Maailman parhaat sukelluskohteet

Indonesia on loistava paikka nähdä suuria rauskuja. Tämä on kuvattu Raja Ampatilla Papualla. Kuva: Tony Shih, Flickr CC

Jos maailmasta pitäisi nostaa yksi sukelluskohde ylitse muiden, se olisi Indonesia. Indonesian laaja saaristo sijaitsee keskellä niin sanottua Korallikolmion aluetta, jossa ovat maailman lajirikkaimmat riutat. Indonesia tarjoaa sukeltajille kaiken mahdollisen: upeita koralliriuttoja, hai- ja rauskuparvia sekä huikeaa makrosukeltamista. Pitää vain päättää, minne päin Indonesian saaristoa tosin suuntaan. Lue lisää Indonesian sukelluksista.

Huikeita sukelluskohteita löytyy toki myös Tyynenmeren saarilta, Karibialta, Australiasta ja Afrikasta.

Haisukellus Bahamalla. Kuva: Wildestanimal / Shutterstock

Tyynenmeren saarista monipuolisimpia sukelluskohteita on Palau, jonka hyviin puoliin kuuluu myös kohtuullinen hintataso sekä sijainti Tyynenmeren mittapuulla lähellä Kaakkois-Aasiaa, etenkin Filippiinejä. Palaulle ei tarvitse matkustaa aivan maailman ääriin.

Erinomaisen monipuolinen sukelluskohde Tyynellämerellä on myös Fidži, jossa on sekä upean värikkäitä koralliriuttoja että maailman parhaisiin kuuluvia haisukelluksia.

Hylkysukellusten ystäville maailman paras kohde on Mikronsian saaristoon kuuluva Chuukin laguuni.

Karibian sukelluskohteista parhaita on Bahama, ainakin jos haluaa sukeltaa haiden kanssa. Lue lisää Karibian saarista. Karibianmereen pääsee sukeltamaan myös Keski-Amerikasta, jonka kuuluisin sukelluskohde on Belizessä sijaitseva Great Blue Hole.

Maailman parhaisiin sukelluskohteisiin lukeutuu tietenkin myös Egypti. Punaisella merellä voi sukeltaa niin hylyille kuin upeille koralliriutoillekin. Plussaa Egypti saa lyhyestä matkasta ja aikaeron puutteesta. Egyptin turvallisuustilanteen ei kannata antaa estää sukelluslomaa: Egyptin rantakohteissa turvallisuudesta pidetään hyvää huolta. Tavallaan Egypti on nyt parhaimmillaan sukeltajan kannalta: Egyptin suosituimmillakin sukelluskohteilla saa ainakin toistaiseksi sukeltaa melkein omassa rauhassaan.

Australiassa on tietenkin pakko käydä sukeltamassa maailman suurimmalla koralliriutalla, Isolla valliriutalla. Iso valliriutta on tosin kärsinyt pahasti ilmastonmuutoksesta, mutta riutalta löytää edelleen myös hyvin säilyneitä alueita.

sukellus
Valashai Malediiveilla. Kuva: Krzysztof Odziomek / Shutterstock

Afrikan parhaita sukelluskohteita on Mosambikin Tofo. Rennossa ja mukavassa rantakylässä näkee valashaiden kanssa snorklaamisen ohella myös paholaisrauskuja ja muita haita.

Paholaisrauskuja ja valashaita näkee lähes varmasti myös Malediiveilla, varsinkin liveaboard-sukellussafareilla, jotka ovat Malediiveilla yllättävänkin edullisia. Lue lisää Malediivien sukelluksista.

sukellus
Zenobia-hylky Pafoksen edustalla on suosittu sukelluskohde. Kuva: Rostislav Ageev / Shutterstock

Euroopan parhaita sukelluskohteita on Malta, jossa voi sukeltaa komeille hylyille todella kirkkaissa vesissä. Lue lisää Maltan sukelluksista. Erinomainen hylky löytyy myös Kyprokselta.

Parhaat helpot sukelluskohteet

malapascua-sukellus
Filippiinien Malapascua-saari on maailman parhaita paikkoja nähdä kettuhaita.

Indonesian jälkeen kakkosena sukelluskohteiden rikkaudessa ja monipuolisuudessa tulee Filippiinit, jossa matkustaminen on selvästi Indonesiaa vaivattomampaa. Lue lisää Filippiinien sukelluksista. Malesiassa pääsee puolestaan sukeltamaan legendaarisella Sipadanilla.

Vieläkin helpompi sukelluskohde on Thaimaa. Jos Thaimaan sukelluskohteet eivät pärjääkään vertailussa Indonesian ja Filippiinien sukelluksille, on Thaimaan parhaille sukelluskohteille kuten Ko Similan -saarille ihanan helppo matkustaa: ne sijaitsevat lähellä suosittuja turistikohteita Khao Lakia ja Phuketia.

Helppo ja vaivaton kohde Karibianmerellä sukeltamiseen on Meksikon Jukatanin niemimaa, esimerkiksi Playa del Carmen, josta voi käydä sukeltamassa maineikkaalla Cozumelin saarella.

Paras paikka sukelluskurssille

Koh Taon vieressä sijaitseva Koh Nang Yuanin kolmoissaari on Thaimaan kuvatuimpia maisemia. Kuva: Ville Palonen

Maailman halvimmat sukelluskurssit löytää Thaimaan Koh Taolta, jossa sukeltamisen peruskurssin suorittaa noin 250 eurolla. Koh Taolla toimii mainio suomalainen sukelluskeskus Koh Tao Divers, jossa lukemattomat suomalaiset ovat suorittaneet sukeltamisen peruskurssin hyvällä menestyksellä. Saari on muutenkin oikein mukava kohde. Lue lisää sukelluskurssista Koh Taolla.

Koh Taon kanssa sukelluskurssien edullisuudessa kilpailee Hondurasin Utila, mutta se on matkansa osalta monen mutkan takana verrattuna Koh Taolle.

Sukelluskursseja voi toki suorittaa kaikkialla muuallakin missä on sukelluskeskuksia.

Maailman parhaat koralliriutat

Itä-Timorin upeat koralliriutat sopivat erinomaisesti myös snorklaamiseen. Kuva: Antti Helin

Tutkimusten mukaan maailman kaikkein lajirikkain koralliriutta löytyy Itä-Timorista Atauron saarelta. Itä-Timor sijaitsee Indonesian vieressä, Australian kupeessa. Itä-Timorin koralliriutat ovatkin huikean hyvässä kunnossa, ja kalaa on vaikka kuinka. Isoja otuksia kuten haita näkee tosin harvemmin

Itä-Timorin sukelluksilla. Itä-Timorin valtteja on sekin, että maassa käy olemattoman vähän matkailijoita. Itä-Timorissa ei todellakaan näe ruuhkaa pinnan alla (muuten kuin kalaparvien osalta).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi