Syksyn parhaat matkakohteet Suomessa

Koli syksyllä
Syksyn koittaessa Kolin maisemat sen kun kaunistuvat. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Minne kannattaa Suomessa matkustaa syksyllä eli syyskuun ruskan ja marraskuun ensilumen välillä?

Syksy on perinteisesti ollut kotimaanmatkailun hiljaista kautta. Vaikka korona alkaakin olla jo ohi ja varsinkin Euroopassa on helppoa matkailla, Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin ja hintojen nousun vuoksi moni jää syyslomaksi kotimaahan.

Ilmojen puolesta syyskuu on yleensä aivan yhtä hyvää aikaa matkustaa Suomessa kuin kesäkuukaudetkin, ja osin jopa parempaa, kunhan mielessä ei ole rantaloma. Syyskuussa Pohjois-Suomen maisemia koristavat ruska ja hyttysetkin loistavat poissaolollaan.

Loka- ja marraskuu eivät sen sijaan hurmaa ilmoillaan, mutta kyllä silloinkin kotimaasta löytyy hienoja elämyksiä koettavaksi.

Korona-ajan uutuus olivat Aurinkomatkojen pakettimatkat Lappiin ja Rukalle. Rukalle niitä tehtiin jo lokakuussa koulujen syyslomien aikaan, ja Lappiin pääsi marraskuun lopulta alkaen.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Syksyn parhaat ruskakohteet – syyskuussa Lappiin ja lokakuussa Kolille

Korvatunturi ruska
Ruskan loistoa Korvatunturin maisemissa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Ville Palonen

Syksyn suurin kotimaanmatkailun vetonaula on perinteisesti ollut ruska. Jos et ole syksyn väriloistoa vielä Pohjois-Suomessa kokenut, nyt on siihen täydellinen hetki. Ruska on upeimmillaan Lapissa, mutta hienoja ruskamaisemia voi toki kokea muuallakin Suomessa.

Ruskahuippu alkaa pohjoisimmasta Lapista yleensä syyskyyn toisella viikolla ja etenee hiljalleen kohti etelää. Ruska-aikaa kestää Lapissa melkein syyskuun lopulle.

Erityisen hyviä kohteita Lapin ruskamatkalle ovat Kilpisjärven Saana, Saariselkä ja Urho Kekkosen kansallispuisto sekä aavistuksen etelämpänä Karhunkierros Rukan vieressä.

suomen parhaat matkakohteet
Ruska on suosittua aikaa kiertää Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Syyskuun loppupuolella ruskahuippu saapuu Kajaanin korkeudelle Vuokattiin ja lokakuun vaihteessa se tavoittaa Pohjois-Karjalan Kolin, jossa ruskan väreistä voi nauttia vielä pitkälle lokakuuhun.

Ajankohdissa on jonkin verran vuosittaista vaihtelua.

Kun ajat pohjoiseen, niin varaa yö tai pari matkan varrelle, jotta ehdit tutustua reitistä riippuen myös Nelostien tai Viitostien nähtävyyksiin.

Ruska-aikaan yöt ovat jo niin pimeitä, että pohjoisessa voi jo nähdä myös revontulia, mutta varsinainen revontulisesonki alkaa toden teolla lokakuussa.

Lue lisää: Ruska-aika Lapissa

Patikoimaan syyskuussa ja vielä lokakuussakin

repovesi
Sykyisen Repoveden kansallispuiston maisemat ovat henkeäsalpaavat. Kuva: Yulia B / Shutterstock

Syyskuu on vielä hyvää vaellusaikaa, varsinkin päiväpatikoiden tekemiseen. Itikoista ei ole enää kiusaa, ja pohjoisen metsissä ja soilla voi nauttia ruskan väreistä.

Jos aikoo yöpyä vaelluksella, mukaan pitää ottaa kunnollinen lämmin makuupussi, sillä ainakin pohjoisessa on syyskuussa jo yöpakkasia.

Lokakuussa on jo monelle turhan viileä vaellussää, mutta kauniin kuulaana syyspäivänä voi ihan hyvin lähteä päiväpatikoimaan Etelä-Suomessa Helsingistä vaikka Repoveden tai Torronsuon kansallispuistoihin ja Tampereelta Helvetinjärvelle sekä Seitsemisen kansallispuistoon.

Lue lisää Suomen parhaista päivävaelluksista.

Kierrä Saariston rengastie syyskuussa

Nauvo Saariston rengastie
Ravintola Köpmans sijaitsee Nauvon huvivenesatamaa johtavalla Rantapolulla. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Kohti talviunia käyvässä saaristossa on syksyllä riipaisevaa romantiikkaa. Syyskuussa voi edelleen kiertää Saariston rengastien, – tai ainakin suurimman osan siitä. Vuonna 2022 Iniö-Houtskari välinen maksullinen yhteysalus m/s Antonia lopettaa liikennöinnin jo 4. syyskuuta. Kaikki muut lautat Rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Ahvenanmaa – syksyn paras kohde saarihyppelyyn

Kökar Ahvenanmaa
Kökar on Suomen idyllisimpiä saaria. Kuva: Udo Haafke / Visit Finland

Kreikan saarihyppelyn sijaan syksyllä voi kokeilla saarihyppelyä Ahvenanmaalla – luvassa on upeita elämyksiä pikkusaarilla, joista jokainen on toista idyllisempi. Kannattaa kokea ainakin upea Kökar, jota voisi Suomen Kreetaksikin kutsua. Yhteysalukset vievät perille ympäri vuoden.

Vähemmän seikkailullinen vaihtoehto on tutustua Ahvenanmaan pääsaareen Maarianhaminasta käsin. Ahvenanmaan pääkaupungissa riittää tekemistä myös sadepäiville, ja kun syksyinen aurinko paistaa, kaupungista on lyhyt ajomatka joka suuntaan.

Syksy on myös parasta aikaa kalastaa Ahvenanmaalla. Ahvenet ovat kasvaneet kesällä pulskiksi, ja suurhauet ovat väkevimmillään. Syksyisin isot hauet myös hakeutuvat matalammille vesille.

Suuntaa syys–lokakuussa Liminganlahdelle lintujen muuttoa ihailemaan

Oulun vieressä sijaitseva Liminganlahti on paitsi Suomen paras ja kansainvälisestikin arvostettu lintuvesi. Syys–lokakuussa lahdella pääsee seuraamaan tuhansien muuttolintujen elämää. Samalla voi nauttia kaupunkilomailusta Oulussa – tai Raahen puutaloidyllistä, jossa erityisen viihtyisä majapaikka on vanhaa aikaa henkivä Renkitupa.

Parhaat kohteet koulujen syyslomalle

Flamingo Span vesipuisto on hauska kohde perheille. Samalla voi tutustua Helsingin ja Espoon nähtävyyksiin.

Koulujen syyslomat ajoittuvat eri puolilla Suomea hieman eri aikoihin lokakuun puolivälin molemmin puolin.

Kun tänä syksynä ei lähdetä lomalle etelään, tarjoavat Suomen kylpylät hyvän vaihtoehdon vesileikkeihin.

Erityisen elämyksellisiä kylpylähotelleja perheille ovat Espoon Flamingo Spa, Imatran Holiday Club Saimaa ja Keski-Suomessa sijaitseva Spa Hotel Peurunka.

Jos korona vielä arveluttaa, niin senkin puolesta kylpylät ovat hyviä lomakohteita. THL:n mukaan uima-altaiden vesi on turvallista: ”Uima-allasvesissä käytetään aina desinfiointikemikaalina klooriyhdisteitä, joiden ansiosta virukset tuhoutuvat nopeasti uima-allasveteen joutuessaan.”

Jos kylpylät eivät kiinnosta, kannattaa ottaa suunta kohti Ähtärin eläinpuistoa, jossa oppii, kuinka upeita eläimiä aivan kotimetsissämmekin asustaa. Ähtäri on auki vuoden ympäri ja eläintarhan metsäpolut käyvät samalla mukavasta ulkoilusta. Mukaan saa myös annoksen maalaisromantiikkaa, jos yöpyy ihanassa Vanha Pappila Hetkessä.

Lokakuussa alkaa Lapin revontuliaika

revontulet
Revontulet leiskuvat Inarissa, Hotelli Kultahovin takapihalla. Kuva: Ville Palonen

Lokakuussa voi jo matkustaa pohjoiseen revontulia katsomaan. Lapissa on useampikin hotelli, joka on erikoistunut revontulien katseluun.

Lapin revontulihotelleista kuuluisin on Saariselän lähellä sijaitseva, lasi-igluillaan mainetta niittäyt Kakslauttanen. Lasiseinäisessä mökissä pääsee nukkumaan myös esimerkiksi Saariselän Star Arctic -hotellissa ja Kilpisjärven Arctic Land Adventure Glass Igloosissa.

Revontulien bongaamiseen ei tietysti tarvitse kallista erikoishotellia, vaan se onnistuu pienellä onnella missä tahansa päin Lappia. Meitä on lykästänyt Inarissa Wilderness Hotel Juutuan takapihalla.

Koe ulkosaariston syysmyrskyt marraskuussa

utön majakka
Utö on valo yössä saariston syrjällä. Kuva: Martin Nedermo, Flickr CC

Suomen eteläisin saari, Utö, on tunnelmallinen kohde mihin vuoden aikaan tahansa. Ja mitä kurjempi ilman, sen paremman kuvan saa ulkosaariston elämästä.

Yhteysalukset vievät perille vuoden ympäri ja majoitusta tarjoaa Utö Havshotel, Suomen eteläisin hotelli.

Syksyn pimenevinä iltoina Utön majakan yksinäinen valo pääsee oikeuksiinsa.

Kartanoromantiikkaa syksyllä

Mustion linnassa voi yöpyä – jos ei pelkää kummituksia! Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Pimenevien iltojen syksy on tietysti tunnelmallista aikaa myös kartanoromantiikasta nauttimiseen. Mustion linnassa voi koettaa bongata kartanon kummitusta ja Haikon kartanossa rentoutua kylpylän lämmössä.

Syksyn parhaat kaupunkikohteet Suomessa

tampere pispala ilmakuva
Tampere on suosikkikaupunkejamme – ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Finland

Syksy on luontaista aikaa kotimaan kaupunkilomalle. Jos kohdalle osuu hyvä ilma, voi kiertää Helsingin, Turun ja Tampereen viihtyisimpiä kaupunginosia, ja huonon sään yllättäessä voi aina poiketa kiinnostavaa museoon, joita riittää kerrakseen kaikissa kolmessa kaupungissa. Syksyisin myös kaupunkien kulttuuririennot kuten teatterit vilkastuvat kesälomien jäljiltä.

Erityisen hauska syyselämys Helsingissä on Allas Sea Pool, jossa voi uida lämmitetyssä altaassa aivan kaupungin keskustassa.

Tammisaari on ihanan kaunis puutalokaupunki – syysmyrskyn uhatessakin. Kuva: Pix Spotting, Fickr CC

Ei kannata unohtaa myöskään muita kotimaan yllättävänkin kivoja ja monipuolisia kaupunkilomakohteita kuten Kotkaa ja Poria. Ihanimmat puutaloidyllit löytyvät Porvoon, Tammisaaren ja Loviisan ohella Raumalta ja Pohjanmaan Kokkolasta.

Jos taas haluaa kokea todellista repaleisen lokakuun tunnelmaa, kannattaa suunnistaa syksyiselle baarikierrokselle Kouvolaan, Suomen ylpeästi rumimpaan kaupunkiin. Siitä ei tunnelma syksyisemmäksi muutu!

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Yep, Suomessa matkustaminenhan se on turvallista. Haha. Kaikki tuppautuvat samoihin paikkoihin ja johan se nähtiin Ylläksellä ruskaviikolla, että sieltä lähti tartuntaketjuja ympäri Suomen. En todellakaan menisi suosittelemaan Suomessa matkustamista. Siitä kun vielä ottaa täpötäyden Onnibussin, jossa vain 10 % pitää maskeja, niin avot.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi