10 x Maailman parhaat sukelluskohteet

Balin sukelluksilla voi nähdä möhkäkalan (mola mola). Kuva: Wildestanimal / Shutterstock.com

Maailman paras sukelluskohde on yllättävänkin helppo nimetä, jos laitetaan maita järjestykseen. Tällöin paras sukelluskohde on ilman muuta Indonesia. Valtavan kokoinen saaristo sijaitsee keskellä niin sanottua Korallikolmion aluetta, jossa ovat maailman lajirikkaimmat riutat.

Indonesian sukelluskohteet tarjoavat kaiken mahdollisen: upeita koralliriuttoja, hai- ja rauskuparvia, huikeaa makrosukeltamista ja outoja isoja otuksia kuten möhkäkaloja.

Kakkosena sukelluskohteiden monipuolisuudessa tulee Filippiinit, Kaakkois-Aasian toinen suuri saarivaltio. Myös Filippinien sukelluskohteet tarjoavat huikeita elämyksiä.

Tehtävä muuttuu paljon vaikeammaksi – ja subjektiivisemmaksi – jos pitää maan sijaan valita joku yksittäinen sukelluskohde, joka on ylitse muiden. Mutta toki sitäkin on harrastettu ahkerasti.

Tämä listaus perustuu Kerran elämässä -sivuston kirjoittajien kokemuksiin ja monipuoliseen otantaan maailman sukellusalan julkaisuja. Kerro kommenttiosuudessa oma listasi maailman parhaista sukelluskohteista tai omista suosikeistasi.

Tämän Paratiisireportteri-matkablogin kirjoittajan haaveissa on kiertää vielä jonakin päivänä nämä kaikki kohteet.

1 SS Yongala – onko tämä maailman paras sukelluskohde?

Maailman parhaiden sukelluskohteiden listauksien kärkeen on usein rankattu Australiassa Suurella valliriutalla sijaitseva SS Yongala. Tämän haluaisinkin nähdä oikeastaan enemmän kuin minkään muun yksittäisen sukelluskohteen.

Vuonna 1911 noin 30 metrin syvyyteen uponneen hylyn luvataan olevan todellinen kalojen metropoli. Korallien peittämällä hylyllä ui kirjaimellisesti pilvin pimein valtavia kalaparvia, monenlaisia haita, jättimäisiä meriahvenia, kilpikonnia ja rauskuja – kiitos voimakkaiden virtausten.

Vaikka SS Yongala onkin hylky, ei kyseessä ole hylkysukellus. Tämä hylyn sisään ei saa mennä. Tänne tullaan nimenomaan lajien paljouden ja silkan määrän takia. Harvassa sukelluskohteessa maailmassa näkee yhtä valtavaa määrää elämää kerralla, ja juuri se houkuttelee minua.

Uskon myös, että Australiassa hylyn suojelu on toteutettu esimerkillisesti, eikä siellä käy kalastajia salaa toisin kuin monissa muissa maailman upeissa sukelluskohteissa, jotka kärsivät valitettavasti suojelun puutteista.

SS Yongalassa käydään sukeltamassa Townsvillestä käsin. Muutaman tunnin ajomatkan päässä on Arlie Beach, jota kautta pääsee kuuluisille ja kuvankauniille Whitsundays-saarille.

MUISTA MYÖS: Suuri valliriutta sijaitsee Australian itärannikolla. Sukellettavaa riittää myös Australian länsirannikolla, jonka Ningaloo Reef tunnetaan erityisesti valashaistaan. Molemmat riutat ovat Unescon maailmanperintökohteita.

2 Vai viekö voiton sittenkin Malesian Sipadan?

Barracuda Point Sipadan
Barrakuda-tornadon silmässä Malesian Sipadanilla. Kuva: Ville Palonen

SS Yongalan ohella maailman parhaaksi sukelluskohteeksi on usein nostettu myös Malesiassa Borneon edustalla sijaitseva Sipadan. Viime vuosina Sipadan tuntuu menneen äänestyksissä jopa SS Yongalan ohitse.

