Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa voi kokea Suomen luonnon kauneimmillaan. Kuva: Julia Kivelä

Kotimaa on suomalaisten pahasti aliarvioima matkakohde – moni suuntaa vuosi toisensa jälkeen kaukomaille, vaikka monet kotimaan matkailun parhaista nähtävyyksistä ja elämyksistä olisivat vielä kokematta. Ja Suomi kun on täynnä mielenkiintoista ja erikoista koettavaa!

Tilanteen on muututtava! Sen takia edessäsi on Kerran elämässä -sivuston Suomi-matkaopas, johon kokoamme Suomen parhaat matkakohteet. Kotimaan matkaopas on tehty kannustamaan lukijoitamme etsimään ja löytämään Suomen kiehtovimpia elämyksiä.

Suomen parhaat nähtävyydet

Turun linna on Suomen paras linna, kiitos verrattoman historiansa ja uoean museonsa. Kuva: Kert / Shutterstock

Jos Suomesta pitäisi valita yksi nähtävyys ylitse muiden, Suomen parhaan nähtävyyden pokaalin nappaisi Turun linna. Linna on täynnä mielenkiintoista historiaa, joka esitellään upeasti linnan museossa.

Suomessa on toki monta muutakin hienoa linnaa ja nähtävyyttä. On upeita kirkkoja ja tunnelmallisia majakoita. On ihania puutalokaupunkeja ja kartanoita kummituksineen. Suomen esihistoriastakin on säilynyt monta kiehtovaa muinaismuistoa.

Suomalaiseen sieluun voi sukeltaa ihailemalla Suomen kauneimpia maisemia, joiden varaan on rakennettu suomalainen kansallistunne. Suomen parhaissa museoissa voi ihailla Suomen taiteen kultakauden huikeimpia saavutuksia ja päästä lähelle maamme merkkihenkiöiden elämää.

Nähtävyydestä käyvät myös Suomen parhaat saunat – missäpä muualla suomalaisuus pääsisikään vapaammaksi kuin alasti saunassa maailman murheet pois hikoillen?

Suomen parhaat luontokohteet

Kukas se siellä pinkoo? Kuva: Antti Helin

Suomen ikimuistoisimman luontoelämyksen kokee, kun matkustaa Itä-Suomeen katsomaan karhuja, susia ja ahmoja. Valitettavan harva suomalainen tuntuu tosin edes tietävän, miten hienoja eläinkohtaamisia Suomessa voi kokea.

Upeita luontoelämyksiä tarjoavat myös Suomen parhaat vaelluskohteet, joista kaikkein kuuluisin on Karhunkierroksesta tunnettu Oulangan kansallispuisto Kuusamossa.

Todella eeppisiä elämyksiä – ja yksinäisyyttä – tarjoavat Lapin erämaat kuten Itäkaira Urho Kekkosen kansallispuistossa. Lappi ylipäätään on aivan lyömätön kohde luontomatkailijalle.

Eteläisestä Suomesta löytyy puolestaan hienoja kohteita lyhyille päivävaelluksille kuten upeista maisemistaan tunnettu Repoveden kansallispuisto Kouvolan kupeessa.

Kotimaan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Turussa matkailijankin vie mukanaan rennon kodikas tunnelma. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.

Monipuolisimpia kohteita kaupunkilomalle ovat tietenkin suurimmat kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere, mutta Suomessa on monta muutakin mielenkiintoista mainiota kohdetta elämykselliselle kaupunkilomalle.

Pienemmistä kaupungeista elämyksellisiä kaupunkiloman kohteita ovat jo edellä mainittujen Rauman ja Porvoon ohella ainakin Hämeenlinna, Kuopio, Kotka ja Kokkola, joissa kaikissa on mielenkiintoisen nähtävän lisäksi mainiot ja mieleen jäävät ravintolat.

Rantaloma Suomessa

suomen parhaat rannat
Suomen hienoin hiekkaranta on Porin lähellä sijaitseva Yyteri. Kuva: Maisa.fi

Suomen kuuluisimpia rantakohteita ovat Etelä-Suomen Hanko, Porin lähellä sijaitseva Yyteri ja Pohjanmaan Kalajoki, joissa kaikissa on hienot hiekkarannat.

Suomen eksoottisin rantakohde on upeiden rantakallioiden Ahvenanmaa, joka on Suomen mittapuulla ihan oma maailmansa. Ahvenanmaalla nautitaan kesällä kauniista merimaisemista, hyvästä ruuasta ja autonomisen saariston aivan omanlaisesta tunnelmasta.

Ahvenanmaan upein hotelli on Getassa sijaitseva HavsVidden, jossa voi majoittua niin hotellin puolella kuin hulppeissa, maisemaan sulautuvissa kalliohuviloissa.

Mutta jos haluaa olla varma, ettei sää pilaa vesileikkejä, voi suosiolla suunnata rantakohteiden sijaan rentoutumaan Suomen parhaisiin kylpylöihin.

Suomen erikoiset nähtävyydet

suomen erikoiset nähtävyydet
Suomussalmella sijaitseva Hiljainen kansa on Suomen vaikuttavimpia ITE-taideteoksia. Kuva: Ville Palonen

Suomessa on riittää paljon myös erikoisia nähtävyyksiä, jotka voivat tarjota hyvinkin ikimuistoisia elämyksiä. Obskyyrinpuoleiset nähtävyydet ovat usein Suomessa niitä kaikkein kiehtovimpia. Ne vievät kauniille vanhanajan pikkuteille ABC-Suomen ulkopuolelle.

Kummallisuuksia etsivä palkitaan Suomessa sympaattisilla yllätyksillä – ja usein huonoilla opasteilla. Vaan mitäpä olisikaan kotimaanmatkailu ilman pieniä seikkailuja.

Kotimaan erikoisia elämyksiä löydät Suomen matkailukartasta – tunnistat ne ufosymbolista.

Alla esitellään tarkemmin vielä Suomen matkailualueet.

Etelä-Suomen parhaat matkakohteet

Porvoon historiallisia venevajoja. Kuva: Martin Kubista / Shutterstock

Helsinki on jo tietysti itsessään mahtavan monipuolinen matkakohde, täynnä upeita nähtävyyksiä. Lisää nähtävää ja koettavaa löytyy pääkaupungin ympäristöstä Uudeltamaalta. Helsingistä kannattaa käydä retkellä ainakin Vantaalla Heurekan tiedekeskuksessa ja Järvenpäässä Sibeliuksen kodissa.

Uudenmaan nähtävyyksiin tutustuu elämyksellisesti ajamalla Manner-Suomen eteläisimpään paikkaan, puuhuviloiden Hankoon. Matkalla kannattaa pysähtyä ainakin Fiskarsin ruukissa, Raaseporin linnassa ja Tammisaaren ihanassa puutalokeskustassa.

Jos taas matkaa pääkaupungista itään, vastaan tulee ensimmäisenä Porvoo, helsinkiläisten rakastama viikonloppukohde, jossa voi nauttia puutalokaupungin tunnelmasta, hyvistä ravintoloista ja ihanista boutique-hotelleista kuten Pariisin Villestä.

Haminan vanhaa keskustaa. Kuva: Antti T. Nissinen, CC

Viehättävän Loviisan jälkeen ollaankin jo Kymenlaaksossa, jonka nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat linnoituskaupunki Hamina rannikolla sekä sisämaassa sijaitseva Verlan tehdasmuseo, Unescon maailmanperintökohde. Mainio paikka yöpyä Kotkan lähettyvillä on kartanohotelli Karhulan hovi.

Hieman yllättäen Kymenlaakson eniten mieltä kutkuttava nähtävyys on kuitenkin Kouvola. Kyllä: Kouvola! Kouvolassa pääsee testaamaan arkkitehtuurin ja modernin kaupunkiestetiikan tajuaan: onko Kouvola Suomen rumin kaupunki vai arkkitehtoninen mestariteos?

Länsi-Suomen parhaat matkakohteet

jurmo
Karuus ja idyllisyys kohtaavat Jurmon saarella Saaristomeren syleilyssä. Kuva: Kristian Bäckström, Wikimedia

Tässä oppaassa Länsi-Suomeksi on laskettu koko pitkä rannikko Turusta Ouluun.

Turun keskiaikaiset nähtävyydet ovat Suomessa vertaansa vailla. Turun tuomiokirkko on Suomen tärkein keskiajalta periytyvä rakennus ja Turun linna Pohjoismaiden merkittävimpiä linnoja. Molemmat ovat äärettömän kiehtovia elämyksiä.

Turun edustalla matkailijaa odottaa Saaristomeren upea saaristo, Suomen suurin luonnonihme. Saaristomeren veroista rannikkosaaristoa ei ole missään muualla maapallolla. Turun rannikolta Ahvenanmaalle asti ulottuvan Saaristomeren alueella on yli 40 000 saarta, joista monet tosin ovat pikkuruisia luotoja.

Saariston rengastie on kätevä tapa tutustua Saaristomereen autolla tai polkupyörällä. Saariston roadtripille täydellinen alku- tai päätepiste on Suomen kenties paras kesäkaupunki, Naantali, jonka vetonauloja ovat ihana Muumimaailma ja herkullisista ravintoloistaan tunnettu Naantalin kylpylä.

vanha-rauma
Rauman vanha puutalokeskusta on Suomen upeimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Helin

Turusta ja Varsinais-Suomesta pohjoiseen saavutaan Satakuntaan, jonka merkittävin nähtävyys on tietenkin Vanha Rauma, Suomen ainutlaatuisin Unescon maailmanperintökohde: näin hyvin säilynyt puukaupunkialue on maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu – varsinkin kun Rauman lähimaastossa riittää nähtävää Vuojoen kartanosta Sammallahdenmäen muinaishautoihin. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma.

Porin lähellä Noormarkussa sijaitseva Villa Mairea on Alvar Aallon arvostetuimpia töitä. Kuva: Visit Finland

Pori, Satakunnan toinen kaupunkikohde, tunnetaan matkailijoiden näkökulmasta pääosin Pori Jazzista, mutta kaupungissa kannattaa kesällä käydä festivaalien ulkopuolellakin katsomassa ainakin Juseliuksen mausoleumia, jonka Gallen-Kallela koristeli upeilla freskoilla. Porin toinen huippuluokan nähtävyys on Alvar Aallon kuuluisimpiin töihin kuuluva Villa Mairea, johon järjestetään kesäisin tutustumiskäyntejä.

Kun Satakunta vaihtuu Pohjanmaahan, heräävät mielikuvat puukkojunkkareista, piheistä laihialaisista ja Tuurin megalomaanisesta kyläkaupasta. Mutta Pohjanmaa on paljon muutakin.

Pohjanmaan rannikolla sijaitsevat monet Suomen kauneimmista puutalokaupungeista ja sisämaassa voi huvitella vauhdikkaassa Power Parkin huvipuistossa.

Pohjanmaan parhaita majapaikkoja on Seinäjoella sijiatseva Hotel Alma, jossa on huoneita niin tunnelmallisessa puutalomiljöössä kuin vanhassa vesitornissakin.

Keski-Suomen matkakohteet

Petäjäveden vanha kirkko Keski-Suomi
Petäjäveden vanha kirkko on Suomen ainoa kirkko, joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva: Antti Helin

Virallisesti Keski-Suomi on oma maakuntansa, jonka keskus on Jyväskylä. Jos Jyväskylän keskusta onkin pääosin ilmettöömän moderni, voi kaupungissa yöpyä tunnelmallisesti iki-ihanassa Hotelli Yöpuussa.

Jyväskylästä käsin on helppo tutustua lähiseudun nähtävyyksiin, kuten Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja Keski-Suomen tunnelmallisiin puukirkkoihin, joista kuuluisin on Petäjäveden vanha kirkko, Unescon maailmanperintökohde.

Matkailullisesti Keski-Suomen voi kuitenkin ajatella myös paljon Jyväskylän seutua laajempana kokonaisuutena, joka käsittää myös Tampereen ympärille levittäytyvän Pirkanmaan sekä Hämeen, suomalaisuuden hitaasti syttyvän sydänmaan.

Keskiaikainen Hämeen linna. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Hämäläisiin yhdistetään monet suomalaisuuden yleispiirteet kuten rauhallisuus ja harkitsevaisuus. Hämeenlinnan ympärille levittäytyvä Häme on myös monipuolista matkailuseutua, jossa voi tehdä tuttavuutta niin linnan, vankilan kun panssarivaunujenkin kanssa. Sibeliuksella olivat mielessään juuri hämäläiset Aulangon maisemat, kun hän sävelsi Finlandian.

Hämeenlinnan alueelta löytyy kaksikin legendaarista hotellia: komea kartanohotelli Vanajanlinna ja funkkiskaunotar Rantasipi Aulanko.

Tampereen tuomiokirkko. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Tampere on Suomen keskeisin kaupunki. Kun Helsinki ja Turku ovat muun Suomen silmissä syrjässä rannikolla, on sisämaassa sijaitseva Tampere keskellä kaikkea – ja aina matkan varrella. Vaikka historiallisesti kyseessä onkin nuori kaupunki, on Tampereella nähtävyyksiä vaikka muille jakaa.

Tampere onkin paras tukikohta Keski-Suomeen tutustumiseen. Tampereen hotellien komea vanha daami on jo vuonna 1929 avattu Grand Hotel Tammer ja edullinen Dream Hostel & Hotel on noteerattu maailman designlehdissäkin.

Gosta museo
Gösta-museon futuristisen komea uusi puoli edustaa palkittua puuarkkitehtuuria. Kuva: Antti Helin

Tampereen ympärille levittäytyvä Pirkanmaa on kiehtova sekoitus kulttuuria ja erämaita. Helvetinjärven kansallispuistossa voi ihailemaan maisemia, jotka innoittivat Akseli Gallen-Kallelaa, ja Suomen kultakauden taiteesta pääsee nauttimaan Mäntässä Gösta Serlachiuksen upeassa taidemuseossa.

Majoitusta Mäntässä tarjoaa viihtyisä ja tyylikäs, kauniiseen funkkisrakennukseen kunnostettu hotelli Art Hotel Honkahovi.

Lapset voivat tutustua Pirkanmaan Sastamalassa Herra Hakkaraisen taloon ja sotahistoriasta kiinnostuneet kurkistaa Mannerheimin salonkivaunuun, jossa Suomen marsalkka tapasi Adolf Hitlerin.

Itä-Suomen matkakohteet

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Etelästä katsottuna Itä-Suomi alkaa Etelä-Karjalasta. Alueen keskus, Lappeenranta, on sikäli erikoinen kaupunki, että se käy melkein yksinomaan vetyvoimalla. Lappeenrannan paras elämys on Saimaan kanavan kautta kulkeva viisumivapaa risteily Viipuriin.

Etelä-Karjalan nähtävyyksistä kuuluisin nähtävyys on Imatrankoski, jota tultiin aikoinaan ihastelemaan Euroopasta asti. Imatrankosken rannalta löytyy yksi Suomen kauneimmista hotelleista, satulinnaa muistuttava jugendkaunotar Imatran valtionhotelli.

Pohjois-Karjalasta löytyy puolestaan Suomen rakastetuin – ja kirjaimellisesti maalauksellisin – maisema. Suomen taiteen kultakauden mestarit matkasivat Pielisen rannalle Kolin kallioille maalaamaan jylhiä vaaramaisemia, joiden he uskoivat kuvastavan parhaiten myyttistä suomalaista sielunmaisemaa.

Upeiden maisemien ohella Kolin vetonaulana on romanttinen kylpylähotelli Break Sokos Koli.

Kerimäellä jököttää maailman suurin puukirkko. Kuva: Estea / Shutterstock

Itä-Suomeen kuuluu tietenkin myös Savo, joka edustaa kotimaanmatkailua ja Järvi-Suomea parhaimmillaan. Upeiden järvimaisemien ohella Savossa pääsee nauttimaan kulttuurista (Savonlinnan oopperajuhlat), kummallisuuksista (maailman suurin puukirkko), paikallisherkuista (kalakukko ja lörtsyt) sekä mainiosta savolaisesta murteesta. Ja löytyypä Savosta myös Suomen ainutlaatuisin eläin, Saimaan norppa!

Savonlinnan lähellä sijaitseva Punkaharju on yksi Suomen kansainvälisesti kuuluisimmista luonnonihmeistä. Punkaharjun maisemiin kannattaa matkustaa jo senkin takia, että Punkaharjulta löytyy yksi Suomen tunnelmallisimmista hotelleista, ihana, historiallinen Hotelli Punkaharju (entinen Punkaharjun valtionhotelli).

Kuhmo susi
Karhujen lisäksi Kuhmossa voi bongata susia. Kuva: Ville Palonen.

Kun Savosta ja Pohjois-Karjalasta jatkaa matkaa pohjoiseen, saapuu Kainuuseen, jonka erämaissa eli Kainuun korvessa luonto on ottanut voiton ihmisestä. Kylät autioituvat, suurpedot juhlivat. Kuhmo onkin maailman paras paikka karhujen ja susien bongaamiseen.

Toinen ikimuistoinen tapa tutustua Kuhmon erämaihin on lähteä melomaan erämaajärvi Lentualle, jonka maisemat ovat tuttuja Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkokirjasta Havukka-ahon ajattelija.

Vaikuttava yöpaikka on kolmen kilometrin päässä Kuhmon keskustasta sijaitseva Hotel Kalevala. Hotelli on Lammasjärven rannalla ja sen edustalla on hiekkaranta.

Kuhmosta pohjoiseen on Kuusamo, joka tunnetaan Rukasta ja Oulangan kansallispuistosta. Kuusamossa ollaankin jo oikeastaan Pohjois-Suomessa.

Pohjois-Suomen matkakohteet

Päivä jäänmurtaja Sampon kyydissä on elämys. Kuva: Visit Finland.
Päivä jäänmurtaja Sampon kyydissä Kemissä on elämys. Kuva: Visit Finland.

Missä menee Pohjois-Suomen raja? Maantieteellisesti Pohjois-Suomen voi katsoa alkavan Suomen keskipisteen pohjoispuolelta, suunnilleen Oulun korkeudelta.

Kauko Röyhkän kuuluisasta kappaleesta huolimatta Oulu ei ole lainkaan pskempi kaupunki, mutta oululaiset tuskin mieltävät itseään vielä pohjoisen kasvateiksi. Perämeren pohjukassa sijaitsevat Kemi ja Tornio ovat sen sijaan jo ehtaa Pohjois-Suomea.

Kemi on mainio talvikaupunki, kiitos komean lumilinnan ja Sampo-jäänmurtajalla tehtävien risteilyjen. Kesälläkin Kemissä kannattaa toki pysähtyä: ihailemaan Suomen kuninkaan kruunua ja yöpymään Hotelli Merihovissa, jossa Kekkonenkin pysähtyi Lapin-matkoillaan.

saana tunturi lappi
Suomen kaunein tunturi, Saana, on aina upea ja kauneimmillaan tietenkin ruskan aikaan. Kuva: Julia Kivelä

Varsinainen Lappi alkaa Rovaniemeltä, jonne voisi suunnata jo pelkästään baarikierrokselle – Rovaniemen kuppilat rankataan tasaiseen tahtiin Suomen parhaiden baarien joukkoon.

Lapilla on kahdet kasvot. On matkailupalveluiden Lappi, Suomen kehittynein ja kansainvälisin matkailualue, jonne matkailijoita vetävät etenkin Suomen parhaat hiihtokeskukset, joissa on tekemistä ja matkailupalveluita jokaiseen makuun.

Ja sitten on aito Lappi, jossa ”poroja ei löydä vetämästä joulupukin rekeä, vaan utsjokelaisen grillin kebab-annoksesta”, kuten Ville Palonen kirjoittaa Tenojoelta.

Molemmille on sijansa.

Vinkit kotimaan autolomalle

Erinomainen apuvälinen kotimaan autolomaan – ja matkailuun muutenkin – on kestosuosikki Automatkailijan Suomi, josta on myynnissä uunituore vuoden 2018 painos. Oppaan avulla löytyvät helposti kotimaan kauneimmat autoreitit ja hauskat nähtävyydet.

Auton vuokraaminen Suomessa

Haluatko vuokrata auton kotimaassa? Vertaile eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Vinkkejä ja kokemuksia kotimaan-matkailusta

Tämän Suomi-oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on kiertänyt Suomen useaan kertaan ympäri niin liftaten, Suomen outouksia etsien kuin karaokebaarien tarinoitakin keräten.

Artikkeleita on kirjoittanut myös etenkin kalastukseen ja eräretkeilyyn hurahtanut valokuvaaja-toimittaja Ville Palonen.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi kotimaanmatkailusta ja vinkkejäsi Suomen parhaille matkakohteille.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}

3 KOMMENTIT

  1. Maisemat ovat kivoja, mutta lomalta kotimaanreissu tuntuu vasta, kun on erityisen hieno yöpymispaikka! Makuja on monia, mutta ainakin useimmat yllättyvät, mitä kaikkea Suomi tarjoaa, kun käväisee non-profit -sivustolla

    glampingfinland.fi/destinations

    johon on koottu erikoisia majoituksia Suomesta.

  2. Sammallahdenmäki ei sijaitse Eurassa, eikä Euran seudulla vaan entisessä Lapin kunnassa ja nykyään Rauman rajojen sisällä. Rauman keskusta on lähempänäkin kuin Eura.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi