Filippiinit-matkaopas

Filippiinit-matkaopas

Dinagatin kauniita maisemia.
Dinagatin kauniita maisemia.

Filippiinien yli 7000 saaren saaristosta eivät rantaelämykset lopu. Uusia saaria riittää koluttavaksi kymmenille matkoille. The Beachin (suomeksi Laguuni) kirjoittaneen Alex Garlandin kerrotaankin saaneen inspiraation kirjalleen nimenomaan Filippiineiltä, mutta sijoittaneen tapahtumat lopulta Thaimaahan, joka on paljon suositumpi matkakohde.

Filippiinit on säilynyt yllättävän syrjässä matkailun maailmankartalta. Se on sivussa Kaakkois-Aasiaa kiertävien reppureissaajien reitiltä ja poissa matkailijoiden mielestä.

Filippiineiltä jokainen voikin edelleen löytää oman yksinäisen saariparatiisinsa vielä senkin jälkeen, kun Thaimaa ja Malesia ovat alkaneet muistuttaa yhtä suurta turistiresorttia. Tässä oppaassa onkin esitelty Filippiinien saarista vain muutama suosikkimme.

Perillä matkailijat palkitaan upeilla ja yllättävän autioilla hiekkarannoilla, Unescon luonnonperintökohteen arvon saaneilla koralliriutoilla, huikeilla surffiaalloilla ja Aasian parhailla livebändeillä.

Tulivuorenpurkausten ja maanjäristysten moukaroimille saarille mahtuu myös muinainen ihme: Banauen riisiterassit. Cordillerojen vuoristo louhittiin ennen ajan laskun alkua jättiläisen portaita muistuttaviksi riisiterasseiksi, joita viljellään edelleen.

Filippiinien-matkan palkinnoista paras on kuitenkin hulvaton kansakunta, jossa aasialainen mystiikka sekoittuu latinalaiseen vauhdikkuuteen ja sujuvaan englannintaitoon.

Filippiinit on Aasian harvoja maita, jossa pystyy juttelemaan melkein kenen tahansa vastaantulijan kanssa. Ja juuri ihmisten kohtaamisestahan syntyvät ne parhaat matkamuistot.

Tämän Filippiinit-matkaoppaan kirjoittaja Antti Helin on naimisissa filippiiniläisen maailmankansalaisen kanssa ja matkustaa vaimonsa kotimaassa säännöllisesti.

Filipppiinien matkailualueet – Luzon, Visayas ja Mindanao?

Filippiinit tavataan jakaa kolmeen maantieteelliseen alueeseen: Luzoniin, Visayasiin ja Mindanaoon.

Luzon on ”pääsaari” jolla sijaitsee pääkaupunki Manila. Luzonin nähtävyyksiin kuuluvat sisämaan Cordilleras-vuoristossa sijaitsevat mahtavat Banauen riisiterassit ja Viganin kaunis vanhakaupunki. Matkailijan näkökulmasta Luzon on enemmän kulttuuri- kuin rantakohde. Luzonin parhaat rannat löytyvät pääsaaren vieressä sijaitsevalta Mindoro-saarelta, jossa sijaitsee kuuluisa rantakohde Puerto Galera.

Filippiinien parhaat rantakohteet – kuten Boracay ja Bohol – sijaitsevat kuitenkin Visayas-saaristossa. Lukemattomasta saaresta koostuvan Visayasin keskuksena toimii kapealla ja pitkulaisella Cebun saarella sijaitseva saaren nimikkokaupunki Cebu, Filippiinien toiseksi suurin kaupunki. Cebulta on hyvät laivayhteydet ympäri Visayasia ja lentäen pääsee Cebusta ympäri Filippiinejä. Cebun lähisaarilla riittää seikkailtavaa ainakin yhden Filippiinien-loman puitteiksi. Cebu onkin hyvä paikka aloittaa matkailu Filippiineillä.

Mindanaolla on vähiten matkailua, sillä suuren saaren syrjäseuduilla toimii sekä muslimikapinallisten että kommunistisissien ryhmiä. Suurin osa Mindanaosta on kuitenkin täysin turvallista seutua matkustaa (lue lisää Filippiinien turvallisuustilanteesta). Mindanaon suosituin matkailukohde on surffisaari Siargao.

Hieman erillään Filippiinien muusta saaristosta, Borneon kyljessä, sijaitsee Palawan-saari, jolta löytyy häikäisevän kaunis rantakohde El Nido. Palawania voi hyvällä omalla tunnolla kutsua maailman kauneimmaksi saareksi.

Matkakohteena Manila – kannattaa Filippiinien pääkaupungissa käydä?

manila_filippiinit
Manila on rujo mutta kiehtova kaupunki.

Monet vihaavat mutta jotkut myös rakastavat Filippiinien kaoottista pääkaupunkia Manilaa. Manila on malliesimerkki hallitsemattomasta kaupunkikasvusta ja huomattavasti vaikeammin lähestyttävä kaupunki kuin vaikkapa Thaimaan pääkaupunki Bangkok.

Kauneus lymyilee Manilassa piilossa. Harva hurmaantuu Manilasta ensimmäisellä vierailulla, mutta hiljalleen Manila kasvaa kiinni sieluun: kurjan pinnan alla odottaa svengaava metropoli.

Jätä Manila väliin, jos aikasi on kortilla, mutta anna kaupungille mahdollisuus, jos rakastat maailmanlopun metropoleja.

Manilassa järjestettävät Carlos Celdranin kävelykierrokset ovat erinomainen tapa tutustua Filippiinien historiaan ja kulttuuriin. Kierrokset ovat samaan aikaan hauskoja ja älykkäitä, viihdyttäviä kuin hyvä stand-up-komiikka.

Kierroksilla oppii, kuinka filippiiniläisyyttä ovat muokanneet ensin 300 vuotta katolista luostarilaitosta (Espanjan siirtomaa-aika) ja 50 vuotta Hollywoodia (Yhdysvaltain siirtomaa-aika).

Jos Manila voikin tuntua kaoottiselta, helpottavat tunteeseen upeat hotellit, kuten mahtavalla uima-altaalla varustettu Sofitel Philippine Plaza Manila.

Lue lisää Manilasta.

Filippiinien komein nähtävyys – muinaiset riisiterassit

Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC
Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC

Vaikka Filippiineillä on asuttu ikiajat, ei maassa ole ainoatakaan muinaista rauniokaupunkia. Muistomerkeistä viehättyneet suuret maailmanuskonnot rantautuivat Filippiinien saarille vasta espanjalaisten konkistadorien mukana.

Ennen hartaiksi katolisiksi kääntymistään filippiiniläiset olivat animisteja, jotka eivät häirinneet luontoa kivimonumenteilla.

Filippiinien suurin ihmisen rakentama ihme ovat Luzonin saarella Cordillerojen vuoristossa sijaitsevat riisiterassit. Kokonainen vuoristo on siivutettu kapeiksi viljelysterasseiksi kuin jättiläisen portaiksi.

Jos kivistä kasatut riisialtaat laitettaisiin perätysten, ne kiertäisivät puolen maapallon ympäri. Filippiinien riisiterasseja onkin kutsuttu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Banauen riisiterassit sijaitsevat puolen vuorokauden ajomatkan päässä Manilasta.

Lue lisää Banauen riisiterasseista.

Vigan – Filippiinien kaunein kaupunki

vigan-filippiinit
Vigan vie entisaikaan. Kuva Ernette Jaganas, Flickr CC

Jos haluaa nähdä ja kokea, miltä Filippiinit näytti Espanjan siirtomaavallan aikaan, kannattaa suunnata Luzonin saarella Viganiin, Filippiinien parhaiten säilyneeseen vanhaan kaupunkiin.

Paljon muita kaupunkeja ei sitten olekaan säilynyt vanhassa asussaan, sillä maa kärsi pahoin toisessa maailmansodassa niin japanilaisten kuin yhdysvaltalaisten ”vapauttajienkin” käsissä.

Amerikkalaiset pommittivat surutta muun muassa Manilan maan tasalle jotteivät olisi joutuneet käymään maataisteluja japanilaisia vastaan.

Filipiinien modernimpaa historiaa voi käydä Viganista ihmettelemässä Luzonin pohjoisosassa Ilocos Nortessa, jossa sijaitsee Marcosin mausoleumi.

Filippiinejä vuosikymmenet hallinnut Ferdinand Marcos oli diktaattori, joka kidutti toisinajattelijoita ja kavalsi kotimaansa varoja yli viisi miljardia dollaria. Marcosin vaimo Imelda tuli kuuluisaksi vaatekaapistaan, jossa oli muun muassa 3000 kenkäparia.

Marcosia vihataan – mutta myös rakastetaan Filippiineillä. Diktaattori lepää kotiseudullaan Ilocos Nortessa omassa mausoleumissaan. Vaimon kengille on puolestaan avattu Manilaan oma museonsa.

Viganin viehätykseen kuuluvat myös muutamat vanhoihin taloihin tehdyt tyylikkäät boutique-hotellit kuten Hotel Luna Vigan.

Lue lisää Viganista.

Filippiinien parhaat paikat nähdä valashaita

Donsol valashai
Valashaiden kanssa pääsee snorklaamaan Donsolissa.

Filippiinien luonnonihmeisiin kuuluvat valashait, maailman suurimmat kalat. Merten jättiläiset kasvavat toistakymmentä metriä pitkiksi. Ihmisille lempeät planktonin syöjät ovat vaarattomia.

Donsolin kylä on Filippiinien kuuluisimpia paikkoja nähdä valashaita, jotka kokoontuvat lähivesille tammikuulta toukokuulle. Donsol sijaitsee Luzonin eteläisimmässä kärjessä.

Varmimmin valashaita näkee kuitenkin Cebun-saarella Oslobissa, tosin siellä valashaita ruokitaan, jotta ne pysyisivät alueella.

Oma suosikkimme on Leyten-saaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Pintuyan, jossa on vain yksi majatalo ja valashaita saa ihailla omassa rauhassaan.

Matka Mindorolle – Pandan Islandin paratiisi

Filippiinit-pandan-island
Pandanilla näkee varmasti merikilpikonnia.

Yksi ehdottomista suosikeistamme Filippiineillä on Mindoro-saaren länsipuolen (Mindoro Occidental) edustalla sijaitseva Pandan Island.

Kyseessä on juuri sellainen saari, jollaisia ei uskoisi enää olevan olemassakaan. Pienellä saarella on vain yksi majatalo, ja saarta ympäröivät upeat, suojellut koralliriutat täynnä pinnanalaista elämää.

Lue lisää Pandan-saaresta.

Cebu – portti Visayas-saaristoon

Plantation Bayn uima-altaat ovat niin suuret, että niissä voi meloa kajakilla.
Plantation Bay uima-altaat ovat niin suuret, että niissä voi meloa kajakilla.

Filippiinien toiseksi vierailluin kaupunki Cebu on tunnelmaltaan paljon Manilaa pienempi ja vähemmän kaoottinen. Jos siis haluaa kokea filippiiniläisen kaupungin ilman Manilan megalomanisuutta, niin Cebu on hyvä vaihtoehto.

Mutta mitään suuria elämyksiä Cebun kaupunki ei tarjoa: kaupungissa ei ole paljoakaan nähtävää, lukuun ottamatta pientä linnoitusta ja paria kohtuullisen kiinnostavaa museota. Pääasiassa Cebu toimiikin matkailijan näkökulmasta ponnahduslautana Visayasin saarille.

Cebun lentokenttä sijaitsee kaupungin vieressä Mactan-saarella, joka on suosittu lomailukohde. Jos totta puhutaan, eivät Mactanin (tekohiekka)rannat ole kummoiset, mutta hotellit ovat huippuluokkaa, ja Mactan saarella onkin mukava viettää yö tai pari ennen tai jälkeen lentojen. Jos rahat riittävät, kannattaa valita Plantation Bay, jonka laguuniuima-altaat ovat niin suuret, että niissä voi meloa kajakilla.

Lue lisää Cebusta.

Boracayn kuuluisat rannat

boracay-white-beach
Boracaylla on paratiisin värit. Kuva The Wandering Angel, Flickr CC

Filippiinien tunnetuin lomasaari on Boracay, jonka rannat ovat upeaa, paikoin vaaleanpunaista hiekkaa. Boracay voi olla turistirysä, mutta se on erittäin mukava ja leppoisa sellainen. Boracay on kooltaan yllättävänkin pieni. Hyvä paikka viettää vaikkapa uutta vuotta.

lue lisää Boracaysta tai katso tarjoukset Boracayn hotelleihin.

Monipuolinen Bohol

Isolla ja monipuolisella Boholilla on rantojen lisäksi paljon muutakin tehtävää ja nähtävää. Luonnonihmeisiin kuuluvat täydellisen pyöreät Suklaakukkulat ja kummalliset kummituseläimet.

Lue lisää Boholista tai katso tarjoukset Boholin hotelleihin.

Palawan – Filippiinien kaunein saari

Filippiinien parhaat saaret
Pieni saari Palawanin edustalla.

Pitkä Palawanin saari osoittaa kuin sormi Filippiineiltä kohti Borneota. Merten seikkailija Jacques Cousteau nimensi Palawanin maailman kauneimmaksi saareksi.

Palawanin kärjessä on suosiotaan nostava El Nido, jonka huikeat karstisaarimaisemat voittavat mennen tullen Thaimaan Krabin tai Vietnamin Halong Bayn maisemat, vaikka jälkimmäiset ovatkin paikkoina paljon kuuluisampia.

Lue lisää Palawanista tai katso tarjoukset El Nidon hotelleihin ja majataloihin.

Kummallinen Dinagat

Ja sitten jotain kummallista. Dinagat-saarta hallitsee outo, uskonnollinen lahko, joka on taistellut aseellisesti poliisejakin vastaan, kun nämä saapuivat pidättämään lahkon murhasta syytettyä johtajaa. Harva matkailija on saaresta koskaan kuullutkaan.

Dinagat palkitsee upeilla, koskemattomilla rannoilla – ja kummallisella kultilla. Dinagatille matkataan Mindanaolla sijaitsevan Surigaon kaupungin kautta. Matkaa voi jatkaa surffiparatiisiin Siargaolle.

Filippiinien kulttuuri

Filippiinien kulttuuri eroaa muusta Kaakkois-Aasiasta, sillä filippiiniläiset ovat kiihkeitä katolisia. Kirkkoja löytyy joka notkelmasta. Tunnelma on niissä rempseä: joulupäivän messussa ketään ei haittaa pikkupoika, joka ampuu ympäriinsä lahjaksi saamallaan leikkirynnäkkökiväärillä.

Eläinrääkkäystä tai ei, kukkotappeluilta ei voi välttyä Filippiineillä. Areenoita on jokaisessa kaupungissa sekä kylässä. Kukkotappeluissa on yllättäen myös jotakin ylevää. Kukkotappelujen vedonlyönnin sanotaan olevan Filippiinien korruption kyllästämässä yhteiskunnassa ainoa asia, joka perustuu rehellisyyteen.

Filippiinien luonto

Filippiinit tarsier
Kummituseläin tarsier on Filippiinien erikoisimpia eläimiä.

Filippiinien eristäytyneille saarille on kehittynyt omanlaisensa luonto. Otuksista kiehtovimpia on kummituseläin eli tarsier.

Boholilla asuvilla, suurisilmäisillä ja nyrkinkokoisilla kummituseläimillä on supermiehen voimat. Ne voivat hypätä jopa 40 kertaa oman pituutensa verran – ihmisen kokoon suhteutettuna se tarkoittaisi lähes sadan metrin loikkia.

Mindanaon korkeinta vuorta, Mount Apoa, ympäröivissä suojelluissa viidakoissa elää puolestaan maailman komein kotka, filippiinienkotka, jonka siipienväli voi olla jopa kaksi metriä. Jättiläislintua kutsutaan myös apinansyöjäkotkaksi, koska se elää pääasiassa apinoita popsimalla.

Filippiinien suurimmat luonnonihmeet odottavat kuitenkin pinnan alla…

Sukeltaminen Filippiineillä

malapascua-sukellus
Filippiinien Malapascua-saari on maailman parhaita paikkoja nähdä kettuhaita.

Filippiinien upeimpana sukelluskohteena pidetään syrjäisellä Sulunmerellä sijaitsevaa Tubbataha Reefiä, jolle järjestetään usean päivän liveaboard-sukellussafareita Palawan-saarella sijaitsevasta Puerto Princessasta. Merenalaista elämää kuhiseva riutta on suojeltu Unescon luonnonperintökohteena.

Palawanin vieressä sijaitseva Coron-saari tunnetaan yhtenä maailman parhaista hylkysukelluskohteista. Toisen maailmansodan aikana saaren edustalle upotettiin kokonainen laivasto japanilaisaluksia.

Mindoron saaresta 40 kilometriä avomerellä sijaitseva Apo Reef on yksi maailman suurimmista ja lajirikkaimmista koralliriutoista.

Myös suositun rantakohteen Cebun lähettyvillä on hienoja sukelluspaikkoja. Moalboalin vesissä kokoontuu miljoonien sardiinien parvia, ja Malapascuan vedet tunnetaan kettuhaista.

Apo Island on puolestaan harvinaisen onnistunut esimerkki korallien suojelusta: riuttojen suojelu on nostanut kalakannat suuriksi ja pienkalastajat saavat lisätuloja sukellusturismista.

Filippiineillä toimii myös suomalainen sukelluskoulu Cebun-saarella. Suosittelemme!

Lue lisää Filippiinien parhaista sukelluskohteista.

Filippiinit ja vapaasukellus

Filippiinit on myös hyvä paikka harrastaa ja opetella vapaasukeltamista. Cebun saarella sijaitsevaa Moalboalia pidetään Aasian parhaana vapaasukelluspaikkana: 60 metrin päässä rannasta on jo 60 metriä syvää. Veneitä ei tarvita, vaan syvyysennätyksiä pääsee kokeilemaan rannasta uimalla.

Filippiinit ja surffaus

Mindanaoon kuuluvan Siargao-saaren rantoihin vyöryy Cloud Nine -aalto, jonka lainelautailijat kehuvat kilpailevan tasaväkisenä Havaijin parhaiden aaltojen kanssa. ”Aalto on saanut nimensä siitä, että sillä ratsastaessaan tuntee leijuvansa pilvissä”, paikallinen lainelautailija kertoi.

Siargaon aallot vyöryvät suoraan Tyyneltämereltä ja ovat erittäin vaativia. Surffauskohteena Siargao sopiikin parhaiten kokeneille surffaajille. Siargaolle pääsee suoraan lentämällä tai matkustamalla Mindanaolla sijaitsevan Surigaon kautta veneellä.

Filippiinien kaiketi paras paikka opetella surfaamaan on Luzonilla sijaitseva La Union. Aaltoja on sekä helppoja että vaativampia. Breikit ovat hiekalle toisin kuin melkein kaikissa muissa Filippiinien surffikohteissa, joissa aallot kaatuvat koralleille ja loukkaantumisen riski on suurempi.

Pikkuruisesta La Unionista on tullut manilaisen “surffaavan keskiluokan” suosima viikonloppukohde, mutta arkisin on hyvin hiljaista. Manilasta pääsee yöbussilla.

Ruoka ja juoma Filippiineillä

Filippiinit-ruoka-lechon
Filippiiniläiset rakastavat possujuhlia!

Filippiiniläinen keittiö ei ole yhtä maineikas ja laajalle levinnyt kuin vaikkapa thaimaalainen keittiö. Monelle matkailijalle filippiiniläinen ruoka saattaakin olla pienoinen pettymys. Mutta ei huolta! Filippiineillä on myös omat, erinomaiset kansallisherkkunsa.

Filippiiniläiset rakastavat sianlihaa. Mitä rasvaisempaa ja rapeammaksi paistettua possu on, sen parempi. Puttea tarjotaan monessa muodossa, mutta juhlien kohokohta on aina kokonaisena grillattu imeväispossu eli lechon. Possun vatsa täytetään yrteillä ja mausteilla ja nahka marinoidaan kokiksella.

Toki myös mereneläviä on runsaasti tarjolla. Esimerkiksi tonnikala ja edullista ja aina tuoretta. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla paljon myös japanilaisia ja korealaisia ravintoloita.

Filippiinien Fear Factor -herkkuja taas edustaa balut eli ankansikiö.

Filippiinien kansallisylpeys on Sam Miguel -olut, jota paneva firmakin on maan suurin yritys. Sam Miguel on hyvää ja halpaa olutta ja tarjoillaan vielä kauniissa pullossa.

Lue lisää filippiiniläisestä ruuasta.

Voit jättää väliin Filippiinien-matkalla

Mindanaon edustalla sijaitseva Camiguin kuulostaa jännittävämmältä saarelta kuin sen onkaan: Camiguinilla on kokoonsa nähden enemmän tulivuoria kuin millään muulla saarella maailmassa.

Saarella on nättiä ja kaikkialla poikkeuksellisen siistiä, paha vain että Camiguinin biitsit ovat mustaa laavahiekkaa. Turha siis kuvitellakaan kävelevänsä niillä paljain jaloin päiväsaikaan. Ainoa vaaleahiekkainen ranta on merellä saaren edustalla oleva vitivalkoinen hiekkasärkkä, joka muuttaa muotoaan kuin jättiläiskäärme aaltojen mukana.

Pettymys on myös Camiguinin kuuluisin sukelluskohde Underground Cemetary, eli maanvyörymän mereen aikoiaan viemä hautausmaa. Pinnan alla kun ei näe uponneita ristejä, vaan sinänsä ihan kauniita, mutta kovin tavallisia korallimaisemia. Camiguinen tulivuorille voi toki kiivetä – jos helteessä jaksaa.

Matkaoppaat Filippiineille

Filippiineiltä ei ole julkaistu suomeksi matkaopasta, joten matkaan kannattaa pakata mukaan Lonely Planetin englannin kielinen Filippiinit-opas.

Halvat lennot Filippiineille

Qatar Airwaysilla on ollut edullisia hintoja lennoille Helsingistä Dohan kautta Manilaan.

Edullisia lentoja Filippiineille ja lentoja Filippiinien sisällä kannattaa etsiä myös Skyscannerin hakukoneella.

Filippiinien kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Filippiienien-matkoista ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Filippiinien-loma

 

Näin matkustat Filippiineillä

Onko Filippiineillä turvallista?

Kommentoi