Lieneekö syynä se, että Sipadanin suojelua on parannettu entisestään vai se, että Borneolle on esimerkiksi Euroopasta paljon lyhyempi matka kuin Australiaan?

Pieni Sipadan-saari tarjoaa todella monipuolisia sukelluksia. Heti saaren rannasta alkaa satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne, jota peittää värikkäiden korallien kasvusto. Pinnan alla vastaan ui puolitoistametrisiä kyhmypapukaijakaloja, valkoevähaita ja lukemattomia merikilpikonnia.

Sipadanin kuuluisin sukelluskohde on Barracuda Point, jossa pääsee ihailemaan tuhansien barrakudien muodostamaa pyörrettä, barrakudatornadoa. Se syntyy, kun virtauksen suunta yhtäkkiä muuttuu ja sekoittaa parvessa uivien nuorten barrakudien suuntavaiston. Kalat alkavat uida ympyrää toisiaan seuraten, ja lopputulos muistuttaa vedenalaista pyörremyrskyä.

Sipadan nousi maailmanmaineeseen 1980-luvun lopulla, kun Jacques Cousteau kuvasi saarella dokumentin nimeltä The Ghost of the Sea Turtle. Dokumentissa Cousteau näytti katsojille Kilpikonnaluolan, vedenalaisten tunnelien ja luolien labyrintin, jonka pohjaa peittävät aavemaiset luukasat.

Ilmiön syyksi on ehdotettu ”kilpikonnien hautausmaata”, jonne vanhat yksilöt tulisivat kuolemaan rauhassa. Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että epäonniset kilpikonnat ovat eksyneet luolan sokkeloihin ja hukkuneet. Merikilpikonien kun pitää käydä pinnalla hengittämässä tasaisin väliajoin.

Barracude Pointin ja Turtle Caven lisäksi Sipadania ympäröi kymmenkunta muutakin maailmanluokan sukelluskohdetta. Niissä voi törmätä harvinaisiin – ja isoihin – otuksiin. South Point on kuuluisa vasarahaistaan ja paholaisrauskuistaan, Staghorn Crestillä onnekas sukeltaja voi tavata leopardi- tai valashain.

Sipada on muuten se saari, jolta Fränti ja Vahanen aikoinaan kidnapattiin Filippiineille Jolon saarelle. Sittemmin Sipadanin turvallisuuteen on panostettu aiempaa enemmän ja vierailemisen pitäisi olla takuuturvallista.

MUISTA MYÖS: Kannattaa sukeltaa myös Sipadanin naapurisaarella: Mabul on yksi maailman kuuluisimpia makrosukelluskohteita.

3 Raja Ampat ja maailman (melkein) rikkaimmat koralliriutat

Aivan viime vuosiin asti uskottiin, että Indonesian puoleisella Papualla sijaitsevassa Raja Ampatissa oli maailman rikkaimmat koralliriutat. Raja Ampatin alueella elää yli 1400 kalalajia ja koralleja on yli 550 lajia eli hämmästyttävät 75 prosenttia maailman kaikista tunnetuista korallilajeista. Lajirikkaus on mykistävää.

Koralliriuttojen kunnosta ja lajirikkaudesta kertoo se, että Raja Ampatissa kuvattiin BBC:n Blue Planet -sarjan otokset koralliriutoista.

Erityisen rikas on Kri-saaren edustalla oleva oleva sukelluskohde Cape Kri, jonka edustalta on löydetty kahden jalkapallokentän kokoiselta alueelta enemmän lajeja kuin mitä on koko Karibianmeressä.

Ja silti muutama vuosi sitten meribiologit löysivät vieläkin lajirikkaammat riutat Itä-Timorin pääkaupungin Dilin edustalla sijaitsevalta Atauro-saarelta. Koralliriutat ovat myös huikean hyvässä kunnossa, kauniita kuin mainosvideoilla.

Sukelluskohteena Raja Ampat vetää kuitenkin pitemmän korren Itä-Timorista siinä, että Raja Ampatissa näkee kauniiden koralliriuttojen ohella paljon enemmän isoja otuksia kuten haita ja rauskuja kuin Itä-Timorilla.

Balin rantavesissä sijaitseva USAT Liberty hylky on sen verran matalalla, että sitä voi ihailla myös snorklaamalla. Eniten elämyksestä saa kuitenkin irti sukeltamalla. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

MUISTA MYÖS: Indonesiassa on vaikka kuinka monta muutakin upeaa sukelluskohdetta. Sulawesin saarella sijaitsevaa Lembeh Straitia pidetään maailman parhaana makrosukelluskohteena ja aivan sen vieressä on upea Bunaken.

Indonesian sukelluskohteista helpoimmin saavutettavia on Bali, jossa voi ihailla upeaa USAT Liberty -hylkyä. Naapurisaari Nusa Penidan vedet ovat puolestaan maailman paras paikka bongata kummallisen näköinen möhkäkala.

4 Galápagos on maailman eeppisin liveaboard-kohde

Maailman eeppisin liveaboard-kohde on Galápagos, jossa pääsee sukeltamaan paitsi haiden myös merileijonien ja leguaanien kanssa. Costa Ricalla kuuluvien Kookossaarten tapaan myös Galapagoksella voi nähdä suuria vasarahaiparvia.

Galapagos on kuitenkin Kookossaarta paljon monipuolisempi sukelluskohde. Eli jos näistä pitäisi valita, ja monen pitää, sillä molemmat ovat kalliita liveaboard-reissuja, niin kannattaa valita Galapagos.

Galapagosilla pääsee toki sukeltamaan myös saarilta käsin, mutta vain liveaboardien kyydissä pääsee Galapagossaarten kaikkein parhaille sukelluskohteille Wolf ja Darwin -saarille.

Maailman parhaat sukelluskohteet
Uskoisitko, että Kuubastakin löytyy näin hienoja vedenalaisia maisemia? Jardines de la Reina on upea liveaboard-kohde. Kuva: q phia, Flickr CC

MUISTA MYÖS: Hienoja haikohteita liveaboardille ovat myös valkohaden Isla Guadalupe (Meksiko), Revillagigedo-saaret (Meksiko), Isla Malpelo (Kolumbia) ja Kuuban Jardines de la Reina, jossa voi uida myös krokotiilien kanssa.

5 Thistlegorm – Egyptistä löytyy maailman kuuluisin hylkysukellus

egypti punainenmeri sukellus Thistlegorm hylky
Egyptissä Punaiseenmereen uponnut Thistlegorm on maailman kuulusin hylkysukellus. Kuva: Adam Ke / Shutterstock.com

Maailman kuuluisin hylkysukellus on Egyptissä lähellä Sharm El-Sheikhiä sijaitseva Thistlegorm. 126 metriä pitkä höyrylaiva kuljetti toisessa maailmasodassa briteille sotatarvikkeita Pohjois-Afrikan rintamalle, kun saksalainen pommikone upotti sen rannikolle.

Parhaiten hylky tunnetaan siitä, että sen sisällä näkee monenlaista toisen maailmansodan aikaista tavaraa kuten moottoripyöriä, kuorma-autoja ja kiväärejä.

Egypti saa pisteet paitsi monipuolisuudellaan myös sillä, että se on käytännössä Euroopan lähin maailmanluokan sukelluskohde. Eikä Suomeen ole edes aikaeroa!

MUISTA MYÖS: Egyptin sukelluskohteista maailman parhaiden listalle rankataan yleensä myös Shark & Yolada Reef, joka sijaitsee sekin Sharm El-Sheikhin lähellä. Täällä voi nähdä komeiden kalaparvien ohella pinnan alla vessanpönttöjä, jotka ovat peräisin lähelle uponneesta hylystä.

Jos taas haluaa nähdä erityisesti haita, kannattaa suunnata Hurghadasta lähteville liveaboardeille tai sukeltaa Marsa Alamista käsin Elphinstone Reefillä, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä niin vasarahaita kuin harviaisia valkopilkkahaitakin. Marsa Alamin vesissä pääsee myös sukeltamaan merilehmien kanssa.

6 Tubbataha Reef – Unescon maailmanperintökohteen arvoinen sukelluskohde

Indonesian ohella on ihan pakko listata myös Filippiinit, joka ei jää Indonesialle paljoakaan jälkeen sukelluskohteidensa monipuolisuudella. Monen mielestä Filippiinit vie jopa voiton sillä, että tunnelma on Filppareissa usein rennompi (ja olut halvempaa).

Filippiinien sukelluskohteet tarjovat hirmuisen määrän kilpikonnia (Bohol ja Apo Island), kiehtovaa makroa (Anilao ja Dauin), kettuhaita (Malapasqua), hylkyjä (Coron) ja valashaita (parhaana paikkana Leyte). Upealla Apo Reefillä näin elämäni ensimmäisen vasarahain.

Mutta jos Filippiineiltä pitää nostaa yksi kohde ylitse muiden, se on syrjäinen Tubbataha Reef, jolla voi sukeltaa vain liveaboard-reissuilla. Liveaboardit lähtevät Palawanin Puerto Princestasta, jonne on matkaa 150 kilometriä.

Kolmesta atollista koostuva Tubbatahan riutta nimettiin jo vuonna 1993 Unescon maailmanperintökohteeksi yhtenä ensimmäisistä sukelluskohteista. Perusteluina oli alueen rikas elimistö ja merkitys mertensuojelussa.

Riutalla on tavattu kaikkiaan 600 kalalajia, 14 hailajia sekä tusinan verran delfiini- ja valaslajeja. Tubbatahan riutta on myös tärkeä kilpikonnien munimisalue ja taukopaikka muuttolinnuille (noin sata lajia). Maailman korallilajeista riutalla on edustettuna suunnilleen puolet.

Tubbatahasta tekeekin upean sukelluskohteen juuri se, että täällä voi nähdä melkein mitä vain.

MUISTA MYÖS: Myös kourallinen muitakin sukelluskohteita on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Yllä mainittiinkin jo Australiassa sijaitsevat Suuri valliriutta ja Ningaloo Reef sekä Galápagossaaret ja Kookossaari. Maailmanperintökohteita ovat myös Cabo Pulmon kansallispuisto Meksikossa Kalifornian niemimaalla, Palaun Rock Islands Southern Lagoon ja Belizen Barrier Reef Reserve System, jolla sijaitsee kuuluisa Great Blue Hole.

Osa kohteista on tosin saanut maailmanperintökohteen arvon pääosin pinnan ylisten ansioidensa takia, kuten lohikäärmeistään tunnettu Indonesian Komodo ja ydinpommien koekenttänä toiminut ja ydinaikakauden alkua symboloiva Bikinin atolli Tyynellämerellä.

Sukeltaminenkin on kyllä molemmissa maailmanluokkaa. Komodo tunnetaan paholaisrauskuista ja Bikini hylyistä.

7 Fuvahmulah – Malediivit on haiparatiisi

Malediiveilla sukeltaessa näkee lähes varmasti paholaisrauskuja ja valashaita, jos valitsee kohteensa oikein. Näiden kanssa tosin pääasiassa snorklataan. Saarivaltio on myös upea paikka haisukelluksille. Valitettavasti koralliriutat ovat Malediiveilla kärsineet pahasti haalistumisesta.

Hait on Malediiveilla kokonaan suojeltu ja niitä on paljon. Todella paljon. Vähän joka paikassa. Vaarattomia riuttahaita näkee usein jo aivan suosittujen hotellisaarien rantavesissä.

Ja silti yksi paikka on ylitse muiden haiden kanssa sukeltamiseen. Syrjäinen, Malediivien eteläosassa sijaitseva Fuvahmulah on erinomainen paikka tiikerihaiden näkemiseen. Tiikerihaiden lisäksi Fuvahmulahin vesissä nähdään usein myös kettuhaita, valashaita ja suuria paholaisrauskuja. Erikoisia möhkäkalojakin on bongattu.

Paikallisten asuttamalla saarella on kotimaanlentokenttä ja keskihintaisia majataloja, joten matkustaminen saarelle on varsin vaivatonta ja kohtuuhintaista.

