Savon parhaat nähtävyydet

Savon parhaat nähtävyydet

Olavinlinna on Suomein komein linna. Kuva: Shaun Dunphy, Flickr CC
Olavinlinna on Suomein komein linna. Kuva: Shaun Dunphy, Flickr CC

Suomen kesä ei tunnu kesältä lainkaan, jos ei pääse edes käymään Savon maisemissa. Eli muuailman navassa, kuten savolaiset itse sanoisivat.

Savon nähtävyyksien suurin ihme on tietenkin Saimaa, Suomen suurin järvi, jonka kerran elämässä -elämyksiin kuuluu Saimaan norpan bongaaminen.

Hyvänä kakkosena Savon ihmeissä tulee Kerimäen kirkko, maailman suurin puukirkko. Korkealla mäellä, keskeltä vaatimatonta kylää nouseva jättimäinen kirkko on pysäyttävä näky.

Ja kukapa voisi unohtaa Savon nähtävyyksien joukosta ehkä sitä kaikkein kuuluisinta eli Olavinlinnaa, Suomen näyttävintä linnaa.

Esihistoriallisiin tunnelmiin pääsee Savossa katsomalla Astuvansalmella Suomen todennäköisesti komeimpia kalliomaalauksia.

Savon luonnonnähtävyyksiin kuuluu myös komea Orinoron rotko, jota on myös Savon seitsemänneksi ihmeeksi kutsuttu.

Savossa on toki paljon muutakin nähtävää – ja herkuteltavaa. Kun Savonlinnassa syödään lörtsyjä, maistuvat Kuopiossa kalakukko ja muikkuravintola Sammon muikut.

Mikkeli, Kesä-Suomen gourmet-keskus

Mikkeli on Mökki-Suomen keskus, jonka lähistöllä on enemmän kesämökkejä kuin missään muualla Suomessa. Mökkiläisten ansiosta Mikkeli muuttuu kesäisin kulinaariseksi keitaaksi, jossa voi herkutella esimerkiksi Tertin kartanon huikeassa noutopöydässä.

Mikkelin varsinaiset nähtävyydet liittyvät Suomen sotahistoriaan. Mikkelissä pidettiin toisen maailmansodan aikaan Suomen armeijan päämajaa, mistä muistuttaa Päämajamuseo.

Lue lisää Mikkelistä.

Suomen kaunein tie: Lietveden maisematie

Suomen kauneimmasta tiestä on monta kilpailijaa, mutta yksi vahvimmista ehdokkaista on Mikkelistä Puumalaan vievä kantatie 62. Tie mutkittelee halki kenties Suomen upeimpien järvimaisemien.

Matkan varrelle osuu Pistohiekan uimaranta ja Saimaan silta aivan Puumalan edustalla. Puumalasta matkaa voi jatkaa Etelä-Karjalaan Imatralle Imatrankoskea ihailemaan. Matkalla kannattaa poiketa katsomaan Kummakiveä, yhtä Suomen kuuluisimmista siirtolohkareista.

Savonlinnan, Kerimäen ja Punkaharjun nähtävyyssuma

Näin tiivistä maailmanluokan nähtävyyssumaa Suomessa harvoin kohtaa: (Suomen mittapuissa) lyhyen ajomatkan sisällä ovat linnastaan, lörtsyistään ja oopperajuhlistaan kuuluisa Savonlinna, maailman suurimman puukirkon Kerimäki ja vielä päälle Punkaharjun kansallismaisema.

Rantasalmi – saimaannorppia ja retkiluistelua

Rantasalmelta käsin on hyvä käydä Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa saimaannorppia etsimässä.

Saimaa ei ole vain kesäkohde: talvella Saimaasta nauttii retkiluistellen. Saimaan retkiluistelun keskus on Rantasalmi, jossa jää aurataan ja hiotaan 18 kilometriä suuntaansa pituiseksi retkiluisteluradaksi. Rantasalmelle tullaan ulkomailta asti luistelemaan.

Ja mikä parasta: luistelijat ovat nähneet jäällä jopa saimaannorppia!

Rantasalmelta löytyy myös upouusi hotelli, houkuttelevan tunnelmallinen Järvisydän.

Heinäveden reitti – Suomen kaunein laivareitti

Savonlinnan ja Heinäveden välistä Heinäveden reittiä pidetään yleisesti Järvi-Suomen kauneimpana laivareittinä. Reittiin pääsee tutustumaan kesäisin risteillen.

Heinäveden reitti kulkee halki Savon minijärvisimmän alueen, ja maisemat ovat alati kauniit ja vaihtelevat. On suuria selkävesiä ja mutkikkaita kapeikkoja. On kalliorantoja, metsäisiä saloseutuja ja kylämaisemia. Kuusi kanavaakin osuu reitin varrelle.

Lintulan ja Valamon luostarit ja Saarikosken hauta

Heinävedellä, kuuluisan sisävesiristeilyreitin päätepisteessä sijaitsevat Valamon luostari ja munkkiluostaria vähemmän tunnettu Lintulan nunnaluostari.

Valamon luostarin mailla on runoilija Pentti Saarikosken hauta.

Kuopio – Suomen sympaattisin kaupunki?

Kuopiossa on jotakin uskomattoman sympaattista. Tuskin on ketään, joka ei Kuopioon ihastuisi. Kaupunki on sopivan pieni ja suuri samaan aikaan.

Kuopion nähtävyydet ovat pienimuotoisia mutta kiehtovia. On Kuopion tori, jolla kalakukkokauppiaat kisaavat paremmuudesta, on legendaarinen muikkuravintola Sampo ja on valokuvakeskus, jossa on joka kesä kiehtovia näyttelyitä.

Ja tietenkin on vielä Puijo, Suomen komein näkötorni. Jos ei ole koskaan Puijon näkötornin korkeuksissa käynyt, ei tuskin saata uskoakaan, kuinka upeat järvimaisemat sieltä avautuvat.

Ai, jai Kuopiota. Nyt tuli ikävä!

Lepikon torppa ja Suomen kuuluisin savupiippu

Kuopiosta matkaa jatkaessa pitää valita, lähteäkö luoteeseen Pielavedelle katsomaan suomalaisen supersankarin Urho Kekkosen synnyinkotia Lepikon torppaa, vai valitseeko sittenkin suunnaksi koillisen ja Juice Leskisen patsaan Juankoskella.

Lepikon torpassa on muuten Suomen kuuluisin savupiippu. Kekkonen nimittäin tapasi poliitikon uransa alkuaikoina kertoa perheensä olleen niin köyhä, että hän kasvoi savupirtissä (eli talossa, jossa ei ollut edes savupiippua). Kun Kekkosesta alettiin tehdä presidenttiä, jouduttiin Lepikon torpan vanhoista valokuvista sitten retusoimaan pois savupiippu, jonka Kekkosen isä oli torppaan rakentanut hieman ennen Urhon syntymää.

Samoilla seuduilla voi myös ihailla Korkeakoskea, Suomen korkeinta vesiputousta.

Juankoski ja Pisa – kansanrunoutta monessa polvessa

Juankoskella on kaupungin suuren pojan, sananiekka Juice Leskisen patsas. Lyhyen matkan päässä on puolestaan Pisa, korkea kukkula, jonka maisemista jo Joukahainen runoili Kalevalassa:

”Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla:
pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla.”

Sama runo jatkuu viittauksella Hämeen Hälläpyörään ja Imatrankoskeen. Nykyisin Pisan maisemia voi ihailla uudesta Pisan näkötornista. Kyllä, luit oikein: Suomella on oma Pisan torninsa!

Tahkovuori – Suomen suurimpia laskettelukeskuksia

60 kilometrin päässä Kuopiosta sijaitseva Tahko on Suomen suurin hiihtokeskus Pohjois-Suomen ulkopuolella. Monipuoliset rinteet sopivat kaikentasoisille laskijoille, ja Tahkon after ski on maineikasta.

Iisalmi ja Runnin terveyslähde

Iisalmessa voi tutustua Juhani Ahon museoon ja Koljonvirran taistelupaikkaan, jossa Vänrikki Stoolin tarinoiden mukaan taisteli myös yksinkertainen mutta urhea sotamies Sven Dufva.

Iisalmen vieressä Runnin kylpylä, nykyinen Spa Hotel Runni, joka on Suomen kylpylöistä perinteisimpiä ja ainoita, jonka vesi tulee oikeasta terveyslähteestä.