Savon parhaat nähtävyydet

Savoon ja Järvi-Suomeen tutustuu mainiosti myös pyöräillen. Kuva: Mikko Nikkinen / Visit Finland

Savo edustaa kotimaanmatkailua parhaimmillaan. Järvi-Suomen sydämessä pääsee nauttimaan upeista maisemista, Suomen hienoimpiin kuuluvista nähtävyyksistä ja paikallisherkuista (kalakukko ja lörtsyt). Sekä tietysti myös mainiosta savolaisesta murteesta.

Savon nähtävyyksien suurin ihme on tietenkin Saimaa, Suomen suurin järvi, jonka kerran elämässä -kokemuksiin kuuluu uhanalaisen saimaannorpan bongaaminen.

Hyvänä kakkosena Savon ihmeissä tulee Kerimäen kirkko, maailman suurin puukirkko. Korkealla mäellä, keskellä vaatimatonta kylää nouseva jättimäinen kirkko on pysäyttävä näky.

Olavinlinna on puolestaan ulkoasultaan näyttävin Suomen linnoista.

Seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on Savon kuuluisimpia tienpätkiä. Kuva: Antti Helin

Savon kauneimpia luonnonnähtävyyksiä ovat Punkaharju ja komea Orinoron rotko, jota on myös Savon seitsemänneksi ihmeeksi kutsuttu.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet.

Mikkeli – Savo alkaa Mökki-Suomen pääkaupungista

Mikkelissä voi herkutella Kenkävero-ravintolassa, joka sijaitsee kauniissa vanhassa pappilassa. Kuva: VisitFinland

Savo alkaa Mikkelistä, Mökki-Suomen epävirallisesta pääkaupungista. Mikkelin seudulla on enemmän kesämökkejä kuin missään muualla Suomessa.

Mökkiläisten ansiosta Mikkeli muuttuu kesäisin kulinaariseksi keitaaksi, jossa voi herkutella esimerkiksi Tertin kartanon huikeassa noutopöydässä. Kartanossa voi myös yöpyä.

Mikkelin vetonaulana on upouusi sodan ja rauhan keskus Muisti, joka paneutuu sodan ja rauhan teemaan modernin näyttelyteknologian avulla. Mikkelissä riittää sotahistoriaa, sillä kaupunki toimi toisen maailmansodan aikaina Suomen armeijan päämajana.

Mikkelin keskustasta löytyvät ketjuhotellit Sokos Hotel Vaakuna ja Scandic Mikkeli. Edullinen vaihtoehto on hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva matkustajakoti Gasthaus Mikkeli, josta saa kahden hengen huoneen noin 50 eurolla.

Visulahti – Suomen erikoisin vahakabinetti

Mikkelin kupeessa sijaitseva Visulahti on yhdistelmä vesipuistoa ja puuhamaata. Visulahti on niittänyt (kyseenalaista) mainetta etenkin vahakabinetillaan, jonka vahanukkejen henkilöllisyyttä joutuu arvailemaan. Prinsessa Diana näyttää murhaajapsykopaatilta.

Astuvansalmen kalliomaalaukset ja elokuvamaisemat

Astuvansalmen maisemat olisivat näkemisen arvoiset ilman kalliomaalauksiakin. Kuva: Jaakko H, Wikimedia

Mikkelistä kannattaa ehdottomasti tehdä retki katsomaan Astuvansalmen kalliomaalauksia. Ne ovat Suomen hienoimmat ja korkealla myös Pohjoismaiden upeimpia kalliomaalauksia rankattaessa.

Lähettyvillä on Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, karun kaunis 1800-luvun talonpoikaismiljöö. Täällä on kuvattu niin Talvisotaa kuin uutta Tuntematonta sotilastakin.

Hyvä paikka majoittua on Anttolanhovi, jonka rannasta lähtevät päiväristeilyt kalliomaalauksille.

Lietveden maisematie – Savon paras roadtrip

Lietveden maisematie eli Puumalan tie on Suomen kauneimpia. Kuva: Visit Finland

Suomen kauneimmasta tiestä on monta kilpailijaa, mutta yksi vahvimmista ehdokkaista on Mikkelistä Puumalaan vievä kantatie 62. Lietveden maisematie mutkittelee halki kenties Suomen upeimpien järvimaisemien.

Matka on sen verran lyhyt, että se sopii mainiosti myös pyöräilyyn. Pyöräilyssä on sekin hyvä puoli, että silloin matkan voi polkea kiertolenkkinä. Reitin varrelle on avattu Norppa-pyörälautta.

Maiseman varrelle osuvat sekä legendaarinen tanssipaikka Pistohiekan lava, kaunis Pistohiekan uimaranta sekä komea Saimaan silta aivan Puumalan edustalla.

Pistohiekan rannalle hyvä vaihtoehto on Karihiekka, jolle pääsee poikkeamalla hieman sivuun Puumalan maisematieltä.

Maisematien parhaita majapaikkoja on Sahanlahti Resort, jonka vanhassa venevajassa järjestetään tunnelmallisia tanssiaisia. Lähiruokaa tarjoileva ravintola Koskivahti toimii sahanjohtajan vanhassa virka-asunnossa.

Puumalasta matkaa voi jatkaa Etelä-Karjalaan Imatrankoskea ihailemaan. Matkalla kannattaa poiketa katsomaan myös Kummakiveä, yhtä Suomen kuuluisimmista siirtolohkareista.

Vaihtoehtona on jatkaa seikkailua Savossa ja suunnata pohjoiseen kohti Savonlinnaa.

Sulkavan linnavuori ja Tiittalan kartano

Sulkavan linnavuori
Sulkavan linnavuori nousee mahtavana jyrkänteenä Saimaan vesistöstä. Ylhäältä avautuvat komeat näkymät. Kuva: Mannasen, Wikimedia Commons

Mikkelin ja Savonlinnan välissä sijaitsee Sulkavan linnavuori, maisemiltaan Suomen komein linnavuori. Sulkavan linnavuori kohoaa peräti 55 metrin korkeuteen järven pinnasta.

Samalla kannatta tutustua myös Sulkavan kirkonkylään. Saimaan vesistössä on säilynyt kauniita vanhoja puutaloja ja menneen ajan maisemaa.

Vieressä on Tiittalan kartano, viehättävä vanha puukartano, jonka artesaaniaamiainen vie kielen (ja sydämen) mennessään.

Savonlinna, Kerimäki ja Punkaharju – Savon sankin nähtävyyssuma

Kerimäen puukirkko on häkellyttävän suuri. Kuva: Estea / Shutterstock

Savonlinnan sijainti on lyömätön. Yhtä tiivistä maailmanluokan nähtävyyssumaa Suomessa harvoin kohtaa: lyhyen ajomatkan sisällä ovat mahtava Olavinlinna, jättimäinen Kerimäen puukirkko ja kansallismaisemastaan kuuluisa Punkaharju.

Nähtävyyksien – ja oopperajuhlien – imussa Savonlinnaan on useampikin tavallista viihtyisämpi majapaikka. Savonlinnan kauneimmassa kulmauksessa, aivan Olavinlinnan kupeessa, sijaitsee kaupungin kaiketi idyllisin majatalo, Cafe & Hotel Saima. Samalla Linnakadulla on toinenkin viehättävä pikkuhotelli, Hotelli Hospitz.

Hullumpi vaihtoehto ei ole myöskään Spahotel Casino, joka sijaitsee mukavalla paikalla omalla saarellaan keskustan vieressä. Tunnelmaa luo vanha, puinen ravintolarakennus, ja siltaa pitkin pääsee vieläkin pienempään saareen, josta löytyy kerrassaan ihastuttava Lettukahvila Kalliolinna.

Maininnan ansaitsee myös Savonlinnan vanhalla puisella rautatieasemalla sijaitseva Wanhan Aseman Majatalo.

Heinäveden reitti – Savon paras risteily

heinäveden reitti savonlinna
Saapuminen Savonlinnaan on Heinäveden reitin kohokohta. Kuva: Jaakko Posti / Visit Finland

Järvi-Suomen maisemista kauneimmillaan nauttii Heinäveden risteilyllä, jota on kutsuttu myös maailman kauneimmaksi sisävesiristelyksi. Savonlinnan ja Kuopion välillä kulkevaa Heinäveden reittiä ovat käyneet ihailemassa niin Eino Leino, Juhani Aho kuin Savonlinnan oopperajuhlien perustaja Aino Actekin.

Maisemissa vuorottelevat avarat, saarien koristamat järvenselät ja mutkaisen kapeat vesistöt. On kalliorantoja, metsäisiä saloseutuja ja kylämaisemia. Neljä kanavaakin osuu reitin varrelle.

Sulkukanavia alettiin rakentaa Heinäveden vesistöön jo 1800-luvun lopulla, jotta vesireitti saatiin avattua kahden tärkeän Järvi-Suomen kaupungin välille.

Reittiä liikennöidään yleensä kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Koko risteily Savonlinnasta Kuopioon kestää noin 10 tuntia. Risteillä voi myös vain osan matkasta: laiva pysähtelee useissa satamissa.

Risteilyt lähtevät määränpäistä vuoropäivinä.

PÄIVITYS: Heinäveden reittiä vuosikaudet seilannut m/s Puijo, lopetti reitillä kulkemisen vuonna 2021. Tietääksemme tällä hetkellä mikään muu alus ei kulje koko reittiä.

Järvisydän – Savon kylpyläsuosikki

Järvisydän
Järvisydämen ikkunoista avautuvat kauniit maisemat Saimaalle. Kuva: Järvisydän

Savon kuuluisin kylpylä on Rantasalmella sijaiteva upea, luonnonmateriaaleista rakennettu Järvisydän.

Melkein vieressä on erikoinen nähtävyys, HakoApajan uppopuukylä. Järvestä nostetuista uppotukeista rakennettu kylä ja yhden miehen elämätyö.

Linnansaari ja Kolovesi – Savon kauneimmat kansallispuistot

Heti Rantasalmen edustalla on Linnansaaren kansallispuisto, paras paikka osallistua opastetulle retkelle saimaannorppia bongaamaan. Linnansaaren kansallispuistoa koristavat komeat järvenselät.

Viereisen Koloveden kansallispuiston suojaisat ja turvalliset vesireitit tarjoavat puolestaan upeat puitteet melontaseikkailulle, joka sopii aloittelijallekin. Maisemat ovat upeat: jyrkät kalliot nousevat vedestä korkealle. Ja hyvällä onnella täälläkin voi nähdä saimaannorpan!

Koloveden kansallispuiston vieressä on rennon tyylikäs majatalo Olo Centre by Kolovesi National Park. Tällaisia lisää!

Varkaus ja hämmästyttävä Mekaanisen musiikin museo

Varkaudessa on yksi aivan huippuluokan nähtävyys, nimittäin Mekaanisen musiikin museo. Museon esittelemiä soittimiakin kiehtovampia ovat niitä esittelevä saksalainen herra Kempf, joka tekee muoseossa vierailusta kokonaisvaltaisen show’n.

Muuten Varkaudessa on kaupunkina niin vähän mitään mielenkiintoista, että se tekee siitä jo mielenkiintoisen. Varkaus on malliesimerkki teollisuuskaupungista, jossa ei ole mitään… muuta kuin teollisuutta. Kaupunkimaisemaa hallitsevat Varkauden paperitehtaan mahtavat paperipiiput aivan keskustassa.

Jos Varkaus haluaisi houkutella turisteja, voisi se pyytää paperitehdastaan järjestämään turistikierroksia. Paperitehtaat ovat muokanneet maatamme, mutta kuka meistä on päässyt kurkistamaan sellaisen sisälle?

Sitä odotellessa kannattaa käydä katsomassa tehtaan takana sijaitsevaa Varkauden kirkkoa. Funkkiskirkko on jo ulkoa sangen mainion näköinen, huomaa etenkin kerrassaan mainio kellotorni, ja sisätiloja koristaa Pohjoismaiden suurin alttarifresko. Sen on maalannut itseoppinut taiteilija Lennart Segerstråle.

Kanavista kiinnostuneet voivat käväistä katsomassa myös Taipaleen kanavaa, jonka yhteydessä toimii Kanavamuseo. Kanavaa pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä, mikä ei tosin tee siitä vielä mitään Panaman kanavaa.

Jos innostuit Varkaudessa ankeasta kaupunkikuvasta, ota suunnaksi myös naapurissa sijaitseva Pieksämäki, joka tunnetaan parhaiten Juice Leskisen maratonpitkästä kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla.

Orinoron rotko – Savon suurin luonnonihme

Orinoron rotkoa kutsutaan usein Savon seitsemänneksi ihmeeksi. Komea rotko onkin. Pituutta sillä on noin 200 metriä ja korkeutta parhaimmillaan 20 metriä. Rotkoa pääsee ihailemaan niin ylhäältä kuin alhaaltakin päin, pitkin rotkon pohjalla kulkevia pitkospuita.

Rotkoon voi tutustua kahdella tapaa. Joko kulkemalla seitsemän kilometrin mittaisen Orinoron luontopolun, joka alkaa Mustinmäen talolta, tai ajamalla rotkon parkkipaikalle, josta on 900 metrin matka rotkolle.

Vaan mitä ne muut Savon ihmeet ovat? Niistä harvemmin mainitaan, mutta samassa Savon Sanomien äänestyksessä ihmeiden joukkoon pääsivät myös Kalakukko, Korkeakoski, Seinävuoren rotkot, Pisa, Puijo ja savon murre.

Etelä-Konneveden kansallispuisto – Savon paras kansallispuisto patikointiin

Savon kolmas hieno kansallispuisto on Etelä-Konnevesi, joka sijaitsee Keski-Suomen rajalla, Kuopion ja Jyväskylän puolivälissä. Tämä kohde sopii mainiosti myös patikointiin.

Vajaan viiden kilometrin mittaiselle Kalajan kierrokselle tuovat haastavuutta lukuisat nousut ja laskut, mutta vaivan palkitsevat hulppean jyrkät järvimaisemat. Jättiläishaapojakin pääsee ihailemaan.

Heinäveden kirkko ja Valamon luostari

Valamon luostari
Uusi Valamon luostari. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Kaikki ovat kuulleet Kerimäen kirkosta, mutta Heinävedeltä löytyy toinen jättimäinen puukirkko. Vaikuttavuutta lisää sijainti korkean mäen päällä.

Heinävedellä sijaitsee myös Valamon luostari, jossa voi käydä hiljentymässä runoilija Pentti Saarikosken haudalla tai tekemässä tuttavuutta viiniä tekevien munkkien kanssa.

Matkailu on luostarin pääelinkeino, ja luostarissa on myös mahdollista yöpyä mahdollista yöpyä.

PÄIVITYS: Tammikuussa 2021 Heinävesi siirtyi Etelä-Savon maakunnasta Pohjois-Karjalaan. Eli nykyisin luostarikin on osa Pohjois-Karjalaa.

Kuopio – Savon paras kaupunkikohde

Vapise Savonlinna, Kuopiossakin on linna! Ei kun se onkin jugendtyylinen Kuopion luonnontieteellinen museo. Kuva: kuopiotahko

Savon paras kaupunkikohde on Kuopio, joka on samaan aikaan sopivan pieni ja tarpeeksi suuri. Kuopiossa on jotakin uskomattoman sympaattista, ja täällä onkin käytävä ainakin kerran kesässä herkuttelemassa klassikkoravintola Sammon muikuilla ja valittava puolensa Kuopion Suuressa kalakukkosodassa.

Mutta yksi asia Kuopiosta puuttuu. Viehättävä, omintakainen boutique-hotelli. Kuka perustaisi sen? Tällä hetkellä Kuopion tyylikkäin majapaikka on Lapland Hotels Kuopio, joka sijaitsee Kuopion aseman vieressä. Erinomainen, Lapin-herkkuja sisältävä aamiainen ja poronsarvet kaupan päälle.

Lepikon torppa ja Korkeakoski

Täällä synnyin minä! Urho Kekkonen astui maaillmaan Lepikon torpan savusaunassa. Kuva: Ville Palonen

Kuopion lähellä on muutama mainio nähtävyys kieli poskessa -matkailuun. Pielavedellä on melkein pakko käydä ihmettelemässä suomalaisen supersankarin, Urho Kekkosen, vaatimatonta synnyinkotia Lepikon torppaa, jota käytettiin härskistikin Kekkos-myytin luomisessa.

Juankoski ja Juice Leskisen patsas

Juankoskella on kaupungin suuren pojan, Juice Leskisen patsas, ja vieläpä varsin mainion näköinen. Itse asiassa helkutin hieno. Sen on tehnyt Baltian Michelangelo, virolainen Villu Jaanisoo.

Leskinen syntyi Juankoskella ja muutti pois heti kun pystyi, ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Hän on sanonut, ettei tuntunut kuuluvan siellä koskaan joukkoon. Ja kyllähän sen ymmärtää, kun katsoo ympärilleen Juicen torilla: paikkakunta on todella pieni.

Käy Juicen kunniaksi myös Juankosken kirjastossa. Se oli hänen lempipaikkansa. Nuorena Juice haaveili jopa kirjastonhoitajan urasta.

Pisan torni sijaitseekin Savossa

Lyhyen matkan päässä Juankoskelta on Pisa, korkea kukkula, jonka maisemista jo Joukahainen runoili Kalevalassa: ”Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: / pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla.”

Nykyisin Pisan maisemia voi ihailla uudesta Pisan näkötornista. Kyllä, luit oikein: Savossa on jopa oma Pisan torninsa!

Tahkon portaat – Savon suurin ponnistus

Savon suurimman ponnistuksen voi kokea kapuamalla ylös Tahkon portaat. Suomen pisimmät portaat vievät Tahkovuoren huipulle maisemia ihailemaan. 1054 porrasta ja 800 metriä nousua – testaa kuntosi!

Huipulla kannattaa käydä kauniissa Mäkiaution rotkossa, johon on hiljattain saatu puiset pitkospuut kulkua helpottamaan.

Portaiden ohella Tahkolle vetää talvisin matkailijoita hiihtokeskus ja kesäisin Suomen parhaisiin kuuluva golfkenttä.

Hiihtokeskuksen vieressä Aholansaarella on ikivanha pirtti, jossa asui körttiläisen herännäisyysliikkeen johtohahmo Paavo Ruotsalainen. Saareen pääsee kesäisin lautalla Tahkon Sääskiniemestä.

Tahkon majapaikoista tyylikkäimpiä on Tahko Spa Hotel.

Iisalmi – Juhani Ahon ja Sven Dufvan jäljillä

Iisalmessa ollaan jo saavuttu Pohjois-Savon pohjoispäähän. Täältä kun ajaa pohjoiseen, niin ollaankin jo Kajaanissa, Kainuun korvessa.

Iisalmen nähtävyytenä on kirjailija Juhani Ahon museo. Se sijaitsee Mansikkaniemellä 1840-luvun pappilassa, jossa Ahon isä toimi rovastina. Juhani Ahosta kasvoi ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka eli kirjoittamalla. Hän oli myös useasti ehdolla Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi, mutta kansainvälinen menestys jäi saavuttamatta.

Pappilalta alkaa historiapolku, joka esittelee kuuluisaa Koljonvirran taistelua. Kenraali Sandelsin johtamat ruotsalais-suomalaiset joukot onnistuivat lokakuussa 1808 pysäyttämään Koljonvirran sillalla monta kertaa vahvemmat venäläisjoukot. Vänrikki Stoolin tarinoiden mukaan suomalaisten joukoissa taisteli yksinkertainen mutta urhea sotamies Sven Dufva.

Suomen sodan lopputulokseen taistelulla ei ollut merkitystä. Venäläiset voittivat lopulta Ruotsin ja Suomi liitettiin Venäjään. Sankarimaineen saanut Sandels jatkoi menestyksekästä sotilasuraansa kotimaansa Ruotsin palveluksessa.

Taistelupaikalla sijaitsee Koljonvirran leirintäalue, jota pyörittää Koljonvirran kartano. Taistelua kunnioitetaan Iisalmessa kaikkiaan kolmella muistomerkillä. Näistä kiehtovin on taistelupaikan lähellä Dolgorukin muistomerkki. Venäläisiä komentanut ruhtinas Dolgoruki kaatui taistelun loppuvaiheessa ja hänen sukunsa pystytti muistomerkin vuonna 1848.

Iisalmen erikoisin majapaikka on kerrassaan hulppeasti koristeltu Hotel Golden Dome.

IIsalmen lähellä sijaitsee myös Runnin kylpylä, Suomen ainoa, jonka vesi tulee oikeasta terveyslähteestä. Valitettavasti kylpylä meni koronan myötä konkurssiin.

Sonkajärvi – Suomen erikoisin pitäjä

Iisalmen lähellä, pienessä Sonkajärven kylässä, on kisattu Eukonkannon maailmanmestaruudesta jo yli 20 kertaa. Heinäkuun alussa järjestettävä viikonlopputapahtuma on sekoitus maalaismarkkinaa, karaokekisaa, urheilukilpailua ja suomalaista sekopäisyyttä.

Eukonkannon mm-kilpailu on yllättävän iso tapahtuma: kävijöitä on jopa 6000 ja kilpailijoitakin pari sataa yli kymmenestä maasta.

Jos ei eukonkannossa ole jo kylliksi ihmeteltävää, on Sonkajärvellä vielä toinenkin erikoinen valttikortti. Kansainvälisessä pullomuseossa on esillä yli 3000 pulloa ympäri maailmaa, muun muassa 1600 vuotta vanha antiikin ajan kyynelpullo, johon kerättiin hautajaisvieraiden kyyneliä.

Tämä kaupunki on kärkisijoilla kisassa Suomen omituisimman pitäjän tittelistä!

Tiilikkajärven kansallispuisto – Venäjänhiekka ja sissipäällikön syntymätorppa

Aivan Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla on Tiilikkajärven kansallispuisto. Parhaiten se tunnetaan ihanasta hiekkarannastaan Venäjänhiekasta. Parkkipaikalta on reilun kolmen kilometrin kävely.

Kansallispuiston harju- ja suomaisemat kutsuvat myös kävelemään. Nähtävyytenä on Suomen sodassa mainetta niittäneen sissipäällikkö Olli Tiaisen syntymätorppa.

Venäjänhiekka ja torppa ovat molemmat seitsemän kilometriä pitkän Uiton kierto -reitin varrella.

Savo talvella

Retkiluistelua Kuopiossa. Kuva: Visit Finland

Savo ei ole vain kesäkohde, vaan upeita elämyksiä on luvassa myös talvella. Savossa pääsee myös laskettelemaan – sillä mitäpä Savossa ei voisi tehdä?

Kuopiosta 60 kilometriä pohjoiseen sijaitseva Tahko on Suomen suurin hiihtokeskus Pohjois-Suomen ulkopuolella. Monipuoliset rinteet sopivat kaikentasoisille laskijoille, ja Tahkon maineikas after ski pärjää taatusti vauhdissa Lapin hiihtokeskuksille.

Savo sopii myös retkiluisteluun. Sekä Kuopiossa että Rantasalmella on molemmissa noin 20 kilometriä pitkät luonnonjääradat, joille matkustetaan ulkomailta asti retkiluistelemaan. Voin näistä vie Rantasalmi, jonka jäällä luistelijat ovat nähneet Rantasalmen jopa saimaannorppia!

Luistelupäivän päätteeksi on mukava rentoutua Rantasalmen elämyksellisessä kylpylähotellissa Järvisydän.

Savon parhaat tapahtumat

Järvi, keskiaikainen linna ja kulttuuritapahtuma. Savonlinna on Suomea parhaimmillaan. Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat / Visit Finland

Eukonkannon ohella Savossa on myös maailmanluokan kulttuuritapahtumia. Savon kuuluisin kesätapahtuma on tietenkin Savonlinnan oopperajuhlat. Kesäkuun puolivälissä järjestettävä Kuopio tanssii ja soi on puolestaan Pohjoismaiden merkittävin tanssifestivaali.

Vuokraa mökki Savosta

Savosta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Savon vuokramökkeihin.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!