MUISTA MYÖS: Malediiveilla kannattaa harkita myös osallistumista liveaboard-sukellussafareille, jotka ovat kätevimpiä tapoja kiertää saaristoa ja yllättävänkin edullisia (ainakin hotelleihin verrattuna).

8 Palau on Tyynenmeren paras sukelluskohde

Tyynenmeren saarista sukelluskohteena voiton vie Palau. Tyynellämerellä on toki monta muutakin upeaa sukelluskohdetta, mutta Palaun etuina ovat varsin kohtuullinen hintataso sekä sijainti Tyynenmeren mittapuulla lähellä Kaakkois-Aasiaa, etenkin Filippiinejä. Palaulle päästäkseen ei tarvitse matkustaa aivan maailman ääriin.

Palau saa pisteet myös siitä, että se oli suunnannäyttäjä haiden suojelussa. Palau oli maailman ensimmäinen maa, joka kielsi haidenpyynnin kokonaan vesillään. Palaun haiden suojelualueella on kokoa Ranskan verran. Sittemmin esimerkkiä ovat noudattaneet muun muassa Malediivit ja Honduras.

Haita näkeekin käytännössä joka sukelluksella. Myös korallit ovat hyvässä kunnossa ja pinnan alla näkee myös esimeriksi kilpikonnia, kyhmyhuulikaloja ja tonnikaloja. Hylyilläkin pääsee sukeltamaan.

Blue Corner ja muut Palaun parhaat sukelluskohteet ovat virtaussukelluksia, joissa pysytellään paikallaan riuttakoukulla ja annetaan upean vedenalaisen maailman lipua ohitse.

Blue Corner ja miljoonien meduusojen kansoittama Jellyfish Lake sijaitsevat Rock Islands Southern Lagoonilla, joka on Unescon maailmanperintökohde.

MUISTA MYÖS: Erinomaisen monipuolinen sukelluskohde Tyynellämerellä on myös Fidži, jossa on sekä upean värikkäitä koralliriuttoja että yksi maailman kuuluisimmista haisukelluksista. Todellinen haiparatiisi on myös Ranskan Polynesiassa sijaitseva Fakaravan atolli.

Hylkysukellusten ystäville maailman paras kohde on puolestaan Mikronesian saaristoon kuuluva Chuukin laguuni.

9 Bahama on Karibian paras sukelluskohde

Haisukellus Bahamalla. Kuva: Wildestanimal / Shutterstock

Karibian paras sukelluskohde on Bahama, kiitos upeiden haisukelllustensa. Valintani painottuvat ehkä vähän turhankin paljon haisukellusten puolelle, mutta minkäs teet, hait ovat vain niin upeita otuksia.

Lajirikkaudella mitattuna Karibianmeri jää kauas taakse Aasian ja Tyynenmeren Korallikolmion alueesta. Mutta siitä viis. Sen mitä Karibia häviää lajien runsaudessa, se voittaa haissa. Varsinkin Bahamalla.

Grand Bahaman edustalla sijaitseva Tiger Beach on täydellinen paikka tiikerihaiden kuvaamiseen (syyskuusta maaliskuulle). Bimini-saaren vesissä voi puolestaan nähdä vasarahaita (joulukuusta maaliskuulle.) Cat Islandin vesissä viihtyy valkopilkkahaita (huhtikuulta kesäkuulle).

MUISTA MYÖS: Jos haiden sijaan kiinnostuksen kohteena ovat koralliriutat, Karibian parhaana sukelluskohteena pidetään Cayman-saarten pikkuruista Little Cayman -saarta.

Erinomainen sukelluskohde on myös Bonaire, Aruban naapurisaari, jota ympäröi kokonaan suojeltu koralliriutta. Bonaire sopii hyvin myös snorklaukseen, sillä koralliriutalle pääsee suoraan rannasta. Myös makrosukellus kuuluu Bonairella Karibian parhaisiin.

10 Malta vai Kypros – kumpi on Euroopan paras sukelluskohde?

sukellus
Zenobia-hylky Pafoksen edustalla on suosittu sukelluskohde. Kuva: Rostislav Ageev / Shutterstock

Euroopan parhaan sukelluskohteen kamppailu käydään Malta ja Kyproksen välillä. Molempien vetonauloina ovat komeat hylyt ja kirkkaat vedet.

Maltan sukelluskohteet tarjoavat kymmenittäin hienoja hylkyjä mutta myös luolia, seinämiä ja kalliomuodostelmia. Kesäisin Maltalla toimii suomalainen sukelluskeskus KTD Malta, jota vetää Thaimaan Koh Taolta tuttu legendaarinen Mikko Paasi.

Kyproksella on vain yksi hylky, mutta sitäkin upeampi Zenobia, joka sijaitsee Larnakan edustalla 15–40 metrin syvyydessä. 200 metriä pitkä, Ruotsissa tehty autolautta upposi neitsytmatkallaan vuonna 1980. Näkyvyys on loistava, 20–30 metriä, eikä virtauksia juurikaan ole. Vesi on mukavan lämpöistä kesästä lokakuulle asti.

Zenobiaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena ja yhtenä maailman parhaista hylkysukelluksista. Koettavaa on useiden sukelluspäivien ajaksi. Hylyn ja sen kuljettaman rahdin lisäksi ihailtavaa riittää kaloissa, jotka ovat ottaneet hylyn kodikseen. Rahdin joukossa on myös aavemaisia eläinten luita.

MUISTA MYÖS: Portugalile kuuluva Azorien saaristo kasvattaa suosiotaan sukelluskohteena. Täällä voi uida valaiden ja delfiinien kanssa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

5 KOMMENTIT

  1. Todella kattava lista upeista sukelluskohteista! Seuraavaksi aiheeksi top 10 kohteet snorklaukseen? Me ei muuten nähty Raja Ampatissa snorklaillessa juurikaan isoja otuksia, tai siis ainakaan mantoja (väärä aika) tai isoja haita, mutta pieniä rauskuja, pieniä haita ja kyhmyhuulikaloja tuli vastaan. Upein paikka kyllä, missä olen pinnan alla käynyt. Peukku myös Bunakenille.

    Galápagosillakin ollaan oltu snorklailemassa. Se on kuitenkin vasarahaineen ehkä eniten itseäni kiinnostava kohde sukeltamiseen, vasarahaita kun taitaa olla tosi vaikea nähdä snorklaussyvyyksissä. Joskus ajattelen, että ei ikinä tule suoritettua sukelluskorttia, kun jo snorklaus on niin hienoa, mutta varmaan tuota joskus tulee koitettua.

    • Kiitos Mikko! Muistankin teidän Galapagos-seikkailut. Joo, snorklauslista on suunnitelmissa. Mä tykkään usein enemmän lähtökohtaisesti snorklaamisesta kuin sukeltamisesta, sillä sorklatessa on täydellisempi vapauden tunne. Ei ole teknologian kahleissa ja vedessä voi olla vaikka kuinka pitkään. Mutta kyllä sukeltaessa on puolensa. Esimerkiksi juuri vasarahaita näkee yleensä käytännössä vain sukeltaessa, sillä ne viihtyvät sen verran syvällä. Muutenkin kalaparvet ovat usein isommat hieman syvemmällä 20 metrissä kuin 10 metrissä, joka on mulle sellainen maksimimukavuussyvyys snorklatessa (pitäisi varmaan käydä vapaasukelluskurssilla). Samoin hylyt on aika lailla sukellusvoittoisia. Hyvä esimerkki on tuo Balin Liberty-hyljy. Se on sen verran matalalla, että siitä saa käsitystä myös snorklaamalla, mutta sukeltaessa sitä voi ihailla pitkän aikaa läheltä ja seikkailla hylyn sokkeloissa. Avautuu ihan eri tavalla kuin snorklatessa. Eli suosittelen kyllä vahvasti sukelluskurssin tekemistä. Tekin reissaatte niin hienoissa paikoissa, niin monessa kannattaisi varmaan ottaa mukaan muutama sukellus.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi