiset ovat sanoneet, että ulkomaalaisten matkailijoiden alku voisi olla kesän lopulla – eli kaiketi syyskuussa.

Lokakuu – Indonesia, Australia ja Fidži

Australian outbackilla riittää tilaa pitää sosiaalista etäisyyttä. Ulurulla on tosin harvoin näin rauhallista.

Indonesia on ilmoittanut pyrkivänsä avaamaan rajansa matkailulle lokakuussa.

Myös Australia on vihjannut, että se saattaisi avata lokakuussa rajansa ulkomaisille matkailijoille. Samalla myös matkakohteena avautuisi todennäköisesti myös Tyynenmeren valtioita kuten Fidži, joka on ilmaissut haluansa avata mahdollisimman nopeasti rajansa matkailulle.

Australiaan lentää helposti esimerkiksi Bangkokin, Singaporen ja Hongkongin kautta, jonne Finnair on avaamassa uudelleen lentoreittinsä jo heinäkuussa.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Tukholma
Finnair on lentänyt koko ajan Tukholmaan. Kuva: Andrey Shcherbukhin / Shutterstock

Finnair on ilmoittanut avaavansa heinäkuussa useita lentoreittejä uudelleen – sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään.

Heinäkuusta eteenpäin Finnair lentää Euroopassa seuraaviin kohteisiin (osaan kohteista on lentoja jo touko- ja kesäkuussa): Amsterdam, Berliini, Bryssel, Budapest, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Göteborg, Geneve, Hampuri, Kööpenhamina, Lontoo, Malaga, Manchester, Moskova, München, Oslo, Pariisi, Pietari, Praha, Riika, Tallinna, Tukholma, Vilna, Wien ja Zürich.

Ja kaukomailla: Tokio (Narita), Osaka, Nagoya, Singapore, Soul, Hongkong ja Bangkok. Tarkoituksena on lentää myös Pekingiin ja Shanghaihin, kunhan lupa tulee kiinalaisilta lentoviranomaisilta.

Lisää reittejä avautuu elokuussa, jolloin Finnair aloittaa uudelleen lennot Barcelonaan, Milanoon, Madridiin, Roomaan, Varsovaan, Delhiin ja New Yorkiin.

Jos pidit kirjoituksesta, arvostamme kovin, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

Matkablogi Paratiisireportteri ilmestyy kerran viikossa, yleensä sunnuntaisin.

2 KOMMENTIT

  1. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

    Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

  2. Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi