Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Järvi, keskiaikainen linna ja kulttuuritapahtuma. Savonlinna on Suomea parhaimmillaan. Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat
Järvi, keskiaikainen linna ja kulttuuritapahtuma. Savonlinna on Suomea parhaimmillaan. Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat

Kotimaa on suomalaisten pahasti aliarvioima matkakohde – moni suuntaa vuosi toisensa jälkeen kaukomaille, vaikka monet kotimaan matkailun parhaista nähtävyksistä ja elämyksistä olisivat vielä kokematta. Ja Suomi kun on täynnä mielenkiintoita ja erikoista koettavaa!

Tilanteen on muututtava! Sen takia edessäsi on Kerran elämässä -sivuston Suomi-matkaopas, johon kokoamme Suomen parhaat matkakohteet. Kotimaan matkaopas on tehty kannustamaan lukijoitamme etsimään ja löytämään Suomen kiehtovimpia elämyksiä.

 

Repoveden kansallispuisto. Kuva: Yulia B / Shutterstock

Osa esittelemistämme kotimaan nähtävyyksistä voi tuntua hieman kummallisilta, ja niin on tarkoituskin. Sillä obskyyrinpuoleiset nähtävyydet ovat usein Suomessa kaikkein kiehtovimpia. Ne vievät kauniille vanhanajan pikkuteille ABC-Suomen ulkopuolelle.

Kummallisuuksia etsivä palkitaan Suomessa sympaattisilla yllätyksillä – ja usein huonoilla opasteilla. Vaan mitäpä olisikaan kotimaanmatkailu ilman pieniä seikkailuja.

Tämä kotimaan matkaopas ei ole vielä lainkaan kattava, vaan se kasvaa ja laajenee sitä mukaa, kun ehdimme sitä tehdä ja kerätä yhteen Suomen parhaita nähtävyyksiä. Löydät silti taatusti jo nyt loistavia matkaideoita kotimaahan!

Suomi-oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on kiertänyt Suomen useaan kertaan ympäri niin liftaten, Suomen outouksia etsien kuin karaokebaarien tarinoitakin keräten. Artikkeleita on kirjoittanut myös etenkin kalastukseen ja eräretkeilyyn hurahtanut valokuvaaja-toimittaja Ville Palonen.

Helsinki – pääkaupungin lumoissa

Helsingin rautatieasema. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Ei liene yllätys, että Suomen pääkaupunki Helsinki on myös maan monipuolisin matkakohde. Helsinginmatkailun valtteja ovat Suomen johtavat museot, vilkkain kulttuurielämä ja kuuluisimmat ravintolat.

Helsingin nähtävyyksien huippuja ovat Senaatintori ja Suomenlinna, molemmat maailmankin mittakaavassa merkittäviä nähtävyyksiä. Erikoisempana nähtävyytenä Helsingissä voi puolestaan vaikka kiertää katsomassa Suomen kuuluisimmat patsaat, joista moni on aiheuttanut aikoinaan suurtakin polemiikkia.

Helsingistä käsin tutustuu helposti naapurikaupunki Espoon nähtävyyksiin tai Vantaalla sijaitseviin tiedekeskus Heurekaan ja Flamingo Spahan, yhteen Suomen upeimmista kylpylöistä.

Helsingin-lomalla elämyksiä tarjoavat myös erinomaiset hotellit. Harvalla riittävät rahat Suomen ylellisimpään hotelliin Kämpiin, mutta tyyliä ja tunnelmaa löytää myös monesta muusta hotellista, vaikkapa Hotel Fabianista. Edullinen ja viehättävä on puolestaan Hotel Helka. Helsingin erikoisimpia hotelleja on entisessä vankilassa toimiva Hotel Katajanokka – kerrassaan mainio majapaikka muuten.

Lue lisää Helsingistä.

Uusimaa – taiteilijoita ja puutalokaupunkeja

Porvoon historiallisia venevajoja. Kuva: Martin Kubista / Shutterstock

Pääkaupungin ympärillä Uudellamaalla on paljon muutakin koettavaa kuin Helsingin nähtävyydet. Koko kotimaan matkailun kiehtovimpia kulttuurikohteita on Tuusulanjärvi, jonka rannoilla on useita kiehtovia Suomen kultakauden taiteilijoiden koteja, jotka toimivat nyt kotimuseoina.

Porvoo on Helsinkiläisten rakastama viikonloppukohde, jonne matkustetaan nauttimaan puutalokaupungin tunnelmasta, hyvistä ravintoloista ja ihanista boutique-hotelleista kuten Pariisin Ville, jonka kaikki kymmenen huonetta ovat yksilöllisesti sisustettuja.

Uuttamaata halkova, Turusta Viipuriin kulkenut Kuninkaantie on Suomen upeimpia kulttuurireittejä. Sen varrelle osuvat niin Porvoon ja Tammisaaren kauniit puutalokaupungit, Fiskarsin ihastuttava ruukki kuin Raaseporin linnakin.

Lue lisää Uudenmaan nähtävyyksistä.

Turku, Suomen eläväisin kaupunki

Aurajoen ranta Turussa. Kuva: Estea / Shutterstock

Tuskinpa on sellaista matkailijaa, joka ei olisi ihastunut Turkuun. Turku tuntuu helposti Suomen eurooppalaisimmalta kaupungilta, niin täynnä Aurajoen varren korttelit ovat ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja.

Turun keskiaikaiset nähtävyydet ovat Suomessa vertaansa vailla. Turun tuomiokirkko on Suomen tärkein keskiajalta periytyvä rakennus ja Turun linna yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä linnoista. Molemmat ovat äärettömän kiehtovia elämyksiä.

Turun-lomalla kannattaa majoittua tyylikkäästi kohtuuhintaan 1900-luvun alun jugendtalossa toimivassa Park Hotel Turussa. Edullisesti Turussa majoittuu esimerkiksi Omenahotellissa.

Lue lisää Turusta.

Naantali ja tuhansien saarien Saaristomeri

Saaristomeren maisemia Kråskärin saarella. Kuva: Tiglat / Shutterstock

Tuhansien saarien ja luotojen Saaristomeri yksi Suomen suurimmista luonnonihmeistä. Tämän veroista rannikkosaaristoa ei ole missään muualla maapallolla. Turun rannikolta Ahvenanmaalle asti ulottuvan Saaristomeren alueella on yli 40 000 saarta, joista monet tosin ovat pikkuruisia luotoja.

Saariston rengastie on kätevä tapa tutustua Saaristomereen autolla tai polkupyörällä. Hyvä portti saaristoon on Suomen kenties paras kesäkaupunki: Naantali. Naantalissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin – siitä pitävät huolen ihana Muumimaailma ja erityisesti herkullisista ravintoloistaan tunnettu Naantalin kylpylä.

Naantalin lähellä sijaitsee myös Louhisaaren kartano, yksi Suomen upeimmista ja historiallisesti merkittävimmistä kartanoista.

Lue lisää Naantalista tai Saaristomerestä.

Ahvenanmaa – oma maailmansa

Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Autonominen ja vahvasti ruotsinkielinen Ahvenanmaa on Suomen mittapuulla ihan oma maailmansa ja kotimaan ihanimpia kesälomakohteita. Ahvenanmaalla nautitaan kauniista merimaisemista ja hyvästä ruuasta. Ahvenanmaan nähtävyyksiin kuuluu yksi Suomen komeimmista linnoista.

Ahvenanmaan upein hotelli on Getassa sijaitseva HavsVidden. Tarjolla on sekä hotellihuoneita että hulppeita, maisemaan sulautuvia harmaita kalliohuviloita. Kaikki asiakkaat pääsevät nauttimaan rantasaunasta ja allasosastosta.

Huomioithan, että matkustaessasi Ahvenanmaalla kesällä on liikkeellä moni muukin innokas lomalainen. Varaa majoitus jo hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Lue lisää Ahvenanmaasta.

Hämeenlinna – suomalaisuuden ytimessä hämäläisten mailla

Keskiaikainen Hämeen linna. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Häme on suomalaisuuden sydänmaata; hämäläisiin yhdistetään monet suomalaisuuden yleispiirteet kuten rauhallisuus ja harkitsevaisuus. Häme on myös monipuolista matkailuseutua: Hämeenlinna on suotta jäänyt hieman Suomen matkailumaantieteen katveeseen, vaikka nähtävää on paljon!

Hämeenlinna huikeita nähtävyyksiä ovat keskiaikaisen linnan lisäksi esimerkiksi kiehtova Vankilamuseo ja Aulangon maisemat, jotka innoittivat Jean Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Hämeenlinnan alueelta löytyy kaksikin legendaarista hotellia: komea kartanohotelli Vanajanlinna ja funkkiskaunotar Rantasipi Aulanko.

Lue lisää Hämeenlinnasta.

Tampere, aina matkan varrella

Tampereen tuomiokirkko. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Tampere on tavallaan Suomen napa; kun Helsinki ja Turku ovat muun Suomen silmissä syrjässä rannikolla, on sisämaassa sijaitseva Tampere keskellä kaikkea. Kun Suomessa matkustaa, on Tampere melkein aina matkan varrella. Parasta Tampereessa on sijainnin lisäksi manselaisten rento asenne. Täällä on helppo ottaa löysin rantein.

Tampereen tärkein nähtävyys on Suomen upein kirkko, Tampereen tuomiokirkko, mutta Tampereella on paljon muutakin nähtävää. Perheitä Tampereelle houkuttelee tietenkin Särkänniemen huvipuisto.

Tampereen hotellien komea vanha daami on jo vuonna 1929 avattu Grand Hotel Tammer.

Dream Hostel on noteerattu maailman designlehdissäkin. Palkintoja kahminut hotelli on tyylikäs, kodikas ja sen sijainti on suorastaan loistava. Alakerrassa on hostelli, yläkerrassa hotelli.

Lue lisää Tampereesta.

Pirkanmaa – taidetta ja erämaita

Gosta museo
Gösta-museon futuristisen komea uusi puoli edustaa palkittua puuarkkitehtuuria.

Tampereen ympärille levittäytyvä Pirkanmaa on kiehtova sekoitus kulttuuria ja erämaita. Heti Tampereen ulkopuolella avautuvat upeat maisemat Haralanharjun näkötornista. Seitsemisen kansallispuistossa pääsee patikoimaan 400 vuotiaassa ikimetsässä, ja Helvetinjärven kansallispuistossa ihailemaan maisemia, jotka innoittivat Akseli Gallen-Kallelaa.

Suomen kultakauden taiteesta pääsee nauttimaan Mäntässä Gösta Serlachiuksen upeassa taidemuseossa sekä kuvanveistäjä Emil Wikströmin kotimuseossa Visavuoressa. Lapset voivat tutustua Sastamalassa Herra Hakkaraisen taloon ja sotahistoriasta kiinnostuneet kurkistaa Mannerheimin salonkivaunuun, jossa Suomen marsalkka tapasi Adolf Hitlerin.

Majoitusta Mäntässä tarjoaa viihtyisä ja tyylikäs, kauniiseen funkkisrakennukseen kunnostettu hotelli Art Hotel Honkahovi.

Lue lisää Pirkanmaan nähtävyyksistä.

Satakunta: Vanha Rauma, Pori ja Euran muinaisihmeet

Vanhan Rauman puutaloja. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Satakunnan merkittävin nähtävyys on tietenkin Vanha Rauma, Suomen ainutlaatuisin Unescon maailmanperintökohde: näin hyvin säilynyt puukaupunkialue on maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma. Hotellin kaikki huoneet ovat kaikki erilaisia, ja aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

Pori, Satakunnan toinen kaupunkikohde, tunnetaan matkailijoiden näkökulmasta lähinnä Pori Jazzista, mutta kaupungissa kannattaa käväistä muinakin aikoina katsomassa ainakin upeaa Juseliuksen mausoleumia, jonka Gallen-Kallela koristeli freskoilla.

Euran seudulta löytyy paljon muinaismuistoja Suomen esihistoriasta, kuuluisimpina tietenkin esihistoriallinen hautapaikka Sammallahdenmäki, joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Euran vesitornissa voi puolestaan ihmettellä vesitornin korkeuksista heiluvaa Foucault’n heiluria.

Satakunnan erikoisin nähtävyys on Köyliönjärvi. Sen Kirkkokarilla voi käydä katsomassa paikkaa, jolla Lalli surmasi piispa Henrikin. Erikoiseksi kokemuksen tekee se, että Köyliönjärven rantaan on köytetty soutuvene, jota kuka tahansa voi lainata ikivanhalla murhapaikalla käydäkseen. Syy soutuveneeseen on se, että Henrikin murhapaikka on Suomen merkittävin pyhiinvaelluskohde.

Murhamies Lalli on hänkin saanut sankarin kohtelun: kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen tekemä, jykevä Lallin patsas seisoo Köyliön kirkonkylässä. Tukiainenhan tunnetaan myös Helsingissä sijaitsevasta Mannerheimin ratsastajapatsaasta.

Lue lisää Raumasta.

Pohjanmaa ja Merenkurkku, muinaista merenpohjaa

Strömmingsbådan majakka Merenkurkussa. Kuva: Ann-Britt / Shutterstock

Pohjanmaa saattaa herättää ensimmäisenä mielikuvia puukkojunkkareista, piheistä laihialaisista ja kaksifooninkisista taloistaan ylpeilevistä maanviljelijöistä, mutta Pohjanmaa on paljon muutakin. Pohjanmaan rannikolta löytyy Suomen kauneimpia puutalokaupunkeja ja Merenkurkun maankohoaminen on noteerattu Unescon luonnonperintökohteen arvoiseksi ihmeeksi.

Pohjanmaan puutalokaupungeista erityisen komeita ovat Kokkola ja Pietarsaari. Molemmissa riittää nähtävää ja koettavaa esimerkiksi viikonloppureissun viihdykkeeksi. Kokkolasta löytyy ketjuhotellien lisäksi viehättävä aamiaismajoituspaikka Brinkin Wanha Pappila kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Pohjanmaalta löytyvät myös Suomen paras huvipuisto ja Suomen paras eläintarha. Arvaatko jo, mitä ne ovat?

Lue lisää Pohjanmaan nähtävyyksistä.

Keski-Suomi ja Suomen kauneimmat puukirkot

Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja.
Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja.

Matkailullisesti Keski-Suomi helposti unohtuu, jos ei siellä satu olemaan mökkiä: kotimaanmatkailijat suuntaavat helposti joko Itä-Suomeen tai länsirannikolle. Keski-Suomesta löytyy kuitenkin yksi Suomen suurimmista ihmeistä, ainakin Unescon mukaan: Petäjäveden vanha kirkko, joka on nimetty maailmanperintökohteeksi. Sitä vähemmän tunnettu, mutta ehkä kiehtovampikin vanha kirkko on Pihlajaveden erämaakirkko.

Keski-Suomen keskus on Jyväskylä, joka tunnetaan Alvar Aallosta – ja Suomen suurimmasta patsaasta Torikuninkaasta. Jos Jyväskylän keskusta onkin karun moderni, voi Jyväskylässä yöpyä tunnelmallisesti iki-ihanassa Hotelli Yöpuussa.

Lue lisää Keski-Suomen nähtävyyksistä.

Kymenlaakson nähtävyydet: meren ja itärajan välissä

Verlan tehdasmuseo. Kuva: Vitaly Alyabyev / Shutterstock

Kymenlaakson nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat Haminan linnoitus, satamakaupunki Kotka, Unescon maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseo ja Vironlahden muistot Salpalinjasta, Suomen omasta ”Kiinanmuurista”.

Mainio paikka yöpyä Kotkan lähettyvillä on kartanohotelli Karhulan hovi.

Hieman yllättäen Kymenlaakson eniten mieltä kutkuttava nähtävyys on kuitenkin Kouvola. Kyllä: Kouvola! Kouvolassa pääsee testaamaan arkkitehtuurin ja modernin kaupunkiestetiikan tajuaan: onko Kouvola Suomen rumin kaupunki vai arkkitehtoninen mestariteos?

Karjala – itärajan maisemissa

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Karjalasta löytyvät monet Suomen rakastetuimmista – ja kirjaimellisesti maalauksellisimmista maisemista. Pohjois-Karjalan korpiin matkasivat Suomen taiteen kultakauden mestarit maalaamaan jylhiä vaaramaisemia, joiden he uskoivat kuvastavan parhaiten myyttistä suomalaista sielunmaisemaa. Maisemista kuuluisin avautuu tietenkin Kolin laelta. Kolin paras majapaikka on ihan kylpylähotelli Break Sokos Koli.

Etelä-Karjalan keskus, Lappeenranta, toimii puolestaan Saimaan kanavan kautta porttina lumoavaan Viipuriin (jonne pääsee risteilemään ilman viisumia). Lappeenranta on siitä erikoinen kaupunki maailmankin mittakaavassa, että Lappeenranta käy melkein yksinomaan vetyvoimalla.

Eteläisen Karjalan kuuluisin nähtävyys on Imatrankoski, jota tultiin aikoinaan ihastelemaan Euroopasta asti. Imatrankosken rannalta löytyy yksi Suomen kauneimmista hotelleista, satulinnaa muistuttava jugendkaunotar Imatran valtionhotelli.

Lue lisää Etelä-Karjalan nähtävyyksistä.

Savo – mualiman napa

Kerimäen puukirkko. Kuva: Estea / Shutterstock

Savo edustaa kotimaanmatkailua parhaimmillaan. Savossa pääsee nauttimaan upeista järvimaisemista, kulttuurista (Olavinlinna ja Savonlinnan oopperajuhlat), kummallisuuksista (maailman suurin puukirkko Kerimäellä), paikallisherkuista (kalakukko ja lörtsyt) sekä mainiosta savolaisesta murteesta. Ja löytyypä Savosta myös Suomen ainutlaatuisin eläin, Saimaan norppa!

Savonlinna ja Kuopio ovat molemmat monipuolisia kesäkaupunkeja, ja Mökki-Suomen sydämessä sijaitsevasta Mikkelistä on puolestaan kehittynyt mainio gourmet-kohde.

Savonlinnan lähellä sijaitsee Punkaharju, yksi Suomen kansainvälisesti kuuluisimmista luonnonihmeistä. Punkaharjun kauniisiin maisemiin kannattaa matkustaa jo senkin takia, että Punkaharjulta löytyy yksi Suomen tunnelmallisimmista hotelleista, ihana, historiallinen Punkaharjun valtionhotelli.

Lue lisää Savon nähtävyyksistä.

Matkalla Kainuun ja Koillismaan korvessa

Suomen metsien kuningas. Kuva: Ville Palonen

Kainuun korvessa luonto on ottanut voiton ihmisestä. Kun kylät autioituvat, sudet ja karhut yleistyvät. Kuhmo onkin loistava paikka kokea piilokojun suojista käsin yksi Suomen unohtumattomimmista luontoelämyksistä: karhun bongaaminen!

Toinen ikimuistoinen tapa tutustua Kuhmon erämaihin on lähteä melomaan erämaajärvi Lentualle, jonka maisemat ovat tuttuja Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkokirjasta Havukka-ahon ajattelija.

Vaikuttava yöpaikka on kolmen kilometrin päässä Kuhmon keskustasta sijaitseva Hotelli Kalevala. Hotelli on Lammasjärven rannalla ja sen edustalla on hiekkaranta.

Kainuusta pohjoiseen on Koillismaa, jossa sijaitsevat Rukan laskettelukeskus ja Suomen suosituimpiin kuuluva kansallispuisto, Karhunkierroksestaan kuuluisa Oulanka.

Lue lisää Kainuusta tai Koillismaan nähtävyyksistä.

Peräpohjolan nähtävyydet: Kemi ja Tornio

Päivä jäänmurtaja Sampon kyydissä on elämys. Kuva: Visit Finland.
Päivä jäänmurtaja Sampon kyydissä on elämys. Kuva: Visit Finland.

Perämeren pohjukassa sijaitsevat Kemi ja Tornio. Kemi on matkailijan kannalta pitkälti talvikaupunki: Kemin kuuluisimmista nähtävyyksistä – jäänmurtajasta ja lumilinnasta – voi nauttia vain talvella.

Sampo-jäänmurtaja vie risteilylle Kemin edustalle. Risteilyn aikana pääsee kokemaan Sammon valtavan voiman, kun se murskaa jäätä, ja lopuksi uimaan jäiseen veteen (suojapuvussa).

Kemistä löytyy kuitenkin yksi verraton nähtävyys, johon voi tutustua kesälläkin: Kemin jalokivigalleria, jossa voi käydä ihmettelemässä kopiota Suomen kuninkaalle suunnitellusta kruunusta.

Kemissä pitää ehdottomasti yöpyä Hotelli Merihovissa. Legendaarisessa hotellissa Kekkonen pysähtyi aina Lapin matkoillaan, ja ensimmäinen mies avaruudessa, kosmonautti Juri Gagarinkin on yöpynyt Merihovissa.

Historialtaan Tornio vie Kemistä voiton, mutta Torniosta puuttuvat suuret, matkailijoita houkuttelevat nähtävyydet. Torniossa pääsee tosin lyömään maailman pisimmän golflyönnin – pallo pysyy ilmassa tunnin ajan, ainakin kellon mukaan. Syynä on tietenkin se, että Tornion golfkenttä on osin Ruotsin puolella, jossa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Lue lisää Torniosta.

Lapin kahdet kasvot

Tenojoen maisemissa. Kuva: Ville Palonen.
Tenojoen maisemissa. Kuva: Ville Palonen.

Lapilla on kahdet kasvot. On laajojen aito Lappi, jossa ”poroja ei löydä vetämästä joulupukin rekeä, vaan utsjokelaisen grillin kebab-annoksesta”, kuten Ville Palonen kirjoittaa Tenojoelta.

Ja on matkailupalveluiden Lappi, Suomen kehittynein ja kansainvälisin matkailualue, josta löytyvät Suomen kokeneimmat matkailuyrittäjät ja muutamat Suomen kiehtovimmista hotelleista.

Molemmille on sijansa.

Lue lisää Lapin nähtävyyksistä.

Suomi-matkaoppaat

Sari Snellmanin Salaisuuksia Suomesta (noin 20 €) on mainio ja uudehko matkaopas Suomen kiehtoville ja vähemmän tunnetuille nähtävyyksille. Erinomainen lahjaidea kaikille kotimaanmatkailusta innostuneille!

 

Auton vuokraaminen Suomessa

Haluatko vuokrata auton kotimaassa? Vertaile eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Suomen nähtävyydet kartalla

Suomen parhaat – ja erikoisimmat –nähtävyydet löydät tutustumalla Suomen matkailukarttaan.

Kerro omat vinkkisi kotimaanmatkailuun

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi kotimaanmatkailun parhaille nähtäväyyksille ja elämyksiin.

2 KOMMENTIT

  1. Maisemat ovat kivoja, mutta lomalta kotimaanreissu tuntuu vasta, kun on erityisen hieno yöpymispaikka! Makuja on monia, mutta ainakin useimmat yllättyvät, mitä kaikkea Suomi tarjoaa, kun käväisee non-profit -sivustolla

    glampingfinland.fi/destinations

    johon on koottu erikoisia majoituksia Suomesta.

  2. Sammallahdenmäki ei sijaitse Eurassa, eikä Euran seudulla vaan entisessä Lapin kunnassa ja nykyään Rauman rajojen sisällä. Rauman keskusta on lähempänäkin kuin Eura.