Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista koronakesän matkakohteista!

Parga
Piso Kryoneri -ranta Pargan kaupungissa. Kreikka on todennäköisesti koronakesän hittikohde. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Tässä ajankohtainen lista matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa kesällä 2020. Lista on päivitetty 5. elokuuta.

Käytännössä tällä hetkellä on kahdenlaisia matkakohteita. A) Sellaisia, joihin suomalainen voi matkustaa ilman karanteenia matkakohteessa ja kotiin palatessa B) sekä sellaisia, joista palatessa suomalainen joutuu viettämään 14 päivän omaehtoisen karanteenin.

Eli jos matkustat johonkin muuhun kuin kategorian A maahan, Suomeen palatessasi sinun pitäisi noudattaa omaehtoista karanteenia, eli välttää tarpeettomia kontakteja kahden viikon ajan. Pidetään tästä kiinni, eikä aiheuteta omalla matkustelulla muille riskiä!

Samat säännöt koskevat myös Suomessa vakituisesti asuvia ulkomaan kansalaisia.

Näihin maihin voit matkustaa ilman karanteenia kotimaahan palatessa

Suomen hallitus on höllentänyt omaa karanteenisuositustaan, ensin kesäkuussa ja myöhemmin heinäkuussa. Heinäkuun lopulla hallitus joutui puolestaan taas uudelleen hieman kiristämään suositustaan maista, joista palatessa ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin. Pannaan joutuivat uudelleen esimerkiksi Itävalta, Slovenia ja Sveitsi.

Tilanteet voivat vastaisuudessakin vaihtua nopeasti – Suomen hallitus tarkistaa karanteenitilannetta aina kahden viikon välein.

Tällä hetkellä (5.8.2020) Suomeen voi palata seuraavista EU- tai Shengen-maista ilman karanteenia: Alankomaat, Belgia, Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Norja, Saksa, Slovakia, Tanska, Unkari ja Viro. Lisäksi listalla ovat lilliputtivaltiot Andorra, Liechtenstein, San Marino ja Vatikaani.

Euroopan ulkopuolelta voi palata ilman karanteenia seuraavista maista: Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kullakin maalla on omat sääntönsä, voiko niihin matkustaa Suomesta. Edellä olevista maista ainakin Japani, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea, Thaimaa sekä Kiina eivät ota vastaan huvimatkailijoita. Työmatkailu on eri asia. Myös Irlanti on rajoittanut vapaa-ajan matkustamista.

Samoin kunkin maan käytännön koronan ehkäisemissä saattavat erota muun muassa maskien käytön mukaan.

Alta löytyy tarkempi lista maista, jotka ottavat vastaan matkailijoita.

Jos innostuit matkustamaan jonnekin, kannattaakin kunkin maan matkustustilanteeseen tutustua tarkemmin myös omatoimisesti. EU on avannut kätevän sivuston, josta voi tarkistaa, miten ja mihin EU-maihin voi matkustaa. Sivustosta on myös suomenkielinen versio, mutta sen käännökset on ainakin osin sekavia, joten suosittelemme englanninkielisen version lukemista.

Koronakesän ja -syksyn parhaat matkakohteet

Sommarøyn (Tromssa, Norja) komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Suosittelemme suosimaan tänä kesänä kotimaanmatkailua. Käteviä ovat myös kohteet, joihin pääsee omalla autolla kuten Norja tai lautan ja auton (tai polkupyörän) yhdistelmällä kuten Viro, Latvia ja Liettua.

Erityisesti Norja on osoittautunut tämän kesän hittikohteeksi. Tutustu Norjan nähtävyyksiin ja parhaisiin kohteisiin Norjan kartan avulla.

Näyttää vahvasti siltä, että koronan aiheuttama poikkeustilanne tulee jatkumaan myös pitkälle yli kesän, jopa vuoden loppuun saakka. Lue lisää, minne Suomessa kannattaa matkustaa tänä syksynä.

Näihin maihin voi nyt matkustaa

Suomen koronarajoitukset kuuluvat EU-maiden osalta tiukimpien joukkoon. Suurin osa muista EU-maista päästää matkailijat sisään ilman karanteenimääräystä.

Poikkeuksen tekee Irlanti, joka edelleen kehottaa välttämään matkailua maahan ja pyytää noudattamaan 14 vuorokauden karanteenia maahan saapuessa.

Alla oleviin maihin voi matkustaa Suomesta niin, ettei niissä joudu viettämään 14 päivän karanteenia. Ylempää löydät lista niistä maista, joihin Suomeen palatessa ei tarvitse karanteenia.

EU:n ulkopuolisten maiden osalta lista ei ole kattava.

 • Albania: Albaniaan voi matkustaa, mutta koronatilanne on maassa selvästi huonompi kuin Suomessa, joten matkustamista kannattaa harkita kahdesti.
 • Belgia: Finnair lentää Brysseliin.
 • Bulgaria: Bulgariaan voi matkustaa. Tartunnat ovat yli 10 kertaa yleisempiä kuin Suomessa, joten kannattaa jättää väliin.
 • Dubai: Voi matkustaa, mutta matkailijan pitää tehdä koronavirustesti enintään 96 tuntia ennen matkaa. Lisäksi hänen pitää ladata appi COVID-19 DXB ja todistaa, että matkavakuutus kattaa myös koronaan liittyvät sairaskulut. Lue lisää Dubaihin matkustamisesta Covid-19 aikaan.
 • Espanja: Finnair lentää Malagaan ja syyskuusta eteenpäin myös Mallorcalle (Palma). Katalonian koronatilanne on ollut heinäkuusta lähtien huono, mutta muualla maassa kohtalainen.
 • Hollanti: Majoitus pitää olla varattuna etukäteen. Finnair lentää Amsterdamiin.
 • Islanti: Maahan saa saapua ilman karanteenia, jos tekee lentokentällä saapuessa koronavirustestin. Testi maksaa 11 000 Islannin kruunua eli noin 70 euroa. Finnair alkaa lentää syyskuussa Reykjavikiin.
 • Italia: Italiaan voi matkustaa, ja Finnair aloitti elokuussa lennot Roomaan ja Milanoon. Museot, baarit ja kahvilat ovat auki, mutta ravintoloihin pitää tehdä pöytävaraus etukäteen. Kasvomaskit ovat pakollisia julkisissa liikkumavälineissä ja yleisissä sisätiloissa. Monessa paikassa pitää käyttää myös suojakäsineitä.
 • Itävalta: Finnair lentää Wieniin. Itävallan koronatilanne on kuitenkin selvästi huonompi kuin Suomessa.
 • Kreikka on tähän mennessä selvinnyt koronatilanteesta esimerkillisesti, joten jos ulkomaille kaipaa, Kreikka on erinomainen vaihtoehto. Finnair on lentänyt elokuun alusta asti Kreetalle (Hania ja Heraklion) sekä Rodokselle. Kreikassa pitää käyttää kasvomaskia julkisessa liikenteessä, taksissa ja hississä sakon uhalla. Ravintolat ja kahvilat ovat auki, samoin museot.
 • Kroatiaan voi matkustaa, kunhan on varannut majoituksen etukäteen. Elokuun ja syyskuun ajan Finnair lentää suoraan Splitiin ja elokuusta lokakuun loppupuolelle Dubrovnikiin.
 • Kypros noudatti koko kevään tiukkaa eristäytymistä, mutta avasi kesäkuun alussa rajansa valituille maille. Suomi kuuluu sallittujen maiden listaan. Kypros on jopa luvannut maksaa matkakustannukset takaisin niille matkailijoille, jotka saavat saarella lomallaan koronatartunnan. Aikamoinen markkinointikikka!
 • Latvia: Tallink Silja risteilee joka toinen päivä Riikaan 15.8.2020 asti. Finnair lentää Latvian pääkaupunkiin heinäkuun alusta alkaen.
 • Liettua: Finnair lentää Helsingistä Vilnaan.
 • Malta avasi hieman monia muita maita myöhemmin vasta heinäkuun alussa.
 • Montenegron rajat ovat auki matkailijoille, mutta maan koronatilanne kuuluu Euroopan huonoimpiin.
 • Norja on erinomainen koronakesän lomakohde, sillä sinne pääsee turvallisesti omalla autolla, eikä kotiin palatessa vaadita karanteenia. Finnair lentää Osloon.
 • Portugaliin voi matkustaa, mutta maan koronaluvut ovat varsin huonot ainakin heinäkuussa, jolloin tarttuvuus oli noin 20 kertaa korkeampi kuin Suomessa. Finnair alkaa lentää syyskuussa Madeiralle.
 • Puola: Mainio kesälomareissu on ajaa omalla autolla Via Balticaa pitkin Baltian kautta Puolaan. Finnair lentää Varsovaan ja syyskuusta eteenpäin myös Krakovaan.
 • Ranska: Finnair lentää Pariisiin ja Nizzaan.
 • Romania: Romaniaan voi matkustaa, mutta maan koronatilanne on sen verran huono, että osa EU-maista on kieltänyt romanialaisten saapumisen maahan. Eli odota parempia aikoja.
 • Ruotsiin on saanut matkustaa koko korona-ajan. Ruotsin koronavirustilanne kuuluu kuitenkin väkiluvulla mitattuna maailman huonoimpiin, joten käytä omaa harkintaa, haluatko sinne matkustaa – emme suosittele toistaiseksi!
 • Saksa: Finnairilla on Saksaan hyvät yhteydet korona-aikanakin: lentoja on päivittäin Berliiniin, Frankfurtiin, Müncheniin, Hampuriin ja Düsseldorfiin. Syyskuusta eteenpäin myös Stuttgartiin.
 • Serbia avasi rajansa jo toukokuun lopulla. Viime aikoina Serbian koronavirustilanne on tosin huonontunut ja Belgradissa on osoitettu rajusti mieltä maan halliutuksen aikomia uusia rajoitteita vastaan, joten emme suosittele matkustamista.
 • Slovakia: Saa matkustaa, tosin ymmärtääksemme maaraja Puolaan on suljettu. Slovakiassa on ollut vain vähän tartuntoja, tosin väkilukuun nähden silti hieman enemmän kuin Suomessa.
 • Sloveniaan saa matkustaa, kunhan on varannut majoituksen etukäteen. 27. heinäkuuta alkaen Sloveniaan matkustaneiden pitää olla matkansa jälkeen kahden viikon omaehtoisessa kotikaranteenissa.
 • Sveitsi: Finnair lentää heinäkuusta eteenpäin Geneveen ja Zürichiin. 27. heinäkuuta alkaen Sveitsiin matkustaneiden pitää olla matkansa jälkeen kahden viikon omaehtoisessa kotikaranteenissa.
 • Tanska: Enää Tanskaan matkustaneilta ei vaadita kotikaranteenia. Ilmeisesti Tanskaan saapumiseen ei myöskään enää vaadita etukäteen varattua vähintään kuuden yön majoitusta. Finnair lentää Köpikseen.
 • Tšekki: Finnair lentää syyskuusta alkaen Prahaan.
 • Turkki: Myös Turkki on avannut ovensa kansainvälisellä matkailulle. Finnair lentää Alanyaan ja syyskuusta eteenpäin myös Antalyaan.
 • Unkari on pitänyt koronan tiukasti aisoissa. Tarttuvuus on ollut selvästi pienempää kuin jopa Suomessa. Finnair lentää Budapestiin.
 • Viro: Tere tulemast! Viro avasi rajansa suomalaisille jo kesäkuun alussa. Museot ovat avoinna, samoin ravintolat, joissa saa olla puolet tavallisesta väkimäärästä. Yökerhot ovat kiinni. Maskia ei ole pakko käyttää, mutta liikkumista suositellaan vain kahden hengen ryhmissä ja pitämään kahden metrin turvaväliä muihin.

Voiko Englantiin matkustaa?

Kun muu Eurooppa avautuu, Iso-Britannia kulkee vastavirtaan. Maahan sai pitkään matkustaa, kunnes 8. kesäkuuta voimaan astui määräys, että Isoon-Britanniaan saapuvat joutuvat olemaan 14 päivää karanteenissa. Tämä käytännössä sulki Englannin, Skotlannin ja Walesin pois kesän matkakohteiden joukosta.

Ison-Britannian koronatilanne on Euroopan huonoimpia, joten ei sinne kyllä kannattaisikaan matkustaa.

Voiko Venäjälle matkustaa tänä kesänä?

Venäjälle ei voi toistaiseksi matkustaa Suomesta. Maiden välinen lento-, juna- ja bussiliikenne on keskeytetty. Maan koronatilanne on vakava, joten parasta pysytellä poissa ensi kesään saakka!

Koska voi matkustaa Thaimaahan?

Thaimaan tilanne matkailun osalta on epävarma – minkäänlaista selvää tietoa ei ole, koska maa saattaisi taas avautua matkailulle.

Entä muualle Aasiaan?

Thaimaan ohella Aasian muutkin maat ovat pitäneet rajansa suljettuina matkailulta, eivätkä ole juurikaan kertoneet, koska niillä on tarkoitus rajat avata.

Indonesia on tosin ilmoittanut avaavansa Balin matkailulle syyskuun 11. päivä.

Toivomme kovasti, että Filippiinit avaisisi ovensa viimeistään tämän vuoden lopulla, kun allekirjoittaneen eli Paratiisireportterin Filippiinien majatalo valmistuu.

Voiko Yhdysvaltoihin matkustaa?

Matkustaminen Yhdysvaltoihin on toistaiseksi kiellettyä Suomesta ja muista Schengen-maista. Amerikkojen – sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan – koronatilanne on yksi koko maailman huolestuttavimmista, joten emme suosittele matkan suunnittelua ainakaan vuoden 2020 aikana.

Kotimaa on tämän kesän paras matkakohde

Vaikka ulkomaillekin pääsee jo matkustamaan, suosittelemme edelleen kesäloman viettämistä kotimaassa. Suomessa on todella paljon hienoa koettavaa – ja kotimaiset hotellit, ravintolat ja muut yritykset tarvitsevat nyt kaiken tukemme.

Hallituksen mukaan kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita. Omien kokemustemme mukaan kotimaan matkailu alkaa heinäkuussa muistuttaa melko normaalia, toki suuremmat yleisötapahtumat on peruttu ja muutenkin kannattaa käyttää normaalia kaupunkilaisjärkeä. Muista turvavälit myös mökkikuntien pikkukaupoissa ja kahviloissa!

Kotimaan valttikortti on se, ettei matkaillessa joudu kantamaan huolta lentojen mahdollisesta peruuntumisesta tai muuttumisesta, jos jonkin maan koronatilanne yllättäen muuttuisi.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Tukholma
Finnair on lentänyt koko ajan Tukholmaan. Kuva: Andrey Shcherbukhin / Shutterstock

Finnair avasi heinäkuussa useita lentoreittejä uudelleen – sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Lisää reittejä avataan elokuussa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään.

Täältä näet Finnairin koronakesän lentokohteet.

Saako ja voiko tänä kesänä matkustaa?

Serbia nähtävyydet
Miten olisi Balkanin kesäloma? Serbia oli yksi ensimmäisistä maista, joka avasi rajansa matkailulle. Golubacin linna on Serbian komeimpia nähtävyyksiä.

Tilanteet ja asenteet vaihtuvat nopeasti, näin korona-aikana. Kun vielä toukokuun puolivälissä julkaisimme – yleisön reaktiota hieman pelätenkin – artikkelin Saako korona-aikana matkustaa, kesäkuussa tuntui jo aivan asialliselta ja hyväksytyltä kysyä: Minne korona-aikana voi matkustaa?

Jo kesäkuun puoliväliin mennessä suurin osa EU-maista avasi rajansa matkailulle Shengen-alueelta. Heinäkuun puolivälissä myös Suomen hallitus päivitti reippaasti listaansa niistä maista, joista kotiin palatessa ei vaadita karanteenia.

Asenteiden muutokseen on varmasti monta syytä. Ensinnäkään kotona jököttäminen ei todellakaan kuulu ihmisten ajatuksiin kivasta lomasta. Varsinkin, kun siellä kotona on kökitty jo kerrakseen, koko kevään ajan!

Toisekseen pandemia on saatu isossa osassa maita sen verran hyvin aisoihin, että niiden päättäjät ovat kokeneet voivansa avata maansa rajat matkailulle. Matkailu on niin tärkeä elinkeino, että maat haluavat osansa sen tuomista rahoista.

Kolmas, ja symboliarvoltaan kaiketi jopa tärkein syy, on se, että Finnair ilmoitti aktivoivansa lentotoimintaansa. Sehän tuntuu jo melkein viralliselta kehotukselta matkustaa. Emmehän me halua, että Finnair tekee tappiota ja tulevaisuudenkin lentoreittimme olisivat sitä kautta uhattuna?

Kannattaako nyt varata matkaa?

Haapsalu
Kohta pitää päästä matkustamaan, muuten matkailuelinkeino on raunioina kuin Haapsalun linna. Viroon voi taas matkustaa. Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Kannattaa huomioida, että koronan toinen aalto on mahdollinen ja rajojaan avaavat maat saattavat ne myös sulkea nopeasti uudestaan. Eli jos aikaa matkustaa, lennot ja hotellit kannattaa varata peruutusturvan kanssa.

Hotellinvarauspalveluista parhaita vaihtoehtoja lienee Booking.com, jonka varaukset voi yleensä peruuttaa aivan viime hetkille asti.

Varaa aina matkat, lennot ja hotellit luottokortilla. Katastrofin iskiessä – jos vaikkapa lentoyhtiö menee konkurssiin – voit saada rahat takaisin luottokorttiyhtiön kautta.

Jos pidit kirjoituksesta, jaa se sosiaalisessa mediassa. Kiitos!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

7 KOMMENTIT

 1. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

 2. Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

 3. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 4. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

 5. Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

 6. Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi